L’hospital activa més habitacions per fer front a una “sobresaturació puntual”

L’agudització de malalties cròniques en persones d’edat avançada ha elevat el nivell de freqüentació al servei d’urgències

-
-

L’hospital activarà durant la jornada d’aquest dimarts dotze habitacions que s’afegiran a les sis que de manera extraordinària es van obrir ahir. En total, divuit llits més que passen a ser operatius per fer front a una “sobresaturació puntual” que viu el centre hospitalari producte de la conjunció de diversos factors. La queixa reiterada de diversos usuaris, que aquest dilluns es van trobar un hospital ple, ha portat la direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) a reaccionar.

De fet, un grup d’usuaris de l’hospital han estat fent rodar les darreres hores un escrit-denúncia per demanar explicacions a la direcció del SAAS sobre la gestió que es fa dels llits del centre. Els pics puntuals de feina porten a tenir malalts en diversos punts de l’equipament hospitalari, inclosos llocs discrets de certs passadissos, mentre que per la planificació que es fa hi ha diverses habitacions permanentment tancades.

L’hospital ha atribuït oficialment l’augment de l’activitat a urgències al fet que els últims dies s’han viscut processos d’agudització de malalties cròniques en persones d’edat avançada. Segons la direcció del SAAS “aquesta situació no és excepcional, ja que se sol produir de forma puntual en algunes ocasions durant el període d’hivern”. Diverses fonts havien assegurat a l’Altaveu que urgències havia quedat al llindar del col·lapse. El SAAS ha matisat aquesta expressió per passar a parlar de “sobresaturació d’aquest servei i en general de l’hospital, que ha retardat alguns ingressos hospitalaris”.

Com havia avançat aquest digital, aquest dilluns la direcció de l’hospital, davant l’augment d’activitat, es va obrir una unitat de vuit llits. Oficialment, el SAAS acaba d’informar que finalment van ser sis els llits que es van activar aquest dilluns i que durant aquest dimarts se n’activaran dotze més. En total, divuit llits més dels que normalment estan en funcionament pe intentar donar resposta “a l’episodi puntual de sobresaturació”.

La situació viscuda les darreres hores ha portat un grup de familiars i de malalts a fer pública la queixa per diversos canals, incloses les xarxes socials

La situació viscuda les darreres hores ha portat un grup de familiars i de malalts a fer pública la queixa per diversos canals, incloses les xarxes socials, i a interpel·lar directament el ministre de Salut en funcions, Carles Àlvarez, i el director general del SAAS, Josep Maria Piqué. Els usuaris de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell defensen en qualsevol cas l’actuació dels professionals del centre, tant dels facultatius com del personal d’infermeria i auxiliars, respecte dels quals reconeixen que “no hi poden fer més” i per tant davant seu “ens hem de treure el barret”. Segons aquests comunicants, “amb tots els box ocupats i molts d’ells, fins i tot, de desdoblats, cal que facin vertaders equilibris per poder assistir tothom”.

Més enllà d’això, i davant la situació que haurien viscut alguns familiars i pacients, i sense obtenir una resposta clara atès que els professionals, certament, prioritzaven l’atenció mèdica i sanitària allí on podien a buscar resposta a qüestions que quedaven en aquell precís moment en un segon terme, en la queixa que han fet arribar a diversos actors socials i sanitaris del país es demanen com pot ser que hi hagi dues mitges plantes de l’hospital tancades i cinc habitacions tancades per cadascuna de les plantes operatives.

La resposta ha arribat al cap de poques hores que el neguit agafés volada. La necessitat sanitària sumada al moment electoral han acabat fent efecte.

Comentaris (2)

Trending