Usuaris dels serveis sanitaris reclamen una alternativa a la història clínica compartida

El SAAS fa un seguiment especial sobre els expedients d’un grup reduït de pacients per assegurar que no hi ha intromissions indegudes

-
-
Usuaris del servei sanitari públic reclamen al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i a la resta d’autoritats en la matèria que estudiïn la implementació d’una fórmula alternativa a la història clínica compartida. El fet que els professionals sanitaris puguin accedir als expedients mèdics dels pacients està generant un neguit notable en alguns sectors de la societat. De fet, el SAAS ha rebut queixes en aquest sentit i fins i tot ha activat un llistat d’usuaris sobre la història dels quals fa un seguiment especial per evitar que sofreixin accessos indeguts.

El fet que s’hagin tancat sense sanció dos dels expedients oberts a professionals vinculats al món de la sanitat per suposat accés il·legítim a històries clíniques, i que dos expedients més continuïn oberts, ha portat de nou al primer pla els interrogants que genera el model que s’aplica al Principat, que segons les fonts és “una còpia del sistema espanyol”. Usuaris dels serveis sanitaris s’han adreçat al SAAS per demanar una alternativa a l’accés establert en l’actualitat. Asseguren les fonts que fins i tot hi ha professionals de la medicina que no veuen clara la fórmula però que s’han vist abocats a incloure-s’hi. 

Alguns pacients o usuaris han portat el cas a l’Agència de protecció de dades (APDA) o al Raonador del Ciutadà més enllà de fer palès el seu malestar davant el propi SAAS. Lamenten que l’APDA no ha adoptat cap mena de decisió i que el SAAS no ha respost a la petició que els va traslladar el Raonador en relació a què els donava quinze dies per justificar el funcionament de la història clínica compartida. Les fonts consultades han assegurat conèixer a bastament el funcionament de l’administració andorrana i ser coneixedores de “la inseguretat i mal tractament de la informació” que en general hi ha.

Si aquesta praxi dubtosa es trasllada a un camp tan sensible com el de la salut, el de les dades mèdiques, el neguit o els interrogants, segons les fonts, creixen. Hi ha usuaris que han reclamat al SAAS no voler formar part del model. Però “l’alternativa és inexistent”. Segons les fonts consultades, quan s’exposa al SAAS no voler formar part del projecte de la història compartida “se t’informa que hi haurà molts problemes. Que tot serà més lent”. Per tant, el punt intermedi, ara per ara, és formar part d’una relació d’usuaris ‘sota seguiment’. 

Hi ha un petit grup de professionals del SAAS que esporàdicament, però amb certa habitualitat, analitzen si els expedients d’un seguit d’usuaris del servei han estat consultats. I si hi ha consultes, estudien si aquell accés ha estat degut o hi ha alguna sobrelimitació. Tot plegat per mirar d’evitar intrusions il·legítimes i, alhora, donar seguretat als usuaris.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending