Una setantena de persones clamen per “una Andorra més justa i més social”

La concentració en motiu de l’1 de Maig es mostra molt reivindicativa però molt poc seguida pel temps i la mala elecció d’horari

-
-
Una setantena de persones, entre els quals molts representants del Partit Socialdemòcrata (PS), encara que també de Podem i Socialdemocràcia i Progrés (SDP), han participat en la concentració reivindicativa en motiu de l’1 de Maig. Han pres la paraula gairebé tantes persones com assistents. El mal temps i el mal horari escollit atès que pràcticament a la mateixa hora hi havia previst un partit de futbol del Barça han fet minvar la participació en un acte que ha reivindicat “una Andorra més justa i més social”.

La mobilització, que s’ha hagut de fer a l’interior del passatge Biscariet degut a la pluja, ha començat amb un record a l’estat “d’emergència” que viu el Pas de la Casa, tal i com ha recordat el responsable màxim de Podem, Joan Seguí. Dos o tres fils argumentals han englobat tots els parlaments. Per exemple, el fet que s’hagi trencat la majoria absoluta al Consell General. També la reivindicació que es vol “un país per viure i no per treballar-hi, un país per a tots”. També ha estat constant la reclamació de la supressió del nou marc legislatiu laboral. Millors salaris, pensions més altes i preus de lloguer més assequibles també han estat altres de les demandes.

Més enllà de Seguí, que ha actuat com a mestre de cerimònies, també han pres la paraula el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), Gabriel Ubach, que entre altres coses ha anunciat que la classe treballadora tornarà a sortir en breu al carrer si “no hi ha canvis per part del Govern i del Consell General”. El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, ha fet referència al “demolidor” informe sobre Andorra de la secretaria d’Estat nord-americà. 

La secretària del sindicat de funcionaris de l’administració general (Sipaag), Marta Pujol, ha estat de les més clares i contundents. Després de remarcar les dificultats que la llei imposa perquè els treballadors, sobretot del sector privat, es puguin organitzar, ha afirmat que “als senyors de les majories absolutes que ja se’ls han acabat els volem dir que les persones no només compten en campanya electoral, compten sempre”. La consellera general electa i vocal del PS Judith Salazar ha parlat de “desfer les retallades” que suposa en els drets laborals les normatives recentment aprovades i ha reclamat “coratge” a una classe treballadora perquè no defalleixi.

L’ànima mater d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, ha denunciat els assetjaments sexuals patits aquesta darrera campanya hivernal per treballadores temporeres “que no han pogut ni denunciar perquè van descobrir que estaven al país de manera il·legal”. Mendoza també ha denunciat que en alguns casos, per la mateixa feina, hi ha una diferència de 500 euros entre homes i dones. Representants de Fridays for Future Andorra i de l’entitat defensora de la pau i l’amor Hippie Andorra també s’han apuntat als parlaments que ha conclòs el membre de Podem Adrià Ortún, que amb la seva energia habitual ha deixat clar que “el poble demana canvis. Prou de tantes injustícies; prou d’aquests salaris; prou d’aquests lloguers”.

Comentaris (1)

Trending