Federico Gaeta Doctor en Química i consultor en biotecnologia

“No n’hi ha prou de dir que s’han evitat milions de morts, i sinó que ho demanin als difunts i a les seves famílies”

Doctor en Química i Síntesi Orgànica per la Rice University de Houston, fa molts anys que es dedica a la consultoria biotecnològica. Té un centenar de patents aprovades o en curs de ser-ho i és autor o co-autor d’un mig centenar de publicacions científiques en revistes d’alt nivell. Espanyol format als Estats Units, on se sol moure amb les primeres autoritats científiques, col·labora des de fa molts anys amb la farmacèutica MediciNova. Gaeta, com altres científics, treballen a marxes forçades en la recerca dels fàrmacs que combatin el Covid-19 o, com a mínim, per ara, que n’alleugereixin els efectes.

-
-

El Covid-19 és un virus natural?

Per ara tot indica que sí, i que el desenvolupament de mutacions ha ocorregut de forma natural. Almenys això és el que asseguren llocs especialitzats.

Com és possible que hagi enxampat a tots els governs tan desprevinguts?

Depèn del govern i els que governen o pretenen fer-ho. Hi ha massa incompetència pel que fa a assumptes científics.

Pensa que s'ha actuat a temps?

No n'hi ha prou de proclamar que s'ha pogut evitar la mort de milions de persones. Caldria preguntar als morts i a les seves famílies. L'actitud ‘laissez-faire’ és un problema global.

"Que el Covid ha agafat desprevinguts els governs? Depèn del govern i els que governen o pretenen fer-ho. Hi ha massa incompetència pel que fa a assumptes científics”

Ja que sembla que molts haurem d’acabar infectats, en la seva opinió del que es tracta és que no ens contagiem tots al mateix temps?

En aquest moment, si ens infectem tots al mateix temps, no hi haurà capacitat sanitària. És indispensable aplanar la corba... Tan de bo es pugui desenvolupar una vacuna i que mutacions de la SARS-CoV-2 siguin infreqüents. A llarg termini és probable que quan s’hagi infectat aproximadament el 60% de la comunitat, la immunitat del grup ajudi a controlar episodis.

Com a expert en la matèria, ens pot explicar quant triga a sortir una vacuna?

Hi ha dotzenes de candidats que avançaran a la primera fase (avaluació de seguretat) d'assajos clínics. Aquesta fase pot trigar 2-3 mesos si no hi ha problemes tècnics. Espero que uns quants segueixin a una segona-tercera fase d'avaluació d'eficàcia, que pot trigar 4-6 mesos. Si tot surt bé caldrà fabricar milions i milions de vacunes en fàbriques que no existeixen. Bill Gates està disposat a gastar milers de milions de dòlars per construir-les. Molt agraït, però no crec que hi hagi una vacuna disponible en menys de 18 mesos. Tant de bo estigui equivocat.Els antivirals que s'estan emprant són els adequats?

Això encara no se sap i trigarà temps a saber-se.

La barreja d'antivirals i antibiòtics recomanada per Trump serveix per a alguna cosa?

S'han d'estudiar en assaigs clínics controlats amb placebo. La hidroxicloroquina té moltes contraindicacions. Trump no entén res de ciència i medicina i hauria de callar.

“No crec que hi hagi una vacuna disponible en menys de 18 mesos; tant de bo estigui equivocat”

Quins problemes pot presentar la hidroxicloroquina?

Principalment arítmies.

En la seva opinió com a científic, ¿els tractaments que s'estan aplicant són els correctes?

Depèn de les circumstàncies del pacient. Dels que entren a l'UCI, moren el 50%. Dels que necessiten respirador, en mor el 60%. Cal fer més per aquests pacients i reconec que hi ha poques opcions.

Davant els períodes tan llargs per trobar la vacuna, hi ha algun mitjà més efectiu i que pogués ser aplicat ara mateix?

La majoria es cura del Covid-19 com si fos una grip. Altres ni tan sols saben que s'han contagiat. Els que més em preocupen són els que acaben a l'UCI, amb el pronòstic pèssim que comporta. La gran majoria dels morts han patit una síndrome de dificultat respiratòria aguda (ARDS per les seves sigles en anglès - Acute Respiratory Distress Syndrome). En molts llocs s'aplica el Tocilizumab, un anticòs monoclonal humanitzat que s'uneix al receptor cel·lular de la interleucina-6. Al març de 2020 Itàlia va començar les gestions per emprar el Tocilizumab en pacients afectats amb Covid-19 i s'han llançat de manera independent assaigs clínics fase 2 per a provar l'eficàcia del Tocilizumab en el tractament de pacients amb COVID-19. Té un efecte advers en el 10% de pacients, que desenvolupen infeccions respiratòries. És bastant car i no sé si Roche podria fabricar quantitats suficients a curt termini

"Dels pacients que entren a l'UCI, moren el 50%; dels que necessiten respirador, en mor el 60%. Cal fer més per aquests pacients i reconec que hi ha poques opcions"

Ens pot explicar en què consisteix el mètode que vostè proposa?

Porto molts anys assessorant l'empresa biofarmacèutica MediciNova de Sant Diego, Califòrnia i Osaka, al Japó. Seguim estudiant el fàrmac Ibudilast, que es va desenvolupar al Japó fa més de tres dècades per a l'asma. Era conegut com a inhibidor de l'enzim fosfodiesterasa-4, però a través de les nostres investigacions i col·laboracions amb centres acadèmics hem descobert altres propietats. La més destacada, pel que fa al Covid-19, és la inhibició de MIF (Macrophage Migration Inhibitory Factor, Factor Inhibidor de la Migració de Macròfags). Aquest factor desencadena una poderosa reacció inflamatòria, i s'ha demostrat en ratolins que el fàrmac Ibudilast inhibeix el procés. El fàrmac Ibudilast ha demostrat un excel·lent perfil de seguretat en múltiples assaigs clínics no associats amb Covid-19, i MediciNova està col·laborant amb la Universitat de Yale (New Haven, Connecticut, EUA) per a ús compassiu i un nou assaig clínic.

Aquest mètode es podria realitzar a Andorra?

Per descomptat. Aquest tipus de col·laboració es porta terme entre un centre mèdic i l'empresa, amb el consentiment de les autoritats mèdiques de govern. Documents que inclouen un fullet complet de l'investigador i protocol clínic es poden proporcionar sota un acord de confidencialitat.

Etiquetes

Comentaris

Trending