Una enquesta confirma un escenari postelectoral altament fragmentat

El digital català elnacional.cat publica un sondeig que dóna un lleuger marge d’avantatge al PS davant DA en intenció de vot sense tenir en compte moltes variables ja sabudes 

-
-
Una enquesta publicada pel digital català elnacional.cat confirma l’alta fragmentació de l’escenari postelectoral que hi pot haver en els comicis de la propera primavera i també deixa clar l’alt percentatge d’indecisos o de vot amagat que hi ha. El sondeig dóna un punt més d’intenció de vot per al Partit Socialdemòcrata (17,7%) davant de Demòcrates per Andorra (16,7%). Però aquests darrers podrien retenir la victòria electoral en sumar els escons procedents de les llistes territorials.

L’enquesta l’ha elaborat Time Consultants a partir d’una mostra de 680 persones representatives de manera proporcional al pes de cadascuna de les parròquies. Les consultes telefòniques es van fer entre l’1 i el 10 d’octubre, quan ja se sabia més o menys quan se celebraran les eleccions (el 31 de març o el 7 d’abril) però DA encara no havia designat candidat. Time Consultants és una empresa catalana amb una llarga trajectòria en la consultoria política, i que entre altres coses elabora enquestes per a diferents mitjans, essencialment sobre Barcelona i Catalunya. És el primer cop que fa un treball d’aquestes característiques sobre Andorra i les dades les ha publicat en exclusiva aquest diumenge elnacional.cat.

Quant a intenció de vot general, situa en primer lloc el PS davant de DA i Liberals queda en tercera posició (9,7%) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) seria quart amb un 3,9% dels vots. Podem, segons el sondeig, no arribaria a obtenir un 1% dels sufragis electorals. Amb aquest escenari, la circumscripció nacional quedaria molt fragmentada, amb un empat tècnic entre socialdemòcrates i demòcrates, a qui la mostra dóna el triomf en quatre parròquies, amb la qual cosa s’asseguraria el triomf electoral global.

La mostra és de 680 persones, el treball l’ha fet la consultora catalana Time Consultants entre l’1 i el 10 d’octubre i obvia elements com la tercera via o el pacte PS Liberals

L’enquesta, però, obvia moltes qüestions que hores d’ara, i a excepció de canvis o alteracions d’aquí fins al març, ja semblen clares. Així, el sondeig imputa tots els escons obtinguts pel PS en les circumscripcions territorials als socialdemòcrates, quan és clar que PS i L’A han subscrit un pacte pel qual en la majoria de parròquies es presentaran conjuntament. I d’allí on obtinguessin un triomf i, per tant, dos consellers, se n’hauria d’imputar un a cada formació. La mostra fa referència també a les coalicions preferides pels electors o residents.

El sondeig tampoc no té en compte la presència de la denominada tercera via. Es digui com es digui la proposta que està liderant el lauredià Josep Pintat i que podria tenir, almenys, el suport d’independents de la Massana, és clar que la seva presència tindrà una incidència important a l’hora de restar suports tant a demòcrates com a liberals. I que pot tenir repercussió important, com a mínim, en les votacions territorials massanenques i de Sant Julià. Tampoc no es té en compte la més que probable participació en la contesa electoral de l’exconseller general Eusebi Nomen.

Comentaris

Trending