Una reprovació parlamentària plana sobre el cap del 'ministre Cincagold'

Comentaris

Cinca reconeix que va transportar lingots d\'or de Barcelona a Andorra de forma \"puntual\"
Cinca reconeix que va transportar lingots d\'or de Barcelona a Andorra de forma \"puntual\"

La reprovació d’un ministre torna a planar sobre el ‘gabinet Martí’. La situació del titular de Finances, Jordi Cinca, encausat per apropiació indeguda, administració deslleial i blanqueig de capitals, incomoda en major o menor mesura tots les formacions a l’oposició. I el grup parlamentari liberal posarà sobre la taula aquest dimecres si cal instar els procediments establerts per fer una ‘tibada d’orelles’ públiques a l’home que gestiona els comptes estatals. Vist l’anunci de moció de censura de fa uns mesos, la formació encapçalada per Josep Pintat s’ho agafa amb més discreció aquest cop. Abans vol mirar si compta amb el suport de la resta de forces parlamentàries.

Els tres partits amb representació parlamentària -el quart i majoritari, DA, ha deixat clar el seu suport i la seva plena confiança en Cinca, seguint la línia ja expressada pel propi Govern- amb més contundència o menys han demanat la dimissió del ministre o, en el cas que no plegui per voluntat pròpia, la seva destitució. La posició més tímida ha estat la mostrada pel Partit Socialdemòcrata (PS), que ha evidenciat la seva “preocupació” per la situació judicial per la qual passa el titular de les Finances estatals i ha recordat que ja va dir el que va considerar oportú quan va saltar a la llum pública l’escàndol dels ‘Papers de Panamà’. Llavors va ser l’únic partit que es va posicionar a favor d’una dimissió. Ara, la petició és més encoberta, just quan mira de treure rèdit negociant amb DA en relació a les congelacions o no congelacions de les transferències comunals.

En canvi, Liberals i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) han estat molt més clars. Rotunds. “El que ha de fer el senyor Cinca és dimitir”, ha dit sense embuts el president suplent del grup liberal i, alhora, president de la formació, Jordi Gallardo. El secretari d’organització d’SDP, Joan-Marc Miralles, i el líder parlamentari de la formació, Víctor Naudi, també han estat ben contundents en assegurar que “ara cal tornar a ficar seny al Govern del país i s’ha de cessar o ha de dimitir Jordi Cinca com a ministre de Finances”. Tots dos partits han lamentat la instrumentalització de la Justícia que està intentant fer l’executiu i el fet que el Govern barregi afers privats com si de “qüestions d’Estat” es tractés.

L’executiva liberal va analitzar dilluns a la nit la situació generada per l’admissió a tràmit de la querella presentada per l’expresident del grup empresarial Orfund, Joan Samarra, contra qui n’havia estat el seu director general, Jordi Cinca. I després d’hores de debat i d’anàlisi del comunicat emès pel Govern defensant el ministre i asseverant que malgrat no conèixer la querella mancava de tota fonamentació, es va posar sobre la taula la possibilitat de dur a terme un acte de reprovació al ministre, que podria arribar a promoure’s per al mateix dia que es debati al Consell General el pressupost per aquest 2017, amb la qual cosa el titular de Finances seria doblement protagonista. La decisió no està presa i aquest dimecres pot ser un dia clau.

Liberals voldria, en tot cas, implicar tota l’oposició. Que no sap res formal de la proposta perquè aquest cop no s’oficialitzarà fins que tots els òrgans de la formació liderada per Jordi Gallardo i Josep Pintat no hagin tancat files. Sense referir-se a aquesta qüestió en concret, SDP ha afirmat que “mantindrem un diàleg constant amb les altres forces polítiques del país amb les quals coincidim per fer totes les accions que s’escaiguin en benefici de l’interès general d’Andorra”. 

Dimissió sense excuses per a Liberals

Sense posar en dubte la presumpció d’innocència, el dirigent liberal Jordi Gallardo ha lamentat “que aquí es vulgui fer una normalitat d’una situació que no és normal, ja que en qualsevol país seriós un ministre amb les atribucions com les que té el senyor Cinca no podria continuar sent l’interlocutor davant organismes internacionals que lluiten contra al que ell se l’acusa”. El president suplent del grup liberal també s’ha mostrat molest pel que considera “una intromissió del Govern” en temes judicials amb el comunicat que va fer públic ahir a la tarda, en el que “presumia que tot això acabarà ràpidament i que es demostrarà la innocència del senyor Cinca”. En aquest sentit, ha interpel·lat a l’executiu que “es deixi fer el seu curs al procés judicial”. 

Per últim, Jordi Gallardo demana al ministre de Finances que “sigui conseqüent amb el que va dir al seu dia i que la seva condició personal no afecti el bon nom del país” i ha afegit “que prengui l’exemple d’altres companys que quan han vist que les seves accions podien malmetre el nom del Govern han pres la decisió encertada d’abandonar-lo”. Gallardo ha alertat que “si Cinca no pren la decisió [de dimitir], ens haurem d’adreçar al cap de Govern” perquè el cessi i eviti una situació “que ni el país ni els seus ciutadans es mereixen” i d’aquesta forma “preservar el bon nom de les institucions i el Govern d’Andorra de la causa oberta contra Jordi Cinca” ha conclòs.

Preocupació del PS

En un comunicat, el Partit Socialdemòcrata (PS) ha volgut expressar la preocupació per com la situació judicial en què es troba immers Jordi Cinca podria afectar la imatge del Govern en particular i d’Andorra en general. A la vegada, “es referma en tot allò que es va dir ara fa uns mesos, arran de les primeres informacions sobre les acusacions que pesaven sobre el portaveu de l’executiu”. Llavors va demanar al ministre que plegués. 

Des de la formació es posa en relleu que, “malgrat que la presumpció d’innocència sempre s’ha de respectar, és evident que el fet que el Tribunal de Corts hagi acceptat a tràmit una querella criminal contra Cinca és una circumstància delicada i que podria afectar de forma negativa la percepció que, tant interna com externament es pot tenir del Govern i d’Andorra”. El PS afirma que no es pot oblidar que els delictes que se li imputen, com ara apropiació indeguda o administració deslleial, són especialment greus, sobretot per a una persona que està al capdavant de les Finances públiques de tot un país. 

SDP denuncia la malversació de béns públics

Naudi i Miralles, des d’SDP, han denunciat “el comunicat de Govern de dilluns defensant el ministre Cinca” ja que a parer de la formació integrada al grup mixt  “aquest comunicat és un atac directe a l’Estat de dret per la defensa que es fa des de l'executiu de la falta de fonamentació de la querella contra Cinca” que ha estat admesa a tràmit pel Tribunal de Corts. Els dos dirigents d’SDP lamenten que “no es respecti la separació de poders” alhora que esdevé “contradictori quan es diu  que l'executiu no té coneixement del contingut de la querella”. Miralles i Naudi han ressaltat que “aquest comunicat és intolerable ja que en cap moment el Govern d'Andorra és part en aquest procés judicial i, doncs, en un moviment inaudit s’ha posat a defensar a un privat que, circumstancialment, ara és ministre, però que en el moments dels fets denunciats no tenia cap relació amb l’executiu". 

Per a SDP, “s’està doncs emprant mitjans i recursos públics, pagats amb els diners de tots els ciutadans, en la defensa d'interessos privats, en contra del que marca la llei”. Naudi i Miralles han explicat que “estem disposats a preguntar com es va elaborar aquest comunicat de premsa, i quins van ser els implicats i responsables de la seva elaboració, i si això ha suposat una utilització indeguda de béns públics”. “Creiem que en aquests moments decisius pel futur d'Andorra, en els que s'està decidint per quin camí hem d'anar els propers anys, en què s'han de fer múltiples reformes de fons, i en el que encara molts, masses, ciutadans passen per dificultats enormes, és absolutament escandalós que el Govern en general, i el ministre de Finances en particular, estiguin més pendents dels seus problemes judicials privats que dels afers del país”, hi han afegit els dos dirigents d’SDP.

Per a Miralles i Naudi, només amb la sortida de Cinca del Govern, el gabinet es podrà “concentrar en el que realment és important per Andorra, i que ell es pugui defensar sense interferències per la gestió de les seves responsabilitats ministerials, com ja veiem que està succeint i el comunicat n'és la prova”. SDP continuarà “denunciant totes aquelles situacions en les quals, al nostre parer, no es respecta la separació de poder, l'Estat de dret i perjudiquen la imatge del nostre país i el seu bon govern”.

DA: amb el ministre just el contrari que amb la direcció de la policia

L’executiva de Demòcrates per Andorra i el grup parlamentari han expressat a través d’un comunicat “la plena confiança en la seva honorabilitat personal -en relació a Jordi Cinca- així com el suport a la tasca pública desenvolupada en les seves responsabilitats de Govern”. La formació ha tret ferro, també, a l’admissió a tràmit de la querella i al que significa un encausament. “Des de Demòcrates entenem aquest tràmit, de caràcter preliminar i en cap cas incriminatori, com una oportunitat perquè Jordi Cinca exposi en seu judicial, com ja va fer anteriorment en compareixença pública, el relat objectiu i contrastat dels fets sobre la seva etapa professional amb la societat Orfund”. La versió que defensa ara DA contrasta, per totalment oposada, a la que va mantenir ara fa tot just tres anys. Llavors, la Batllia va citar a declarar amb drets (és a dir, el mateix que en el cas de Cinca) el director de la policia, Joan Ramon Peralba, i el director adjunt Pere Gispert, involucrats en el denominat ‘afer de les escoltes’. El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d’Interior, Xavier Espot, van decidir fulminar els dos comandaments. I el grup parlamentari li va fer un rotund suport. Ara, en el cas de Cinca, “Demòcrates i el grup de la majoria al Consell General consideren que és necessari posar en valor la indubtable vocació de servei al país i a la societat de Jordi Cinca, demostrada amb una trajectòria professional i política impecables, que ara es vol destruir en base a afirmacions difamatòries d’uns fets que es remunten 20 anys enrere. Confiem en que aquest tràmit judicial demostrarà definitivament que els fets que li imputa el querellant no són certs.” I el comunicat encara afegeix: “Demòcrates i el grup parlamentari volem reconèixer el paper que Jordi Cinca ha tingut com a impulsor dels canvis estructurals que estan portant a Andorra cap al camí de la transparència i l’homologació en un procés de transformació que topa amb la resistència de sectors immobilistes que anteposen interessos personals als del país i que, malgrat el joc brut i els atacs reiterats contra els principals impulsors d’aquest procés, seguirem desenvolupant en benefici de tots els ciutadans."

Comentaris

Trending