Una nova eina per lluitar contra el blanqueig a Espanya detecta 325 societats pantalla a Andorra

El Col·legi de Registradors espanyol crea una base de dades per donar resposta a una nova directiva europea que pretén descobrir qui hi ha realment rere les empreses

-
-
El registre de titularitats úniques creat pel Col·legi de Registradors espanyol ha permès, per ara, localitzar a Andorra 325 societats pantalla que, al final de la cadena, pertanyen a empreses o empresaris espanyols o domiciliats a Espanya. Aquesta base de dades és una eina de nova constitució en la lluita contra el blanqueig de capitals. I és possible que una part important de les esmentades societats radicades al Principat acabin sent investigades.

La creació de l’esmentat registre és la resposta de la jurisdicció espanyola a una directiva europea. Europa obliga a conèixer qui té, almenys, més del 25% d’una societat. D’aquí que l’any passat el ministeri de Justícia de l’Estat veí del soc dictés una ordre que obliga les societats a incloure la identificació del titular real en la presentació dels seus comptes anuals. Els comptes del 2017 són els primers que incorporen una nova pàgina en què hi apareix qui controla el capital social.

Els registradors espanyols ja han firmat convenis amb la fiscalia de l’Estat i amb la guàrdia civil per tal que aquestes dues institucions puguin consultar de manera automàtica consultar la base de dades. Segons que publica el diari espanyol ‘El País’, fins ara la inclusió de dades en el nou registre ha permès detectar 122.040 societats en la cadena de control d’altres. Nou de cada deu d’aquestes societats estan radicades a Espanya mateix.

Però hi ha gairebé 14.000 societats que estan domiciliades en altres estats, particularment a Holanda, Alemanya i Luxemburg. Però també en jurisdiccions, com Andorra, que els registradors espanyols marquen especialment atès que hi ha ONG que les consideren poc transparents. Al Principat, per ara, s’hi han localitzat 325 societats, a Panamà 308, a les Illes Verges Britàniques 157 o a Liechtenstein 109. Tres-centes empreses estan establertes en països que són directament considerats per la UE com a paradisos fiscals, amb Aràbia Saudita al capdavant.

Comentaris (1)

Trending