Gèorgia Pont // Presidenta d'Unicef

“Hi haurà una energia diferent”

Ha estat intèrpret, funcionària al Consell d’Europa, ha efectuat un voluntariat a orfenats de l’Índia i va ser professora d'alfabetització d'adults quan estudiava a Bèlgica. Té un màster en relacions internacionals, i un DESS en Terminologia per la Universitat de Mons-Hainaut a Bèlgica. És certificada en la lluita contra el blanqueig de capitals i finançament del  terrorisme i compliment normatiu. Treballa en una empresa de gestió de patrimonis.

Gèorgia Pont.
Gèorgia Pont.
UNICEF ANDORRA

Comentaris

Gèorgia Pont va entrar a l'Unicef el 2014 i ocupava la vicepresidència des del 2018 i ara ha agafat el relleu de Laura Álvarez que ha assegurat que marxa "satisfeta" d'haver rejovenit l'entitat i haver enfortit les relacions amb les institucions andorranes amb projectes d'educació i sensibilització.

Afirma que vol posar al servei de l'Unicef "la meva experiència internacional i professional, amb qui comparteixo la missió de garantir i protegir els drets dels infants i joves". Míriam Moreno, Marianela Vila i Joan Micó són els vicepresidents d’aquesta nova etapa de Geòrgia Pont com a presidenta. Christiane Pablo és la tresorera, mentre que Laura Àlvarez, Anna Sala, Clara Sanmartí i Rosa Castellón ocupen les vocalies.

Georgia Pont, és cofundadora del MultiFamily Office, Alkimia Capital, a Andorra. Fins al 2012, va a ser directora de projectes sènior a Caldea i directora de màrqueting i comunicació del grup SportHotels a Andorra. Anteriorment, també va treballar durant cinc anys a França per a l'empresa nord-americana Transocean Drilling Offshore com a directora de formació i coordinadora per als mercats de l'Orient Mitjà i Àfrica. Ara també afronta el repte de presidir Unicef.

Quins són els projectes per aquests quatre anys de mandat?

La meva idea és fer una continuïtat del que s’ha fet durant els darrers anys amb les diverses presidències que hi ha hagut. El que es bó d’Unicef és que som una institució molt consolidada, i amb una estructura molt forta. Per tant, grans canvis no hi haurà. El que hi haurà és, segurament, una energia diferent, idees diferents...també tinc una edat diferent del que han sigut les altres presidències. Per tant, el meu gra de sorra anira destinat a potenciar nous eixos. Però canvis radicals no n’hi haurà, perquè, justament  la nostra força és aquesta institució amb el seu pes i la seva solidesa. Com a projectes nous, tenim el d’Afganistan, que estarà enfocat sobre l’educació de les nenes.  La situació en aquell país és catastròfica  en aquests moments i pensem des d’Andorra que és important estar posicionats  en un projecte d’aquesta categoria i amb aquesta problemàtica. El segon projecte que obrirem també aquest any va sobre el canvi climàtic. Considerem que el canvi climàtic afecta des de moltes perspectives al món en general i  ens centrem en el canvi climàtic a Bangladesh.

Per quin motiu a Bangladesh?

A Bangladesh amb la problemàtica de la pujada de les aigües, un 80 per cent de la població  està afectada per aquest canvi climàtic. Perden els seus cultius i per tant la nutrició i les seves cases. Per tant, el nostre projecte anirà enfocat en aquesta temàtica concreta. També tenim obert el projecte de Bhutan que ha durat quatre anys i que tanquem a final d’any. Aquest projecte ens ha permès obrir 22 escoles per a nens discapacitats. Quan fem el tancament d’aquest projecte explicarem exactament que s’ha fet concretament perquè els donants d’Andorra tinguin una traçabilitat i una transparència d’on han anat els seus diners. És important també que fem aquest exercici de posar llum sobre la realitat de les donacions.

“Som l’únic país del món on totes les parròquies són amigues de la infància”

A nivell local, hi ha dos projectes molt consolidats com són els Consell d’Infants i les parròquies amigues de la infància. En el primer cas és una manera de començar a fomentar la representació en la vida ciutadana i en la presa de decisions.

Som l’únic país del món on totes les parròquies o municipis són amigues de la infància. Totes les parròquies han signat aquest conveni, que és molt important. Això vol dir que Andorra és un país que està molt involucrat, i té aquesta voluntat de fer llum sobre els nostres infants i d’explicar concretament en què consisteixen els seus drets. Mitjançant els comuns hi ha moltes accions com poden ser els Consells d’Infants on els nens i nenes tenen  un espai per poder explicar les seves propostes i problemàtiques i contribuir a la vida parroquial.

Els Consells d’Infants fan propostes que són recollides pels comuns i fomenten també l’educació democràtica. Els candidats elaboren el seu programa i fan campanya electoral.

És una temàtica molt important i és molt interessant. Permet fer millor ciutadans del futur. Ja des de petits entenen el funcionament de les nostres institucions, s’involucren i participen. I això va de la mà de les nostres institucions. Penso que és una feina molt maca que s’està fent al país, i és veritat que des d’Unicef parlem molt sempre dels projectes internacionals i no parlem d’aquesta feina que s’està fent al país perquè sembla natural, normal. Està molt bé que em faci aquesta pregunta perquè també m’agrada parlar del que s’està fent aquí. Ja fa vuit anys que estem presents i que s’han signat aquests convenis de les parròquies amigues de la infància.

“La nostra base és adaptar-nos a les emergències, a les casuístiques”

Vostè ja porta vuit anys estretament vinculada a Unicef. Una de les virtuts de l’entitat és la seva capacitat per adaptar-se als temps, sabent evolucionar en funció de les demandes.

La nostra base és adaptar-nos a les emergències, a les casuístiques, i a les situacions. Crec que és la força d’Unicef Internacional de sempre. Es tracta de saber reaccionar en base a les necessitats. És cert, per exemple, que amb la pandèmia de coronavirus, Unicef que normalment té projectes a l’exterior ha intentat acompanyar els ciutadans del país en aquest cas extrem de Covid. Ens adaptem. Els nostres projectes són internacionals però cuidem molt a la gent del país, amb els nostres infants.

Justament Unicef celebra el 75è aniversari de la seva fundació. Com es commemorarà a Andorra?

Es farà amb un sopar i tenim moltes ganes de fer-lo. S’havia d’efectuar a final de l’any passat però no va ser possible per la pandèmia. És un sopar commemoratiu del 75è aniversari que tindrà lloc el mes de maig on ens agradaria que el poble andorrà estigués al nostre costat per celebrar aquest moment tan important per nosaltres. El preu del sopar són 260 euros i es farà al Park Hotel. És una donació íntegra als nostres programes. S’obrirà via el canal de MoraBanc  la possibilitat de fer la compra ‘on-line’ del tíquet i ens agradaria que hi hagués una resposta contundent per part de la gent del país.

Hi haurà una fila zero?

Sí perquè aquelles persones que no puguin anar al sopar facin el seu donatiu.

Entre els refugiats ucraïnesos, hi ha molts infants. Esteu col·laborant amb el Govern?

Col·laborem amb Govern a partir del moment que hi ha una família que ha arribat al país amb la cobertura del Govern. Podem donar suport perquè aquests infants estiguin escolaritzats, tinguin unes garanties legals ja que en el nostre equip hi ha advocats per donar suport legal, per donar explicacions de com millorar la vida d’aquestes persones. Però nosaltres, directament no els podem fer venir. Estem en un país fort, amb un govern fort i consolidat. Només és en el països en vies de desenvolupament en els quals  els governs no estan tan consolidats on entrem a fer aquest tipus de feina organismes com Unicef.

Unicef és present a Ucraïna. Això ha de repercutir de manera positiva amb l’arribada de l’ajuda humanitària.

Fa 25 anys que Unicef està present a Ucraïna.  Una de les forces d’Unicef en aquests moments d’emergència és que com ja està posicionada, la resposta és immediata, a diferència de donacions que es queden a la frontera amb Polònia i no arriben realment als llocs de conflicte. La força d’Unicef és aquesta: la seva presència al país. Les donacions que fem des d’Andorra va directament al focus de l’emergència. Unicef està allà, no a la frontera. Per això la importància de fer les donacions per mitjà d’institucions. N’hi ha dos que estan realment sobre el terreny i una d’elles som nosaltres.

Darrerament heu fet una incorporació a l’equip pel tema de les donacions.

Hem incorporat una persona al nostre equip per tal de canalitzar els donatius de les empreses i de sensibilitzar-les, d’una forma més professional, per involucrar-les. També volem treballar amb més intensitat el tema de la Responsabilitat Social Corporativa. En altres països està molt més consolidat i s’hauria d’aprofundir més creant una xarxa de responsabilitat social.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending