Jocelyne Caballero Ambaixadora de França a Andorra

"França ha estat contínuament present donant proves tangibles de la seva solidaritat amb Andorra"

Nascuda a Neuilly-sur-Seine l'any 1959, és diplomada de l'Institut d'Estudis Polítics de París i llicenciada en Història a la Sorbona. Cavaller de la Legió d'Honor i de l'Orde nacional del Mèrit, va ser ambaixadora al Consell d'Europa. Va accedir al càrrec d'ambaixadora a Andorra l'any 2016 i té una extensa carrera diplomàtica.

Jocelyne Caballero.
Jocelyne Caballero.
Altaveu

Comentaris

A pocs dies de la celebració del 14 de juliol, la Festa Nacional de França, l'ambaixadora d'aquest país a Andorra, Jocelyne Caballero fa un balanç de l'activitat durant la pandèmia del coronavirus i del treball conjunt amb el ministeri andorrà d'Afers Exteriors. L'activitat a les escoles del sistema educatiu francès i les ensenyançes de la crisi són alguns dels aspectes més destacats.

Com s’ha dut a terme la gestió de la crisi?

La gestió de la crisi s’ha centrat en l’acció diplomàtica, en la represa de l’activitat educativa i en la cooperació bilateral per resoldre els problemes en el marc d’aquesta situació inèdita que hem hagut d’afrontar. Ens ha afectat a tots de manera simultània i ha mobilitzat totes les nostres forces. Ens va obligar a adoptar mesures de restricció de moviments i de circulació de persones a les fronteres, una cosa que, fins ara no havíem vist mai, i ens ha imposat unes normes de distanciament social que ens han obligat a replantejar les nostres modalitats d’activitat. Amb aquest context vam haver de continuar funcionant i és important destacar que, mès que mai, el servei públic francès a Andorra ha estat fent la seva feina i la seva mobilització ha estat total. En un període de crisi i de tancament de fronteres, l’activitat diplomàtica i consular constitueix un element clau en la resposta a la situació que es produeix a nivell mundial. Tota la nostra xarxa ha estat molt mobilitzada i també a Andorra.

Quins han estat els principals reptes que han hagut d’assumir durant la pandèmia?

Hem hagut d’assumir una vigilància sanitària i econòmica a molts nivells perquè hi havia diverses cèl·lules de crisi encapçalades per la cèl·lula interministerial de crisi. L’ambaixada ha tingut un paper clau en la coordinació de tots els serveis francesos implicats en la gestió de la crisi, com la duana i els serveis de l’Estat en la regió Occitània. Ha impulsat la xarxa francesa a Andorra aportant informacions als nostres ciutadans i suport molt concret com ara el subministrament de medicaments pels malalts de llarga durada o altres coses que ha mostrat la solidaritat de tota la comunitat. Ha fet gestions puntualment per ells quan havien de fer front a situacions particulars i ha assegurat el contacte amb les autoritats andorranes per solucionar nombrosos casos individuals, especialment els dels estudiants que acabaven, de manera prematura, el seu any universitari a França.

"Abans de les vacances vam arribar  a la reobertura en l’educació primària de 94 classes sobre 102"

Cal fer una referència molt especial a la gestió dels centres educatius. Com es va gestionar la situació?.

Malgrat el confinament, les escoles  havien d’assegurar una permanència de l’activitat pedagògica a distància. És quan ens hem adonat que el sistema educatiu francès ha aprofitat  dels molts anys d’experiència de l’Educació Nacional en matèria d’ensenyament a distància.  Ha pogut treure profit també de la bona preparació del cos d’ensenyants en la utilització de la informàtica perquè està molt estesa en els centres d’ensenyament escolar a Andorra gràcies al suport del ministeri andorrà d’Educació i d’Ensenyament Superior. S’ha mantingut totalment el contracte entre les famílies i els alumnes i s’ha pogut seguir el programa educatiu en dues fases. Una primera sobre la consolidació en aquell moment on no sabíem quan temps havia de durar el confinament i després l’adquisició de nous coneixements. En tot cas, el sistema ha estat molt reactiu i ha funcionat amb la satisfacció de les famílies. Quan els alumnes han pogut tornar a les escoles, la prioritat va ser per alguns casos com ara els dels dos pares que treballessin. Des del primer dia vam estar en condicions d’acollir tots els alumnes prioritaris.  Vam anar creixent per nivells escolar i abans de les vacances vam arribar  a la reobertura en l’educació primària de 94 classes sobre 102 i  en el Lycée per mitja jornada vam poder escolaritzar el 75% dels alumnes des de quart i fins a la terminale.  Pel que fa a sisè i a cinquè, els pares no van tenir tanta necessitat de portar els fills a l’escola i els percentatges són una mica més inferiors, al 50%. L’any escolar s’acaba amb èxit amb un 100% d’aprovats al Bac general i tecnològic. Pel que fa al Bac professional hi ha també un 100% d’aprovats en tres de les quatre seccions. En una hi ha un alumne que va a la repesca i dos que es tornaran a presentar el mes de setembre. Malgrat tot hem pogut continuar assegurant les classes i preservant els alumnes d’una situació que ha estat molt difícil a viure per alguns d’ells.

Com han estat les relacions bilaterals en aquest període?

Aquesta crisi ha actuat com un revelador. França ha estat present i ha donat proves tangibles de la seva solidaritat amb Andorra en molts àmbits com la cooperació sanitària amb 150.000 mascaretes des del 6 d’abril i  un acord de principis de l’1 d’abril per posar a disposició del país de llits de reanimació i amb respiració assistida a l’hospital de Foix. Aquesta cooperació va ser oferta en el punt àlgid de la pandèmia en Andorra i ha contribuït a afluixar la pressió sobre el sistema sanitari tot i que no es van haver d’utilitzar aquells llits. El fet de disposar d’ells, però, va poder tranquil·litzar  el Govern pel subministrament de material. El de màscares va permetre de disposar d’un estoc pels ciutadans perquè va ser a principis del mes d’abril que va ser obligatori portar mascareta en els llocs públics. Això va permetre baixar la corba de contagis i la propagació de l’epidèmia.

Hi ha un altre tema que és important i és el de l’assistència consular.

Tenim un acord amb Andorra en matèria d’assistència consular que permet als nacionals andorrans beneficiar-se de la xarxa diplomàtica de França a tot el món. França ha ajudat a repatriar andorrans que estaven bloquejats a l’Índia, Uzbekistan o Perú.

"La crisi ha demostrat que haurem de donar, probablement, un marc formal a la cooperació en l’àmbit sanitari"

 

França també va incloure Andorra en el radi de 100 quilòmetres per a poder desplaçar-se.

És una mesura que va permetre Andorra de recuperar més ràpidament la seva activitat econòmica i en particular el Pas de la Casa. Les primeres estadístiques que hem rebut mostren un augment de la mobilitat en relació al mes de juny de l’any passat del 27% i del 59% pel que fa als visitants. El públic francès ha estat present. És un motiu de tranquil·litat per a l’economia andorrana. Aquests tres exemples mostrat la centralitat de la cooperació bilateral. La gestió de la crisi ha confirmat els nostres llaços d’amistat i han aportat proves concretes en termes de solidaritat i ha posat de relleu la importància de la cooperació bilateral en tots els àmbits. És important tenir relacions ben definides des d’abans de la crisi. Perquè no és en el mateix moment d’una crisi quan s’han d’establir unes relacions de treball en comú. Aquesta crisi ha demostrat que haurem de donar, probablement, un marc formal a la cooperació en l’àmbit sanitari.

Tota crisi aporta unes ensenyances. Quines han estat les d’aquesta?

Aquesta crisi ha actuat com un revelador. França ha jugat plenament el seu paper de 'partenaire'. Ha palesat el bon estat de la nostres relacions bilaterals i la gestió de la crisi ha confirmat els nostres llaços d’amistat. Les relacions de treball quotidianes amb el ministeri andorrà d’Afers Exteriors han estat fluides i  hem treballat molt bé conjuntament per resoldre un bon nombre de situacions delicades.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending