Veïns de l’edifici de Sant Julià afectat per un incendi reclamen suport a l’administració

Els ocupants dels dos pisos de la primera planta són a casa des de dijous passat, però la resta o tenen l’habitatge encara inservible o el troben no apte davant els riscos derivats de la pandèmia

Estat de la cuina d'un dels pisos de la cinquena planta.
Estat de la cuina d'un dels pisos de la cinquena planta.
Veïns de l’edifici de Sant Julià que ara fa una setmana es va veure afectat per un incendi reclamen més suport de l’administració. El fet que alguns dels pisos del bloc siguin considerats tècnicament habitables, fa que ni el ministeri d’Afers Socials ni el comú lauredià, segons alguns dels llogaters d’aquests habitatges, els deneguin ajudes. Els que sí que ja han tornat a casa són els ocupants dels dos pisos de la primera planta, que pràcticament no es van veure afectats pel sinistre.

Els immobles de la segona i tercera plantes, i almenys un de la quarta, estan totalment inservibles. Les famílies que hi vivien s’ho fan com poden entre familiars i amics. Però tots plegats demanen més atenció de l’administració, més encara en un moment complicat com el de l’emergència actual degut al coronavirus. Els ocupants dels pisos de la cinquena planta tècnicament hi podrien tornar, però consideren que els habitatges, amb una presència important de restes de monòxid de carboni, no són adequats. Menys ara.

Els ocupants dels pisos de la cinquena planta tècnicament hi podrien tornar, però consideren que els habitatges, amb una presència important de restes de monòxid de carboni, no són adequats

Per això demanen que el ministeri o el comú els ajudi a trobar o bé un nou habitatge o bé que puguin fer front a les despeses que suposa el sanejament dels pisos per poder ser reocupats. “Ara mateix és impossible estar-s’hi més d’una hora; convido a qualsevol autoritat a fer un cafè i veurà que no aguanta més d’una hora”, afirma un dels llogaters, que hi afegeix que actualment conviuen sis persones de dos nuclis d’una mateixa família en un pis de tan sols dues habitacions. “Tots ‘tirem’ del que podem, fins que es fa insostenible”.

Altres fonts veïnals han assegurat que l’administració només es va fer càrrec, de manera generalitzada, del sopar de dimarts per als veïns afectats i la nit d’hotel següent. Però res més excepte, aparentment, el matrimoni que vivia al pis on es va iniciar el foc, el 2n 1a. No havien desapareguts pas per a tots, i almenys durant tota la setmana passada van estar allotjats en un aparthotel escaldenc. L’home hauria estat molts anys cuiner d’un hotel que fins fa un any i escaig compartia propietat amb l’immoble sinistrat.

De fet, el llogater -de baixa laboral en l’actualitat- del pis on es van originar les flames no tenia ni assegurança ni tan sols contracte d’arrendament, ja que feia més de quinze anys que l’ocupava i formava part dels tractes laborals que havia tingut amb els antics propietaris i havia mantingut amb l’actual propietari, que s’hauria subrogat en les obligacions. Altres llogaters sí que tenien al dia les corresponents assegurances, fet que no tindria en el moment de l’incendi el propietari del bloc, que hauria signat una pòlissa amb posterioritat, que, evidentment, no es farà càrrec de res que sigui conseqüència d’allò ocorregut dilluns de la setmana passada. 

 

Comentaris

Trending