Govern impulsa ajudes per l’impacte que la guerra a Ucraïna té al sector ramader

El ministeri d’Agricultura permetrà la importació de contingents “lliures de gravamen” per compensar l’increment del preu del pinso, mesura que es quantifica en uns 40.000 euros

Un pare amb dos nens mira alguns dels animals exposats a la fira.

El sector agrícola i, sobretot, el ramader, també està patint els efectes de l’encariment de preus global provocat per la guerra a Ucraïna. En el seu cas, especialment per culpa de la pujada del cost del pinso i altres aliments per al bestiar. Per això, Govern preveu impulsar ajudes en forma d’exempcions al gravamen que s’aplica en la importació d’aquest material. Es farà a través d’un reglament que es vol tenir enllestit entre aquest mes i el vinent.

Així ho ha anunciat la ministra de Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó. I ha escollit un escenari ben adient: la segona fira del bestiar que se celebra aquest cap de setmana a Ordino. Des del Govern, ha explicat, s’és conscient de les conseqüències que el conflicte encetat per Rússia està provocant. I que el sector ramader està patint pel que fet que, justament, Ucraïna era un dels principals productors de pinso. El preu s’ha elevat de forma important.

La fira del bestiar a Ordino aplega més de setanta caps de bestiar i altres animals i consolida una iniciativa recuperada recentment i que, avisen des del comú, tindrà continuïtat

Calvó ha recordat que el gravamen sobre la importació es va crear, justament, per fomentar el dall dels prats del país. I que aquest ha tingut un èxit remarcable. El problema és que, malgrat que s’empri aquest material per engreixar el bestiar, encara cal portar pinso i aliment de fora. I ara aquest és molt més car que uns mesos enrere. Per això, es treballa en un reglament que crearà “uns contingents lliures” d’aquesta taxa. Així, els ramaders els podran comprar a un cost inferior.

La ministra ha apuntat que la normativa estarà enllestida “entre maig i juny”. Es calcula, que l’impacte per al sector pot ser d’uns 40.000 euros. “Ho farem de forma indefinida”, ha indicat, tot posant en relleu que aquests aliments “també són claus per a la millora de la productivitat de les nostres explotacions”.

Des del Govern s’ha volgut defensar el suport que es dona al sector. “Hi ha prop de tres milions anuals en ajudes”, ha afirmat Calvo, tot remarcant que “enguany hem aplicat l’IPC” i, per tant, pujaran. A banda, ha recordat que al Consell General hi ha a tràmit una llei òmnibus amb diferents mesures que han de permetre impulsar encara més unes explotacions que es consideren “més vives que mai”. En aquest sentit,la ministra ha volgut defensar que la fira serveix per “posar en valor la seva tasca”.

Per la seva banda, Josep Àngel Mortés, cònsol d’Ordino, parròquia que celebra la segona edició de la fira del bestiar des de la seva recuperació, ha destacat que aquesta és “un èxit total”. Entre altres animals, ha apuntat, hi ha 70 vaques o bous. Entre ells, els mascles que s’han subhastat i han participat en el concurs de raça bruna. “Tenim més de deu famílies de pagesia a la parròquia i els hem d’ajudar a continuar perquè cal protegir el sector primari”, ha comentat. També ha volgut deixar clar que la fira ha tornat per quedar-se, novament, al poble.

Fira de bestiar
El tall de la cinta protcolari.
Un pare i el seu fill mirant animals.
Bestiar exposat a la fira.
Les autoritats fent la passejada de rigor.
La cònsol massaenca, Olga Molné i la seva família observen alguns dels animals exposats.
Esquilant una ovella.
Els nens són els qui més gaudeixen de la visita.
Dos bous cara a cara.
A la fira també hi ha cavalls.