Pep Ramos // Cuiner

“Les jornades gastronòmiques no seran un èxit, ja ho són”

Pep Ramos és resident al país, però ja fa més de 30 anys que hi va arribar. Xef reconegut, participant actiu de l’activitat gastronòmica d’Andorra i figura principal del restaurant l’Era d’en Jaume.

El xef Pep Ramos
El xef Pep Ramos

L’Associació d’Hoteles i Comerciants d’Ordino han organitzat un estiu que gira al voltant de la gastronomia, per donar un impuls als restauradors de la parròquia després de l’època complicada a causa de la Covid-19. Les jornades gastronòmiques, que es podran gaudir als restaurants associats, s’han complementat amb uns tallers de cuina en els que participarà Pep Ramos l’1 de juliol.

-Com surt l’idea de les jornades gastronòmiques?

Es va començar per l’associació d’hotelers i restauradors d’Ordino. Les jornades gastronòmiques es faran del 24 de juny al 24 de juliol i no s’han centrat en cap producte en concret, sinó que farem un menú de 25 euros o agafar certs plats de la carta per aquest preu. Vam tenir reunions amb el comú, que li va agradar molt la idea, però a l’hora de la veritat, si no et mous tu mateixa, ningú ho fa per tu.

-Què s’ha fet previ a les jornades gastronòmiques?

Hem fet quatre classes, on ha estat el Marc Mora del Park Hotel, també el Carles Finch, del Can Manel, i l’1 de juliol hi seré jo representant els meus restaurants que tenim i, després, vindrà el pastisser Jimmy, de Canillo. Tots els tallers han tingut una molt bona acollida, hem tingut ple i ja tenim plenes les classes vinents. La idea és fer-ho divertit, davant les persones que vinguin i fer-ho interactiu, que siguin dos hores genials.

-Quina pensa que serà l’acollida de les jornades?

Penso que a la gent li agradarà. Volem que la gent vingui a la vall d’Ordino, que vinguin a la parròquia. És per això que els restaurant s’hi ha adherit a l’esdeveniment, però si així aconseguim que la gent vagi a un altre lloc que no està al programa, també perfecte.

-S’han pensat per recuperar una mica l’economia dels restaurants...

L’any passat, a l’agost, vam tenir la millor caixa en 16 anys. Al meu restaurant mantenim els preus, no els pugem, però a nosaltres si que ens puja la llum, la seguretat social, i d’aquí ve la pujada de sous i altres. La pandèmia ens ha costat molt a tots, però es veritat que Govern ens ha ajudat molt, sobretot als empleats. Així que espero que les jornades aniran molt bé, que seran un èxit. A la gent li agrada ja que el menjar podríem dir que és un 50%, l’altre 50% és el tracte que donis als clients.

“Entre tots ens hem d’ajudar, no sols ens hem de preocupar per la feina de cadascú”

-Son les primeres jornades que es fan a la parròquia?

Fa 30 anys es va fer una jornada gastronòmica i me’n recordo perquè va ser tot un èxit, tot i la calor que feia aquell dia es va veure a la gent gaudir. Volem també que aquesta proposta es faci a altres parròquies, Andorra la Vella potser podria ser la pròxima. Entre tots ens hem d’ajudar, no sols ens hem de preocupar per la feina de cadascú, sinó que hi ha que promoure, en la mesura de lo possible, la feina de la resta.

-Què es destacarà i què pot ser falti a les jornades de la gastronomia d’Ordino?

En aquest cas el problema que solem tenir són els arrossos. Per a fer un bon arròs es necessita temps i unes infraestructures concretes. Aleshores en aquestes jornades la gent ha fet moltes botifarres, moltes amanides i molt de producte de proximitat, que era la premissa que vam posar. No volíem cap producte preestablert, perquè així el que fas és obligar a un lloc a fer, possiblement, una cosa que no fa de normal. Aleshores es va deixar llibertat en aquest aspecte.

-Què es el que té preparat per al seu taller?

Doncs farem alguna cosa de verd, amb verdures i hortalisses, un carpaccio de cogombre amb una ceba de figueres que s’ha de tallar molt fina perquè quedi bé. També farem peus de porc amb llagostins, que és un plat de mar i muntanya espectacular, molt gustós, molt fàcil de fer i molt versàtil. El que busquem és fer una cuina ràpida, perquè la gent la pugui fer fàcil a casa i que nosaltres la puguem preparar al lloc que hem preparat.

-Quines expectatives té per al taller?

Que sigui una jornada fresca i divertida, on la gent s’ho passi bé i gaudeixi. I no sols al taller, les jornades gastronòmiques no seran un èxit, ja ho son. Veient com han estat de plenes les sales als anteriors encontres, ja hem triomfat.

El restaurant l'Era d'en Jaume, a Llorts.
 

-Quin tipus de gent és el que acudeix a aquests tallers?

Han acudit moltes parelles, però majoritàriament són dones. L’horari també pot ser determinant, ja que hi ha molta gent que a aquestes hores de la tarda encara està treballant. Per fer els tallers, a més, hem seguit totes les normatives Covid-19 i això ha reduït l’aforament. Si no estiguéssim en aquest període, tal vegada haguéssim augmentat el nombre a 40 o 50 persones, però en aquesta situació 20 està molt bé.

-Com animaria a la gent a acudir-hi?

Hem de pensar que el país és nostre i ens hem d’ajudar els uns als altres. Aquí tenim un nivell culinari extraordinari, tot i que avui dia no hagi un reconeixement oficial, sé que hi ha molts professionals que el podrien aconseguir sense problema. En Andorra treballem dia a dia i donem el màxim de nosaltres mateixa.  

Comentaris (1)

Trending