USd’A i Govern coincideixen en la necessitat de trobar solucions efectives al problema de l’habitatge

Filloy i Ubach mantenen una trobada informal en què el ministre exposa la seva visió i les mesures governamentals al sindicalista

Comentaris

El ministre d'Afers Socials i Habitatge, Víctor Filloy, en una compareixença recent.
El ministre d'Afers Socials i Habitatge, Víctor Filloy, en una compareixença recent.
El ministre d’Afers Socials i Habitatge, Víctor Filloy, i el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), Gabriel Ubach, han mantingut aquesta tarda una trobada informal per posar-se al corrent de la qüestió de l’habitatge i la problemàtica que l’envolta. O el que és el mateix, en paraules d’Ubach, per tractar l’“emergència social”. Tots dos interlocutors han coincidit, segons que ha reconegut el sindicalista, en què cal trobar solucions efectives al problema de l’accés als pisos a preus raonables. “La diagnosi la tenim clara els uns i els altres”, ha assegurat Ubach.

Després de la trobada, el líder sindicalista ha reconegut que hi ha diferències d’enfoc, una situació que també és comprensible, i tot i admetent que les solucions “no són ni negres ni blanques” ha explicat que “ens hem de ficar les piles tots plegats, ells i nosaltres. Ells prenent decisions i nosaltres collant tot el que sigui necessari”. Segons Ubach, Filloy “coincideix amb mi que calen pisos de protecció oficial” ja que hi ha una elevada oferta d’habitatges d’alt nivell “per a ‘youtubers’ i motoristes” però “en canvi, no hi ha pisos per als que han de servir els cafès a aquests ‘youtubers’ i aquests motoristes”.

El secretari general de l’USd’A ha celebrat que els preus del lloguer no es puguin apujar més que l’IPC a no ser que siguin alguns casos específics degudament regulats i que es vetllaran. De fet, el ministre d’Afers Socials ha assegurat que ha aprofitat per aclarir algunes casuístiques que Ubach no havia acabat de comprendre perquè no tenia potser totes les dades o no li havia arribat la informació correcta. Tampoc el Govern no té totes les dades. Encara espera informació que han de facilitar els comuns, per exemple. Això farà que a  finals del mes que ve hi hagi una nova trobada per avaluar possibles avenços o accions a plantejar.  

El ministre i el líder sindicalista estan d’acord en què hi ha un excés de pisos destinats a persones d’elevades rendes mentre que famílies de classe mitjana tenen moltes dificultats amb l’habitatge

Filloy ha deixat clar, en una reunió de tres hores, que és impossible plantejar-se mesures intervencionistes del mercat, mesures que l’USd’A defensa. El líder sindical ha assegurat que al ministre “se li fa molt difícil limitar el preu dels pisos”, una circumstància que el titular ministerial ha descartat. No obstant això, Ubach assegura que “hi ha coincidència en la diagnosi: la gent ho està passant malament i hi ha una emergència social mentre no es para de fer pisos de luxe”. El Govern es planteja un projecte de legislatura que ha de permetre posar a disposició de la gent pisos de preus accessibles. “Si durant el 2020 es posen al mercat cinquanta pisos no anem bé; si se’n posen cent cinquanta ja serà una altra cosa”. 

Ubach ha demanat que s’adoptin les mesures necessàries per poder promoure pisos de protecció oficial que, ha recordat “és una cosa molt diferent a pisos socials. No es pot construir una Mina a Andorra”. Filloy, que ha coincidit amb el secretari general de l’USd’A que hi ha una bombolla immobiliària de pisos d’alt standing, no ha pogut dir quants pisos de protecció oficial, en terminologia sindicalista, o de preu accessible, segons ho anomena el ministre, es podran posar properament al mercat. Li falten al titular ministerial algunes dades. “La pilota està al seu teulat”, ha conclòs Ubach. “Nosaltres cridant i fent ganyotes i collant-los tot el que es pugui ho tenim arreglat. Són ells els que han de posar les solucions efectives”.

 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending