La llei integral per ‘rescatar’ el sector agrícola del país hauria d’estar llesta el setembre

El Govern pretén “donar totes les bases” perquè la pagesia i la ramaderia pugui sobreviure a l’extinció del tabac

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. Toni Solanelles

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat espera que el Govern pugui aprovar durant el mes de setembre el projecte de llei òmnibus per al sector de la pagesia, un marc global que ha de permetre ‘salvar’ el món de l’agricultura i la ramaderia i permetre’n la seva diversificació a mesura que es va ‘retirant’ el tabac com a conseqüència de les exigències de la Unió Europea (UE). Fins al setembre, però, s’anirà donant form a altres iniciatives, com la bonificació extra d’aquelles explotacions ramaderes que treballin millor.

L’anunci l’ha fet la ministra Sílvia Calvó en el marc de la recuperada Fira del Bestiar d’Ordino. Calvó ha destacat el fet que la recuperació del certamen demostra en certa manera el dinamisme del sector, especialment a la parròquia ordinenca, on el relleu generacional està garantit. Hi ha parròquies, com Canillo, on la continuïtat és més complicada tot i que hi ha ramaders joves d’Encamp que haurien passat a fer-se càrrec d’algunes explotacions canillenques. Calvó també ha destacat el que s’ha pagat pels vedells que entraven en subhasta, entre 1.800 i 3.400 euros, com a mostra d’interès per la producció local i de proximitat.

Però, tal i com ha recordat el president de l’Associació de pagesos i ramaders (APRA), Xavier Coma, durant el seu parlament en el marc de la fira, el sector necessita un decidit suport de l’administració. I el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat l’està treballant amb l’elaboració de la llei òmnibus que ha de comportar, per exemple, modificacions en matèria d’urbanisme perquè els agricultors joves “puguin construir explotacions més manejables”, una situació que amb el marc legal actual no es pot donar.

La llei que s’està embastant és molt global i ha de permetre “facilitar la diversificació” agrícola i ramadera sabedors que en 30 anys com a màxim el tabac deixarà de ser el producte estrella. De fet, tot indica que ho haurà de deixar de ser força abans. El ministeri treballa en tota “una paleta d’ajuts” alhora que, també, en qüestions com la certificació ecològica de la carn, que ni xoca ni és el mateix que l’IGP de la carn de qualitat d’Andorra, que Sílvia Calvó ha recordat que ja té el seu propi reconeixement i distinció. És en el marc de Ramaders d’Andorra que s’analitzen tots els aspectes relacionats en l’evolució dels productes carnis que es produeixen al Principat.

Comentaris (1)

Trending