Canillo preveu més ajuts a la ramaderia i que en dos anys es notin els canvis en les explotacions

(AMB VÍDEOS) La vacada de la parròquia ha fet el canvi de vessant a les Bordes d’Envalira aquest migdia per anar a péixer cap a la Portella després d’haver passat la primera part de l’estiu a la zona del pla de les Pedres i Soldeu

Els cònsols observant el pas de la vacada.
Els cònsols observant el pas de la vacada. Toni Solanelles

El comú de Canillo planteja concedir més ajuts directes a la ramaderia alhora que espera que “en un termini de dos anys es comencin a veure els resultats” del pla de treball que s’està acabant d’ultimar amb la cambra agrària de l’Arieja. Un pla molt enfocat en dues variables: garantir el relleu generacional de les explotacions ramaderies, que a la parròquia està compromès, i promoure la modernització de dites explotacions. El comú ja té molt avançada una ordinació per regular subvencions al sector oví de la parròquia.

El cònsol major canillenc, Francesc Camp, ha tractat la qüestió després de veure en directe -i menar alguna vaca esgarriada i tot- el pas de la vacada a les Bordes d’Envalira. El canvi de vessant de la muntanya dins de la mateixa vall canillenca per tal d’anar des del pla de les Pedres i Soldeu, on el bestiar -uns 230 caps de dotze explotacions- han estat peixent la primera part de l’estiu, fins a la Portella, prop del Maià, on es passaran els propers quinze dies abans de baixar més tard cap al Siscaró i finalment, al tomb de les darrereries de setembre o principi d’octubre, arribar a Incles.

Camp, al costat del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha celebrat el bon estat de la cabana ramadera de la parròquia, i en el cas concret d’avui, la cabana bovina, que suma tretze explotacions a Canillo tot i que una no suma el seu bestiar al de les altres dotze. El cònsol ha deixat clar que fer rodar la vacada ja no és només ara una tradició sinó també “una necessitat que s’ha de mantenir” més encara quant el canvi climàtic i l’increment de les temperatures eleva també el risc d’incendi i, per tant, fa més necessari que mai tenir el bosc net.

PRODUIR, FINALITAT MÀXIMA

En aquest sentit, el mandatari comunal ha recordat dos elements objectius: que Canillo és la parròquia amb més extensió territorial i que el seu comú és el que destina més diners, 150.000 euros, a la neteja dels boscos. Però que la cabana ramadera de la parròquia contribueixi a netejar el sotabosc ja no és només un element més sinó una necessitat, com, de fet, i a la seva manera, també ha evidenciat el titular d’Agricultura i Medi Ambient, que ha celebrat “anar de la mà” del comú en la matèria. Guillem Casal ha destacat el fet que la ramaderia “té quatre vessants”. I ha citat la tradicional, la que permet facilitar una bona imatge turística dels paratges naturals, la mediambiental, i “la finalitat màxima i última que és la producció de carn de qualitat i amb una raça autòctona com la bruna andorrana”.

Abans que s’expliqués el ministre, i com a amfitrió, Francesc Camp ha explicat que s’està tancant el pla d’actuació derivat del treball de camp que s’ha estat fent durant mesos amb la cambra agrícola de l’Arieja, a qui el Govern també va encomanar algunes tasques analítiques, i que el que toca ara és “impulsar-lo i posar fil a l’agulla”. El cònsol, com també ha fet el titular ministerial, ha insistit en la necessitat de poder mantenir actives les explotacions actuals o, fins i tot, poder anar a més, que no serà fàcil.

En tot cas, es planteja, fruit del treball amb la cambra de l’Arieja, impulsar que algunes explotacions s’agrupin. Cal veure com. Una fórmula seria per veïnats. Això faria més eficient la gestió de les explotacions, permetria que la inversió, que ha de ser elevada quant a mecanització i modernització, sigui més assumible, i comportaria poder passar amb menys personal, perquè no és fàcil trobar joves que es vulguin dedicar a la pagesia en general. S’ha de trobar la manera de poder “modernitzar les explotacions perquè els nous (ramaders) que vinguin, que han de ser joves, ho tinguin una mica més fàcil”, ha dit Camp.

Francesc Camp, s’ha apuntat ja, ha parlat de facilitar més subvencions, complementàries a les estatals, des del comú. El cònsol s’ha referit especialment a la ramaderia ovina, vist que la bovina compta amb un catàleg d’ajuts prou important. En aquest sentit, el cònsol canillenc ha recordat que el comú ja es fa càrrec del salari del vaquer que durant l’estiu mena la vacada. I ha explicat que les explotacions ovines també comparteixen un pastor, tot insinuant que potser el comú també se n’hauria de fer càrrec. En tot cas, és té “gairebé tancada” una ordinació, que s’hauria d’aprovar durant el mes de setembre, i que regularà alguns suports econòmics més a la ramaderia.

EL MINISTRE

Guillem Casal, que prové de casa ramadera, i que ha estat dels que han agafat el bastó per menar aquelles vaques que volien anar allà on no tocava, ha escoltat amb atenció el cònsol de Canillo, de qui ha assegurat anar de la mà. El ministre ha recordat que la parròquia de Canillo és la que té més explotacions ramaderes. En canvi, almenys quan a boví, no és la que té més caps de bestiar. Sant Julià de Lòria passa per davant.

Casal ha posat l’accent en el fet que cal incrementar la producció de carn de qualitat. Per la resta, en gran part el titular d’Agricultura ha emfatitzat les paraules de Camp. Com a jove que és, ha admès que coneix companys o gent de la seva generació que volen reprendre l’activitat ramadera de la família o agafar el relleu de casa. Però ha admès que el seguiment generacional “a d’altres parròquies està més garantit que a Canillo”, segurament perquè, pel clima i l’orografia en alguns casos, en parròquies com la seva, la “situació de duresa” és major.

Comentaris (4)

Trending