Vaga de fam d’un pres que considera que se l’hauria d’haver extradit o alliberat

Fa unes setmanes que un reclús empresonat per robar en xalets l’estiu del 2017 va complir la seva condemna al Principat i està en espera de ser traslladat a Bèlgica

-
-
Enmig d’un clima lleugerament tens al centre penitenciari per la situació de crisi sanitària que també es viu en el conjunt de la societat, des d’aquest dimarts s’ha afegit a la Comella un nou focus de malestar. Un pres d’origen sud-americà ha iniciat formalment una vaga de fam en considerar que se l’està retenint il·legalment. Reclama o ser extradit com estava previst o que se’l deixi en llibertat.

Es tracta d’un pres de 34 anys amb un notable historial bàsicament centrat en delictes contra el patrimoni que va ser detingut el juliol del 2017 en ser enxampat amb un company a tocar d’un xalet on havien accedit, a la zona del col·legi Sant Ermengol. La investigació va permetre corroborar que els dos homes havien protagonitzat altres furts, per exemple, a l’Aldosa de la Massana.

Les indagacions internacionals pertinents, en no ser cap dels dos homes residents, van permetre descobrir que el més experimentat dels dos arrestats estava reclamat per les autoritats belgues, que el buscaven per delictes molt similars als comesos al Principat. Condemnat a Andorra, fa unes setmanes els dos homes van complir la pena imposada. Un d’ells va ser alliberat. L’altre, l’ara vaguista, formalment va ser alliberat per la causa andorrana però va continuar reclús per la reclamació d’extradició.

L’home, que durant tota l’estada a la Comella ha donat mostres de la seva experiència penitenciària, molt sovint posant en joc la paciència dels vigilants penitenciaris, entén ara que haurien passat els 30 dies que Bèlgica tenia per venir-lo a cercar, ja que prèviament s’havia complimentat tot l’expedient d’extradició i ell no s’havia oposat al trasllat. En conseqüència, reclama la immediata posada en llibertat. Pel mig, però, hi ha la situació d’excepcionalitat derivada del Covid-19.

En qualsevol cas, i davant del fet que l’home entén que hauria d’estar al carrer davant el nul interès dels belgues en recollir-lo -aquesta és evidentment la seva apreciació- ha iniciat la protesta en forma de vaga de fam. Les fonts consultades han assegurat que l’acció ha estat declarada com a tal i fa un parell de jornades que dura. No és el primer cop, segons algunes fonts, que el mateix pres inicia un procés similar, i tot sovint ha quedat en no res.

Comentaris (1)

Trending