Canillo espera començar a implementar l’any vinent mesures per garantir les explotacions agrícoles

(AMB VÍDEOS) La cabana bovina ha passat aquest divendres el ‘tràmit’ del desparasitament i la vacunació mentre els ramaders analitzen amb la Cambra Agrícola de l’Arieja fórmules per poder assegurar el relleu generacional

Un empleat comunal desparasita mentre la veterinària prepara la dosi per a les vacunes.
Un empleat comunal desparasita mentre la veterinària prepara la dosi per a les vacunes. Toni Solanelles

L’any vinent s’haurien de poder implementar les primeres mesures per garantir el relleu generacional i, per tant, el futur, a les explotacions agrícoles de Canillo. No hi ha un perill imminent però sí que en tres o quatre anys algunes de les explotacions canillenques podrien passar per dificultats perquè els titulars dels dominis, especialment ramaders, ja són grans. Hores d’ara s’està fent un treball d’anàlisi amb tècnics de la Cambra Agrícola de l’Arieja, que són els que plantejaran possibles solucions.

Diversos ramaders, pastors i masovers de cases de Canillo han reunit el seu bestiar boví aquest matí a la Solana del Forn per procedir a desparasitar i vacunar els animals. Hi havia uns 250 exemplars adults -especialment vaques però també alguns sementals- i un notable nombre de vedells de vuit explotacions diferents. Fins ara han estat peixent a Ribaescorxada i el pla de les Pedres. I en pocs dies la vacada es dirigirà cap al Maià i la Portella, a la zona d’Incles, on hi ha més herba.

Fa uns dies ja es van dur a terme l’extracció de mostres per fer les analítiques pertinents per avaluar eventuals malalties del bestiar boví. Aquest matí, en el marc d’un copiós esmorzar i una distreta conversa, els ramaders -amb la visita d’alguns responsables institucionals, com els cònsols de Canillo, Francesc Camp i Marc Casal, i de forma fugaç del cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó-, i sota la direcció d’una veterinària de Govern amb el suport d’empleats comunals s’ha procedit a revisar els animals.

Camp explicava poc abans d’iniciar-se el sanejament estricte que a la parròquia hi ha una vintena d’explotacions -amb boví i oví- i que la majoria han d’afrontar un relleu generacional que no és evident. Algunes han optat per deixar la seva direcció a mans de “ramaders d’altres parròquies que ho estan fent bé”. Però s’està analitzant amb els experts de l’Arieja com afrontar la situació i com “diversificar” el sector. Fórmules com una cooperativa estan sobre la taula. “Però no és la única, també es pot optar per formar joves del país i que agafin cada explotació de forma individualitzada”.

En tot cas, ara s’està fent el treball de camp. “S’està parlant de forma individualitzada amb cada ramader”, demanant “si es volen jubilar, si tenen algú que agafi el relleu o no”… Camp preveu que a la tardor es disposin de les primeres dades que haurien de permetre “prendre mesures l’any que ve”. La voluntat clara és que “volem que continuï aquest sector tal i com està i, si pot ser que creixi”, millor.

SENSE RASTRE DE L’OS

Tant el cònsol com alguns dels ramaders presents a la Solana del Forn no tenen constància que l’os que es va veure per la Vall de Sorteny s’hagi passejat per territori canillenc. Amb tot, alguns dels pastors sí que han reconegut que els mateixos dies que es va veure a Coma Obaga i Ensegur, ramaders de Tor també van advertir de la presència de l’os a Catalunya. Però els ramats no han presentat cap símptoma d’estrès aquests dies.

Francesc Camp ha assegurat que “no hi ha una inquietud sobre aquest tema” i ha recordat que la presència d’ossos a Andorra és “molt esporàdica”. Per al mandatari comunal canillenc, aquesta qüestió “no ens ha de preocupar, perquè les entrades són molt esporàdiques i de poca estona”. De totes maneres s’ha d’estar a l’aiguat vist la voluntat francesa de mantenir la reintroducció de l’os per fer-lo crèixer al Pirineu. “S’ha de prendre a conviure, encara que afecta més als Pirineus atlàntics que als orientals i, per tant, aquí no cal patir massa.”

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending