Adolescents sobrepassats pel món digital

(REPORTATGE AUDIOVISUAL) Inseguretat, baixa autoestima, ansietat, depressió i addicció alguns dels impactes negatius en la salut mental dels joves pel mal ús de la tecnologia

Adolescents sobrepassats pel món digital

Alguns adolescents reconeixen que passen massa hores a les xarxes socials, especialment a TikTok i Instagram, en detriment dels seus estudis. Però més enllà de la repercussió en el seu expedient acadèmic, l'impacte es troba en la seva salut mental. Els psicòlegs expliquen que les xarxes socials poden generar ansietat i depressió, pel fet que un usuari es compri amb la resta, també pot provocar baixa autoestima, dependència a la validació positiva a través dels m'agrada i els comentaris, la necessitat compulsiva d'estar connectats, i fins a l'extrem de generar una addicció.

Dels 16 als 24 anys és un període crucial per al desenvolupament emocional i psicosocial de la persona, precisament és en aquesta franja d'edat on hi ha més incidència en l'ús de les xarxes socials segons diversos estudis. "L'adolescència és una etapa on la persona crea la seva identitat, i aquesta es construeix a través dels altres. Pel que depèn de quin sigui el seu interlocutor, pot tenir un mal modelatge, accés a contingut que no està preparat per entendre'l o no adient per la seva edat", tal com explica la psicòloga infantojuvenil del SAAS, Sílvia Pascal. El fet que es compari amb els altres i que sovint aquest "altre" no és real, al contrari, molt lluny de la realitat això pot crear moltes inseguretats, baixa autoestima, problemes d'ansietat i depressió, afegeix Pascal.

El 90,3% dels adolescents disposen de telèfon mòbil amb connexió a Internet segons un estudi d’Unicef Andorra sobre l'impacte de la tecnologia en l’adolescència realitzat l'any passat. En aquest informe, també es recull que la mitjana d'edat per accedir al dispositiu és de deu anys, una dada que preocupa especialment als professionals de la salut mental per les poques eines i la maduresa que tenen els infants en aquesta edat per fer-ne un bon ús. 

El repte de la societat actual és fer un bon ús de la tecnologia a totes les edats, però sobretot en una etapa vulnerable com es troben els joves, en un moment de construcció de la identitat, perquè "en si mateixos aquests recursos no són bons ni dolents" tal com assenyala la psicopedagoga del Col·legi Sant Ermengol, Teresa Cobo.

Comentaris (2)

Trending