Hanspeter Mock// Ambaixador de Suïssa a Espanya i Andorra

“La relació entre Andorra i Suïssa té un gran potencial de desenvolupament”

Nascut a Mèxic DF fa 54 anys, va ingressar a la carrera diplomàtica fa 27 anys després d'estudiar Dret i especialitzar-se en Drets Humans. Ha desenvolupat gran part del seu treball a països com Portugal, França i Bèlgica, que ha combinat amb estades a la seu central del ministeri d'Afers Exteriors, a Berna. Com ambaixador ha estat a l'Argentina (2014-2018) i Sri Lanka. Va arribar a Madrid el passat 27 d'agost.

L'ambaixador de Suïssa, Hanspeter Mock, aquest divendres després de l'entrevista.
L'ambaixador de Suïssa, Hanspeter Mock, aquest divendres després de l'entrevista.
Bru Noya

Comentaris

Entre els ambaixadors que han lliurat aquesta setmana les credencials al Copríncep Episcopal hi ha el de la Confederació Suïssa, Hanspeter Mock. Arriba a l'entrevista en un cèntric hotel d'Andorra la Vella acompanyat per Beat Kaser, cònsol general a Barcelona.  L'ambaixador és proactiu, dinàmic i segueix la tradició familiar. Té molta facilitat per als idiomes i un desig: potenciar les relacions entre el seu país i Andorra.  La seva gran afició és el futbol.

 És la seva primera visita a Andorra?

És la meva primera visita. Porto sis mesos d’ambaixador a Espanya i Andorra. El cònsol general a Barcelona va arribar abans que jo però a causa del confinament tampoc va poder venir. La seva visita estava organitzada per al mes de març de l’any passat i es haver de cancel·lar. Els dos estem fent la nostra primera visita.

Han vingut a Andorra també per celebrar l’aniversari de l’aprovació de la Constitució però també no fa massa es van commemorar els 25 anys de l’inici de les relacions diplomàtiques entre Suïssa i el Principat.

És un any de celebracions  i ja era hora de venir a presentar-se. Entre els dos països hi ha una relació d’amistat, d’interessos compartits i tinc la intenció de fer un seguiment actiu a aquesta primera visita i fomentar més contactes. Poder tenir al cap de Govern un dia de visita a Suïssa, que ja coneix el país però m’ha dit que fa temps que no hi va. Estic impressionat per l’interès que hi ha hagut en el govern d’Andorra amb la nostra visita. Ens hem trobat amb sis ministres. La nostra relació bilateral té un gran potencial de desenvolupament.

"Estem donant a conèixer la nostra candidatura a un escó al Consell de Seguretat de l'ONU"

S’ha reunit amb diversos ministres i amb el cap de Govern.

Tenim un programa carregat de visites. Hem parlat de Ginebra, de l’ONU i dels nostres interessos en comú en el marc multilateral i òbviament nosaltres hem aprofitat per presentar oficialment la candidatura de Suïssa per un escó de membre no permanent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Després de vint anys com a membre actiu de Nacions Unides, que és l’únic país que va decidir ser membre per vot popular, ha decidit que es hora d’implicar-se encara més sent candidat a un escó al Consell de Seguretat per al període 2023-24. L’elecció la fan els Estats membres en el marc de l’Assemblea General. Per tant, estem donant a conèixer la nostra candidatura i esperem un número important de vots sobretot per part dels països més pròxims i amics com poden ser Espanya o Andorra.

"No tinc cap dubte que l'acord per a la no doble imposició tirarà endavant"

En el marc d’aquesta bona relació, com està la negociació del conveni de no doble imposició entre Andorra i Suïssa?

Ja hi ha un acord d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal.  Funciona molt bé. No tenim però encara l’acord de doble imposició. Això es degut en part a que la intensitat de la relació econòmica i financera entre Andorra i Suïssa no és gran. Però per la part de Suïssa existeix totalment la predisposició a parlar i a negociar un acord de no doble imposició. S’han fet uns primers contactes i després va arribar la pandèmia que ho ha frenat. Es pot negociar telemàticament però som més eficaços  de forma presencial. Crec que quan ens ho permetin les condicions sanitàries es tornaran a fer les reunions. Estem en una fase d’avaluació però no tinc cap dubte que l’acord tirarà endavant.

Quants residents suissos hi ha a Andorra?

Ara mateix n’hi ha 94. És una xifra que sembla baixa però em va sorprendre. Em pensava que eren menys i em sembla que ha pujat en els darrers anys.

"El meu avi  va ser revolucionari mexicà, professor, polític, periodista i deia que era diplomàtic a la carrera i no de carrera"

Passant a un terreny més personal, el seu avi matern, Gilberto Bosques Saldívar, és molt conegut a la diplomàcia mexicana: després de la Guerra Civil espanyola va ser cònsol general a França on va donar assistència a milers de refugiats espanyols. Uns anys després va ser ambaixador a Cuba.

Deia que era diplomàtic a la carrera i no diplomàtic de carrera. Va ser moltes coses a la seva vida. Va ser revolucionari mexicà, professor, polític, periodista. A ell li agradava dir que era professor. Es veritat que en els anys de la Guerra Civil espanyola, l’aleshores president de Mèxic, Lázaro Cárdenas li va oferir, més aviat el va enviar a França en qualitat de cònsol general de Mèxic amb l’objectiu d’ajudar als exiliats republicans que anaven a França.  Quan els alemanys van ocupar la meitat de França, el consolat general es va instal·lar a Marsella i  va llogar dos castells transformant-los en residència de los Estados Unidos Mexicanos i oferint asil a molts refugiats. Primer els republicans espanyols i  després es va ampliar la protecció per motius humanitaris als altres perseguits. Es van expedir molts visats per gent que va marxar posteriorment a Mèxic o a altres països. És part de la història del meu avi. És un vincle familiar que tinc amb Espanya.

A més, vostè parla molts idiomes.

Hi ha un refrany a Suïssa que diu: “els suïssos tenim bona relació entre nosaltres perquè no ens entenem”. Tinc la sort de parlar espanyol, francès, alemany que és l’idioma més parlat al nostre país, l’anglès i al tenir el meu primer destí c a la diplomàcia a Lisboa, també vaig aprendre portuguès. Hi ha un altre idioma de Suïssa que domino i és l’italià. És un idioma oficial al país.

Ha fet part de la seva carrera a Europa Occidental i també ha estat ambaixador a l’Argentina.

Va ser el meu primer lloc d’ambaixador entre 2014 i 2018

De la seva estada en aquell país, hi ha una foto seva amb el seu fill publicada al diari Clarín, el més popular del país,  amb una samarreta la selecció suïssa de futbol.

Vam seguir el Mundial del 2018 ja que hi va participar la selecció suïssa. Vam convidar la comunitat suïssa a veure el partit contra Brasil a l'ambaixada i l’interés a l’Argentina era saber si els suissos podien guanyar als brasilers. Recordo que vam empatar i es va celebrar molt entre els argentins. 

La selecció del seu país és tot un model d'integració.

Totalment. Tenim diversos jugadors originaris de països bàltics que han crescut a Suïssa. Hi ha noms com els de Kasami o Shaqiri, que és un dels nostres millors jugadors.

Suposo, i més sent diplomàtic de carrera que no a la carrera com el seu avi, que durant la seva estada a l'Argentina, mai va mostrar la seva predilecció per Boca o River, els dos principals equips de futbol del país?

Nooo (riu). Es vaig fer soci del Jujuy, un equip que juga la lliga regional. I no és broma. Fins i tot vaig anar a San Salvador de Jujuy.

I el seu equip del cor, el Lausana?

Va tornar a primera divisió i estava a prop dels llocs que donen accés a les competicions europees però a la darrera jornada vam perdre contra el cuer.

Comentaris

Trending