Resma Punjabi // Cap de l'Agència de Protecció de Dades

“En el futur, la protecció de dades serà un avantatge competitiu”

Nascuda el 3 de maig de 1985, és Graduada en Psicologia i en Ciències de l’Educació. Ha treballat tant al sector privat com al públic, sempre en àrees vinculades al món del desenvolupament personal i professional, la formació, l’educació i l’ensenyament superior.

La cap de l'Agència de Protecció de Dades, Resma Punjabi.
La cap de l'Agència de Protecció de Dades, Resma Punjabi.

L'octubre de 2021 va ser designada com a cap de l'Agència de Protecció de Dades (APDA) en una decisió que no va estar absenta de polèmica, sobretot, dels partits de l'oposició. Ara pràcticament, sis mesos després del seu nomenament dona les claus per entendre el nou text legislatiu en aquesta matèria que acaba d'entrar en vigor i l'evolució de l'entitat sota la seva tutela.

Quina és la valoració fa d’aquests primers mesos en el càrrec?

Des de la meva entrada, al novembre, hem tingut moltíssima feina. S’ha començat de 0 perquè amb la nova llei s’han deixat de fer coses, però s’hi ha afegit d’altres i, per tant, s’ha reestructurat tot per estudiar bé el nou text legislatiu i adaptar-nos a ella amb l’objectiu de tenir tot a punt per a quan entrés en vigor. Han estat sis mesos d’adaptació.

Quin ha estat l’objectiu principal de tota aquesta reestructuració?

S’ha fet una construcció pensada en l’usuari; en donar a conèixer les obligacions que han de complir les entitats i els drets que tenen els ciutadans.

I a nivell intern, que comporta aquesta reestructuració de l’entitat?

Per gestionar l’equip; s’han regulat alguns aspectes com el teletreball. D’altra banda, també ha servit per establir una mica les línies generals del que serà la línia de treball. Les principals seria la funció consultiva, que s’ha mantingut, així com la de resoldre dubtes. Ens hem proposat transmetre molt la cultura de protecció de dades. S’ha aprofitat aquest nou marc legal per fer pedagogia sobre la temàtica. Hi ha molt desconeixement sobre el tema, per exemple, en determinats sectors es fa una demanda excessiva de dades persones com en el lloguer de pisos que demanen la vida laboral; hi ha altres fórmules per saber si una persona és solvent i pot pagar el lloguer que demanes, com els últims cinc anys o un període concret, no cal tota la trajectòria professional.

A banda de la pedagogia i la divulgació sobre la nova llei, en quins altres eixos treballaran?

També volem reforçar els vincles internacionals amb altres institucions  per estar actualitzats. És un àmbit que canvia contínuament i, per tant, requereix estar-se formant dia a dia. A més, està el desplegament dels dos reglaments on s’especifiquen aspectes concrets de la llei, tot i que ara mateix no depèn de nosaltres, ja que està pendent que els aprovi Govern.

També tindrem més poder en les comissions en què estem present, com la de videovigilància i la d’estadística, i, ben aviat, ens incorporarem a la d’Accés i Avaluació de la Documentació, així com reforçar les col·laboracions amb altres organismes, com el raonador del ciutadà.

20220525 131524
 

Quin és el grau de compliment de la nova llei en aquests primers dies de vigor?

Encara no hem tingut temps d’analitzar-ho, però el que sí que estem veient és que hi ha molta predisposició. Això també es veu amb el nombre de consultes que estem rebent aquests dies, però també abans que fos vigent.

Hi ha empreses que s’estan adaptant més ràpidament i altres que encara no, però la llei ha entrat en vigor. Per exemple, s’estan actualitzant moltes polítiques de privadesa, les galetes, etc. El que potser està costant una mica més és el delegat de protecció de dades, obligatori per totes les empreses públiques i parapúbliques.

Potser el delegat de protecció de dades és el punt més confús i que costa més a les empreses?

Pel que es veu sí. S’ha de fer una anàlisi prèvia i és en funció del tractament de dades que facin. Vam fer una guia per intentar donar pistes a les empreses si els hi cal, o no, designar aquest delegat de dades. Altres punts que estan portant també més consultes és la videovigilància, la declaració de fitxers i la demanda d’informació excessiva.

Quantes empreses del país han de fer aquesta adaptació al nou text legislatiu?

No podem dir un número, però gairebé totes han d’adaptar-se. Amb un simple formulari de contacte ja has de posar al dia la política de privadesa i els drets. Poc, però s’ha de fer una adaptació.

Esperen que el nombre de sancions i denuncies augmentin amb aquesta nova llei de protecció de dades?

No ho sabem, la nostra voluntat és fer molta pedagogia. Abans, les sancions eren a criteri de l’agència, ara estan més estipulades. A més, ara per ara, la nostra capacitat de fer inspeccions d’ofici és molt limitada, però la voluntat és que en el futur les puguem fer. Les sancions dependran de les denúncies que rebem.

Amb la pedagogia volem que les empreses prenguin importància de la protecció de dades. En el futur, la protecció de dades serà un avantatge competitiu.

En quin sentit pot ser un avantatge competitiu?

Per exemple, una persona que busqui un pis de lloguer anirà a aquella immobiliària que li demani les dades que realment són necessàries i no en excés. Un altre exemple seria les entitats bancàries que utilitzen una màquina per determinar si una persona és solvent per retornar una hipoteca. Les persones tendiran a confiar en aquelles empreses que tinguin major respecte amb les seves dades.

Un instant del moment de la jura de la cap i les inspectores de l'APDA

Relacionat

Resma Punjabi defensa la seva vàlua com a cap de l’Agència de Protecció de Dades

Amb la idea de tot el que vol impulsar, creu que l’agència està prou dimensionada o caldrà que s’ampliï el nombre d’efectius?

Si, està previst que s’hagi d’ampliar. Calen 2 inspectors mínim, actualment hi ha una de baixa des de fa mesos, així com un tècnic específic en comunicació per seguir fent pedagogia sobre la protecció de dades, i un altre per tractar els temes internacionals.

S’ha notat aquesta manca de personal en el moment de reorganitzar tota l’entitat?

Evidentment sí, hi he fet entre els que estem i s’han hagut de prendre decisions, des de petites a grans.

La nova llei de protecció de dades està en consonància amb la dels països de l’entorn o és més o menys restrictiva?

És comparable amb l'europea del 2018. A nivell europeu està molt instaurat i se li dona el valor que té a diferència dels Estats Units que no ho veuen igual. Ens hem equiparat al model europeu.Andorra per la seva casuística de país, és més important tenir una bona protecció de dades? 

Andorra per la seva casuística de país, és més important tenir una bona protecció de dades?

No depèn de la dimensió del país ni la població. La protecció de dades correspon a l'àmbit tecnològic i, per tant, està globalitzat. Ara la tendència és la intel·ligència artificial que pot encaixar bé amb el procés de digitalització a nivell de país.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending