Carolina Caubet // Candidata a la CASS per la branca assalariada

“La reforma hauria de ser consensuada i aprovada per la gent que aporta els seus diners”

Nascuda a Andorra el 1966, Carolina Caubet Vilalta és soltera amb dues filles. Va cursar una formació professional d’administrativa al Principat i des dels 18 anys està al món laboral. Durant més de 30 anys ha treballat en el sector de la banca, en diversos departaments i càrrecs, però, actualment, és administrativa en una empresa privada i també és narradora d’històries. Forma part del món cultural a través de la cia. de teatre An-danda-ra de la qual és cofundadora.

Carolina Caubet i Gemma Bofarull
Carolina Caubet i Gemma Bofarull

La branca dels assalariats a les eleccions al Consell d'Administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), una vegada més, acapara el gruix de les candidatures presentades amb un total de 10. Entre aquestes la de Carolina Caubet que compta amb Gemma Bofarull com a suplent amb un programa enfocat a les cobertures sanitàries.

Què lha impulsat a presentar la seva candidatura?

Doncs les ganes de poder intentar canviar coses que actualment no em semblen correctes o que, si més no, es poden millorar.

Dins del marc de les prerrogatives que atorga la Llei 17/2008 al Consell d'Administració de la CASS en el seu art. 47; quines accions realitzareu per fer aportacions pels treballadors?

Les principals accions sobre les quals volem treballar són aquelles que afecten les cobertures sanitàries. No coneixem l’estat de salut del nostre país, només hem tingut dades sobre la covid, però quanta gent hi ha amb Alzheimer? Amb discapacitats? Amb malalties rares? Amb càncer? Entre moltes altres coses. Tot això, sense comptar en com s'ha de preparar el país i la societat per fer-ne front.

Uns representants en minoria al Consell d'Administració de la CASS, quin pes específic poden tenir per influir en alguna decisió?

Els portaveus aportaran la veu dels assalariats; estant a dins es pot informar a tots els assalariats de les demandes que és fan i que no s’accepten i explicar el perquè.

“Estant a dins es pot informar a tots els assalariats de les demandes que és fan i que no s’accepten i explicar el perquè”

Sent l'única elecció al país on tothom pot votar, sigui quina sigui la seva nacionalitat, com s'explica que a cada elecció creixi el nombre de llistes i tinguem una participació tan baixa?

Només es pot votar a un únic lloc, que és l’edifici de la CASS. Això impedeix elevar el nombre de votants i només es pot votar en dies laborables, les eleccions comunals o nacionals és fan en cap de setmana, potser això també és un obstacle, donat que el votant ha de sortir de la feina per fer el seu vot. 

Cal facilitar els mitjans de votació, que ja s’hauria de preveure el vot digital, així com insistir molt que no importa la nacionalitat, al contrari de les altres eleccions del país. Aquí el més important és que siguis assalariat.

Un altre factor important és que molta gent, m’incloc jo en altres moments, no es veu la importància de participar en aquestes eleccions. És com el que pensa perquè m’he de queixar si no faran res.

La CASS continua sent propietat dels cotitzants o és un instrument financer del Govern amb un botí de milers milions d'euros?

Sota el meu criteri la CASS és per i de la gent del poble.

Quines millores operatives de la CASS creu que s'haurien d'implementar per funcionar millor?

No podria fer cap llista, només ser que hi han normatives, decrets i publicacions molt antigues que s’han de revisar i actualitzar a la situació de la societat actual.

Tot i això, dels nostres punts voldríem destacar, que s'hauria de revisar, el fet que quan et quedes sense feina només tenim 90 dies de cobertura sanitària, independentment del temps cotitzat. A més, també volem impulsar un estudi perquè una persona pugui estar de baixa a mitja jornada, ja que podria ajudar tant al treballador -amb una reincorporació progressiva i que no tingui una misèria de sou a final de mes- com a l’empresa, -a reduir despeses-.

Quina valoració fa de les propostes presentades per a la reforma del sistema de pensions?

Puc estar d’acord en part que l’empresa iniciï un pla de jubilació pels empleats, però jo que he viscut plans similars, s’han de fer molt bé. Cal ser molt curosos de com es planteja i les garanties que això donarà.

Quines altres mesures proposaria per reformar el sistema de pensions?

No tinc tota la informació necessària per fer propostes, perquè amb els milions que hi ha em costa creure que no puguem cobrar les nostres jubilacions. Hi ha gent que cobra una misèria i uns altres que potser cobren una “fortuna”. Potser caldria veure si s’han de posar topalls tant per l’alça com per la baixa.

És realment factible una reforma consensuada?

La reforma hauria de ser consensuada i aprovada per la gent que aporta els seus diners.

Caldria una consulta a la ciutadania per validar la reforma?

Rotundament sí.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending