Nàdia Olm // Cap d'Àrea d'Esports

“El que està bé dels estudis a França són les convalidacions”

Titular d'un diploma i d'una llicenciatura a França, compagina actualment la seva carrera d'esportista amb el treball i la banqueta amb el terreny de joc. Va ser operada el mes de juny d'una important lesió però ja pensa en la tornada al camp.

Nàdia Olm.
Nàdia Olm.

Comentaris

L'ambaixada francesa organitza el pròxim dimarts dia 29 a Andorra la Vella una Fira d’orientació per estudiar a França i mostrar tota l'oferta educativa. L'objectiu de la representació diplomàtica és augmentar el nombre d'andorrans que vagin a cursar els seus estudis al país veí. La Nàdia Olm ja ho va fer i el seu balanç és molt positiu. Actualment treballa a Andorra.

És la jugadora més representativa del rugbi andorrà i amb projecció internacional. Per una lesió no ha pogut participar en el mundial de rugbi a XIII amb la selecció francesa. I és una de les pitjors que pot tenir una esportista, la triada, amb un trencament dels lligaments i el menisc del genoll dret. Són nou mesos de recuperació. Durant alguns anys ha combinat la seva activitat esportiva amb els estudis. Del Lycée Comte de Foix i un batxillerat econòmic i social (ES) va anar a la universitat a Tolosa.

El teu recorregut als estudis superiors és una mica peculiar.

És estrany. Vaig començar fent dos anys de Dret a Toulouse Capitole i vaig validar el primer. No m'acabava d'agradar. Vaig fer el segon any i no vaig aprovar. Aleshores vaig canviar al Diplôme universitaire de technologie (DUT) en informació i comunicació. Podies fer-lo en un curs si venies d'uns estudis amb molta planificació per poder fer la carrera de dos anys en un. Venint de dret em van acceptar. I em vaig poder treure el DUT en un any. Després d'això,vaig anar a Staps [equivalent francès dels Instituts d'Educació Física espanyols]. Aquí vaig poder entrar directament en tercer any. El que està bé a França és que et convaliden moltes coses. Hi havia l'opció que persones d'un DUT o d'un brevet de technicien supérieur (BTS) podien accedir directament al tercer any.

“A França el cost dels estudis és molt inferior al d'Espanya”

Perquè vas decidir anar a França? Per un tema de proximitat, per cultura o econòmic?

Per les tres coses però especialment el tema econòmic. A França el cost dels estudis és molt inferior al d'Espanya. Tens moltes passarel·les per canviar d'estudis. En quatre anys m'he pogut treure el DUT i la carrera. La vida d'estudiant és molt maca a una ciutat com Tolosa i hi guardo molts bons records i hi tinc amics i hi vaig sovint. Recomano a la gent que hi vagi i s'informi. Hi ha moltes ajudes, pel pis i borses.

També et permetia compaginar l'esport amb els estudis.

Nosaltres a l'època aml VPC jugàvem a França on el nivell és més alt que a Espanya. Em va permetre començar amb el XIII. Vaig estar amb l'Stade Toulosain. Em van convocar a la selecció francesa però aquesta part ja la vaig fer treballant a Andorra. Anava tots els divendres a Tolosa. He mantingut un lligam molt important amb la ciutat perquè em va agradar molt des del primer moment,. Quan vaig acabar d'estudiar vaig buscar feina allà per quedar-me uns anys més a la ciutat però no vaig trobar res.

Vas poder fer pràctiques laborals a Tolosa?

En vaig fer un als despatxos de l'Stade Toulousain com a final de carrera a Staps. Vaig treballar en el conveni de col·laboració entre el club i Andorra Turisme.

Continues amb el rugbi com a capitana del VPC i seleccionadora a VII.

El rugbi és la meva passió. He anat parlant amb les jugadores del XII de França que han anat al Mundial. Amb el VPC no puc jugar per la lesió i formo part de l'equip tècnic en qualitat de mànager. Viatjo amb l'equip i vaig als entrenaments. Comptem amb un fisioterapeuta i les lesionades també hi participem fent recuperació. Amb la selecció espero poder arribar pel sevens de l'any vinent ja que és a final de temporada. Haig de parlar amb la federació per la meva continuïtat com a seleccionadora. 

En el rugbi femení hi ha hagut un augment important de practicants.

Haver anat a Catalunya ens ha afavorit molt. Tenim partits regulars i no fem desplaçaments tan llargs com a França. En algunes ocasions havíem de fer cinc o sis hores d'anada i les mateixes de tornada. A més, el club també ha posat en valor als darrers anys el rugbi femení i es posen molts mitjans. Hi ha un equip de sub18 que ens permetrà nodrir l'equip sènior.

Comentaris (6)

Trending