Conxita Marsol Cònsol major d'Andorra la Vella

“Tirarem endavant les inversions previstes perquè hem de donar vida a la parròquia”

Conxita Marsol va néixer el 1960 a Artesa de Segre, a la Noguera, però de seguida es va traslladar a Andorra amb els seus pares. Es va llicenciar en dret a la facultat de Lleida i des del 2004 té el seu despatx d’advocacia. Ara bé, sempre ha tingut, com diu ella, “el cuquet de la política”. Escollida consellera general en dues ocasions (el 2005 i el 2015), però també ha passat pel Govern, on va ser ministra de presidència entre el 2007 i el 2009. Des del 2016 és la cònsol major d’Andorra la Vella, càrrec pel qual va ser reelegida el passat desembre.

La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, al seu despatx.
La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, al seu despatx.
Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

Feia tot just uns mesos que Conxita Marsol havia iniciat el seu segon mandat al capdavant de la capital, amb molts reptes per endavant. Però, de cop i volta, en va aparèixer un, a més, enorme: el coronavirus. La cònsol major té clar que des del comú s’haurà de fer molta feina per ajudar el teixit econòmic i també la ciutadania de la parròquia i avança que, justament, la voluntat és fer-ho “sent valents” i sense renunciar als projectes marcats en el full de ruta que, afirma, són els que poden ajudar a superar la situació provocada per la Covid-19.

Quin és el primer balanç de la crisi del coronavirus a la parròquia?

Crec que, sanitàriament, s’ha fet una molt bona gestió. I no només parlo dels responsables mèdics o polítics, sinó també de la ciutadania en general, que ho ha assumit i s’ha comportat bé, donant un exemple del que és disciplina sense tenir obligació. Els felicito per haver tingut aquest comportament que ens ha portat on estem ara.

I en l’àmbit econòmic?

Em preocupa la crisi que sortirà de tot això, però no hem de perdre l’esperança. S’han pres bones mesures, com amb els ERTO. S’està ajudant les empreses en aquests mesos d’aturada a aguantar el primer cop, però hem de ser proactius i fer que això no pari. Des del comú tirarem endavant les inversions previstes perquè entenem que tot ha de funcionar i hem de donar vida a la parròquia. Haig de dir que estem fent consultes a promotors i ens diuen que continuaran amb els projectes que tenien previstos. Hi ha activitat i això ens dona esperança. A veure si es poden obrir aviat les fronteres perquè el país torni a fer el que sap fer.

"No s'ha suspès res i continuarem; més que mai, ara hem de ser valents"

Tenen calculat l’impacte a les finances del comú?

No encara. Fa poc hem tancat el primer trimestre i quadra bé. Estava ben calculat. A nivell de construcció, per ara, entren els projectes previstos i crec que assumirem el pressupost. Pel que fa a radicació de comerços, es reduirà la part que correspongui aquests mesos i també hem tingut una baixada d’ingressos per aparcaments però ens ha agafat en l’època baixa. Encara és aviat per dir quina afectació hi haurà a les arques del comú?

Marsol, durant un moment de l'entrevista.
Marsol, durant un moment de l'entrevista. | TONY LARA / COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

Des del comú hi ha previstes mesures especials?

El nostre pla específic és ser proactius i tirar endavant projectes que ajudin la parròquia econòmicament i que generin retorn als ciutadans. En tenim uns quants però encara no els puc dir públicament. Una manera d’actuar és fer que la parròquia segueixi generant riquesa i atractiu de cara als turistes i visitants.

Amb les inversions, doncs, no es tanca l’aixeta. Quina és la planificació?

Les que portàvem al programa s’han de continuar. Cert que aquest any era més de projectes que d’execucions. La reforma de la zona de la rotonda està prevista iniciar-la a finals d’any i era el més important, a més de l’entrada pel carrer Doctor Vilanova, que no hem fet el concurs perquè estem pendents de si es farà o no el recinte multifuncional, a partir del qual decidirem què fem. No s’ha suspès res i continuarem. Més que mai, hem de ser valents.

"Potser no hem arribat a tot, però no hem abandonat cap barri; aquesta crítica no és justa"

Ja que cita el recinte multifuncional, ja tenen clar on els agradaria que es fes?

Apostem molt pel centre, sense oblidar-nos de Santa Coloma. Si pot ser al centre, és més fàcil a nivell de mobilitat, sobretot si volem seguir apostant per moure’ns a peu. La Covid-19 ens ha demostrat que les distàncies són més curtes del que semblen. Tenim l’espai a davant del Govern i altres punts. Suposo que el posarem sobre la taula aviat.

Preocupa que pugui ser de les inversions que s’acabin ajornant?

Sí, però espero que se salvi.

Parlant de mesures per als comerços, hi ha la demanda d’ampliar les terrasses del casc antic. Ho faran?

Ho hem valorat però és difícil perquè la zona i els carrers tenen les dimensions que tenen. Hi ha punts on és més fàcil, com la part on havia d’anar The Cloud o la plaça de les Arcades, però al casc antic cap el que cap. És una qüestió d’espai. També haig de dir que tampoc tenim excessives demandes perquè ja hi ha moltes empreses que han adaptat les terrasses i ja han vist que, malgrat les limitacions que hi ha, els funcionen més o menys bé. A més, tots tenim l’esperança que hi hagi més flexibilització els propers dies. Les que hi ha al barri antic o al Cap del Carrer difícilment les podem fer més grans. El que sí que hem notat és una demanda de noves terrasses.

"Entenc que Govern ha de pensar en tot el país; però em saben greu coses com el 'no' a la gratuïtat del túnel d'Envalira o a l'arc de leads a Santa Coloma"

Amb els Serradells, ara sí, s’enceten les obres al setembre tot i que s’havia generat algun dubte...

Jo sí que havia dit, fa temps, que no era una prioritat tenir la piscina pels Jocs dels Petits Estats sinó que el que comptava era fer-ho bé. Ara, en aquests moments post Covid, potser hi ha prioritats que han canviat, però el tirem endavant. Si no ha començat fins ara, ha estat per la crisi del coronavirus. Els Serradells no el podem deixar d’aquesta manera. Ja estava pressupostat i tenim els diners.

Han calculat quants abonats s’han perdut des de l’incendi?

Molts. Es vulgui o no, va estar tres mesos tot tancat i tampoc hi ha piscina, però el gimnàs, la sala polivalent o el pàdel funcionen. Quan tornem a obrir la piscina, ja la promocionarem sobretot a nivell d’usuaris.

Preocupa que pugui afectar el plet judicial?

Ja ho ha fet, perquè hem hagut de començar una mica més tard, però no ens inquieta excessivament. Sabem que la Batllia entén que és una qüestió d’interès general. Trobo, això sí, que la petició del peritatge es podria haver fet abans. Estan el seu dret però ho podrien haver demanat fa temps i ja podria estar practicada.

"No per ser del mateix partit de Govern, ho farem tot amb les mateixes idees i sentiments"

Des de la minoria es critica molt el que ells consideren com a abandonament d’alguns barris?

No hi estic d’acord. No hi ha cap barri abandonat. Cert que es van fer molts esforços a l’avinguda Meritxell perquè és el pulmó econòmic de la nostra parròquia. Imagini’s ara, després de la Covid-19, tenir-la tota boteruda i negra, desanimant tothom. Era necessari fer la reforma. I a Santa Coloma hem fet una inversió que no havia fet mai cap comú. I s’han fet coses al Puial, a Enclar, al centre històric... Clar que no s’ha pogut arribar a tot, però no s’ha abandonat cap barri sinó que s’ha treballat a tots. Aquesta crítica no és justa.

La cònsol, durant l'entrevista.
La cònsol, durant l'entrevista. | TONY LARA / COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

Els darrers temps, hi ha hagut algunes polèmiques amb Govern; no són massa tenint en compte que són del mateix color polític?

Ho ha dit vostè... aquí ho deixo. No puc dir res més. Entenc que la parròquia és la més gran i potser som molt proactius i volem moltes coses. En canvi, el Govern ha de pensar en tot el país, però em sabem greu coses com les del túnel d’Envalira o lo de l’arc de Santa Coloma. Tot i això, penso que ens en sortirem i continuarem treballant, nosaltres per Andorra la Vella i ells per tot el país. Hem d’entendre que, no per ser del mateix partit, ho farem tot amb les mateixes idees i sentiments.

Entén, però, que la relació hauria de ser una mica millor, amb més coincidència d’objectius?

Tenim coincidència en objectius, però jo entenc que ells han de ser el govern de tot el país i jo pressionar per Andorra la Vella. Hi ha coses que aconsegueixo i coses que no. I comprenc que no ho han de donar tot a Andorra la Vella per ser del seu mateix color. Això, al Govern, no l’ha de condicionar.

"Si algun dia surt l'oportunitat, com a dona i com a andorrana seria un orgull ser la primera cap de Govern"

Qui ja no té el mateix color polític és el comú d’Escaldes. Són ara més complicades les relacions?

No, però també he de dir que amb la qüestió de la Covid-19 tot just fa dos mesos que som cònsols. No veig perquè les relacions han de ser diferents, encara que tinguem un partit diferent governant. Això no impedeix que les relacions siguin cordials, com han de ser.

Ja es planteja quin pot ser el seu futur quan acabi el mandat?

Al despatx, on tinc gent ara treballant. La política és això. Quan acabes, tornes a casa i al teu negoci, però sempre tindré cuquet polític perquè ho porto a dins. I, de totes maneres, queden tres anys i mig i poden passar moltes coses i molts canvis.

Hi ha qui la posa a les travesses com a possible primera cap de Govern d’Andorra...

Clar que estaria orgullosa de ser-ho i m’agradaria, però les coses van com van. M’ha tocat ser cònsol d’Andorra la Vella i estic supercontenta. Si algun dia surt l’oportunitat, ja ho veurem però com a dona i com a andorrana seria un orgull. Ara tenim un cap de Govern que ho fa bé.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending