Laura Trapero // Especialista en meteorologia

“Fem una prova pilot per mesurar la pluja a partir del seu soroll”

Doctora en Física, especialista en meteorologia i climatologia de muntanya. Coordinadora del Grup de Ciències de la Terra i l’Atmosfera d’Andorra Recerca i Innovació. Va elaborar la seva tesi sobre 'Modelització de precipitacions intenses en zones d'orografia complexa: casos d'estudi al Pirineu Oriental'.

Laura Trapero (esquerra) a l'oficina d'Andorra Recerca + Innovació.
Laura Trapero (esquerra) a l'oficina d'Andorra Recerca + Innovació.
AR+I

Comentaris

Andorra Recerca + Innovació du a terme a una prova pilot , en col·laboració amb l’empresa HD-Rain, per iniciar una campanya de mesura de la precipitació a partir de la senyal de televisió per satèl·lit. Si els resultats d’aquesta prova pilot són satisfactoris, tenint en compte l’orografia andorrana, aquest sistema permetrà tenir un mapa a temps real de la intensitat i quantitat de precipitació caiguda al Principat.

La xarxa pilot consta d’un total de 13 estacions HD-RAIN repartides entre La Massana, Ordino i Sant Julià de Lòria. La campanya s'ha iniciat coincidint amb l’arribada de la tardor, que esperem que porti precipitacions.

Aquest és un país de pluja irregular.

La precipitació, sobretot a l’estiu és una variable molt discontinua. Pot ploure a Andorra la Vella i no a Sant Julià de Lòria. O les tempestes que hem tingut a les zones de Bixessarri que són molt locals. Pot precipitar en un punt i no fer-ho a dos quilòmetres. Això és habitual a les zones de muntanya i s’accentua aquesta variabilitat.

La precipitació cal mesurar-la. Quins mètodes hi ha?

Tenim els pluviòmetres, xarxes d’estacions meteorològiques que estan ubicades a diversos llocs del país. A Andorra ni ha forces per la superfície que té el país però tenim aquesta complexitat del relleu tan variat. Hi ha altres sistemes com els radars meteorològics. Es tracta d’un sistema molt car i a Andorra ens beneficiem dels que hi ha en els països veïns. Els de Météo France o de Meteocat. Aquests radars estan a més de 100 quilòmetres d’Andorra. Són eines molt bones perquè et donen una distribució continua del camp de precipitació. No és com el pluviòmetre que et dona una dada puntual. Els radars també pateixen limitacions en zones de muntanya ja que l’orografia actua com un bloqueig físic i arriba menys senyal per detectar precipitació.

Aleshores calia buscar una alternativa

Vam iniciar la col·laboració amb l’empresa francesa HD-Rain, per iniciar una campanya de mesura de la precipitació a partir de la senyal de televisió per satèl·lit. Ells en comptes de veure la precipitació recullen el soroll. Captar-lo i tractar-lo a partir de l’antena. Aquesta empresa va desenvolupar un algoritme per tractar el soroll que reben les antenes parabòliques.

“Anem a veure si aquesta tecnologia a Andorra ens podria anar bé”

A quants llocs s’han instal·lat aquestes antenes?

De fet és un projecte pilot. Anem a veure si aquesta tecnologia a Andorra ens podria anar bé. I de la mà amb el Servei Meteorològic Nacional vam decidir ubicar-les a les zones del país on hi ha menys pluviòmetres i tenim més falta de dades. Vam identificar la vall de la Valira del Nord, a Ordino i la Massana. Hi hem estat en dues fases seleccionant ubicacions per crear aquesta xarxa d’antenes per satèl·lit. Durant el mes d’octubre hem estat verificant que totes estiguessin funcionant correctament.

Si la prova pilot va bé, ¿podrem tenir un mapa real de la intensitat de precipitació?

Exacte. En el radar tens una observació cada sis minuts i en pluviòmetre cada 10. Amb les parabòliques passaríem a tenir unes observacions cada minut. Millorem el mostreig temporal.

Pocs països deuen tenir l’orografia del nostre.

Molts països tenen aquesta complexitat però només a una part del territori com és el cas de França a la zona dels Alps.

Quan teniu previst tenir els resultats de la prova pilot?

Això estarà en funcionament durant un any perquè ens interessa captar tot el cicle any, totes les estacions. Aquest sistema té una limitació i és que no és bo per mesurar la neu com tampoc ho són els radars meteorològics actuals que arriben a Andorra.

Comentaris

Trending