L’IRTA monitoritzarà la propera plantació de tabac

En el marc de l’estudi de la mortaldat haguda la campanya passada, l’organisme de recerca agrària de la Generalitat proposa analitzar mostres de sòl provinents de parcel·les afectades i de plantes i substrat del viver a plantar

Un tractor en una plantació incipient de tabac l'any passat.
Un tractor en una plantació incipient de tabac l'any passat. Toni Solanelles

Si no hi ha canvis, i producte de la col·laboració que manté amb el departament d’Agricultura i amb l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat monitoritzarà la propera plantació de tabac, per mirar d’evitar els ensurts i la mortaldat haguts la campanya passada. En el marc de l’anàlisi del que hauria pogut passar en la darrera collita, l’IRTA proposat un seguiment més intens de les noves plantacions.

Els estudis duts a terme per l’organisme de recerca agrària català no han permès determinar, a mode de conclusió, unes causes directes, clares i contundents que justifiquin la mortaldat de les plantes. Sí que es creu que hi va haver una multiplicitat de factors que explicarien la situació: des d’un excés de pluges a la presència d’un parell de variants de fongs. D’una possible contaminació del viver a una plantació més tardana del que seria habitual.

En tot cas, l’IRTA ha proposat fer un bioassaig amb mostres de sòls provinents de parcel·les afectades i un mostreig de la planta i substrat del viver en el moment de la nova plantació. L’institut de recerca també proposa que una vegada iniciada la campanya de cultiu es faci un seguiment de les noves plantacions alhora que es dugui a terme una campanya d’informació i formació dels agricultors.

Plantes de tabac en un camp de conreu d'Andorra la Vella l'estiu passat.

Relacionat

L’estudi del tabac de la darrera campanya no troba explicacions concloents a la mortaldat de plantes

En aquest sentit, Agricultura ja ha editat, amb el suport de l’IRTA i l’APRA, un tríptic on s’exposen les malalties més comunes que poden afectar les plantes de tabac alhora que s’indiquen algunes de les mesures que cal no oblidar i que, de fet, la gran majoria de pagesos ja duen a terme. Des de preparar bé el sòl a fer rotar les terres i variar la producció fins a parar compte amb els sistemes de reg o de fertilització.

Comentaris

Trending