Una badada d’un pilot d’ultralleuger andorrà obliga a activar els serveis de rescat a l’aeròdrom de Moià

L’aviador s’ha oblidat de comunicar que havia aterrat sense incidències i en no localitzar-lo al telèfon s’han mobilitzat els mossos d’esquadra i es preparaven altres accions

Vista de l'aeròdrom de Moià-el Prat.
Vista de l'aeròdrom de Moià-el Prat.
Els responsables de seguretat de l’aeroport del Prat, del qual depèn tècnicament l’aeròdrom de Moià, a una cinquantena de quilòmetres de la capital catalana i que, formalment, s’anomena Moià-el Prat, han hagut d’activar aquest migdia el pla de rescat per mirar de localitzar un pilot andorrà que, sortint de la Seu, havia comunicat que tenia previst aterrar a la infraestructura de l’altiplà del Moianès. L’ensurt ha acabat en no-res. Però els mossos d’esquadra ja estaven indagant sobre el parador del conductor d’una avioneta tipus ultralleuger. Tot s’ha degut a una badada del pilot, amb força hores de vol i que sortosament no rebrà cap sanció pel seu descuit.

Com es preceptiu, segons les fonts consultades, el pilot andorrà, que s’havia traslladat a l’aeroport Andorra-la Seu a mig matí, ha dut a terme totes les tasques prèvies a l’enlairament. Com per exemple, i obligatòriament, comunicar a la terminal urgellenca el pla de vol. Així, ha informat la torre que pretenia anar a Moià i també ha anunciat les hores de vol que sol·licitava o que pretenia estar, a tot estirar, volant. I si la comunicació es fa a l’inici, també s’ha de desfer al final. És a dir, s’ha de tancar el pla de vol, que és així com es denomina tècnicament l’acció d’anunciar que s’ha arribat a destinació sense imprevistos.

El pilot ha arribat sense incidències a Moià i allí s’ha trobat amb les persones amb les quals pretenia passar unes hores -estaven citats per un dinar de germanor, segons les fonts. El problema ha vingut quan l’aviador s’ha oblidat de comunicar allí on corresponia que havia pres contacte amb terra, a Moià-el Prat, sense novetats. Quan els responsables de la seguretat aèria han advertit que l’ultralleuger del resident andorrà ja hauria d’haver arribat a lloc, s’ha fet un primer intent de localitzar el pilot. S’ha trucat fins a 21 vegades, segons les fonts, al pilot, sense que aquest, que tenia desviat el telèfon, respongués.

Davant l’absència de resposta s’ha activat des del Prat el pla de rescat i s’han mobilitzat els mossos d’esquadra perquè es traslladessin a Moià a fer les indagacions corresponents. Prèviament ja s’havia sol·licitat a altres aviadors que estaven volant si havien tingut cap notícia de l’ultralleuger del pilot andorrà. Quan es preparava per enlairar-se una nau de salvament des del Prat, s’ha pogut desfer el malentès i s’ha localitzat el pilot andorrà dinant tranquil·lament amb els acompanyants amb qui s’havia citat. Resolta la situació i després de l’esbroncada pertinent, s’ha tancat la incidència. Seria el primer cop que l’aviador andorrà implicat en aquest cas pateix una badada d’aquestes característiques des que va obtenir la llicència.

Etiquetes

Comentaris

Trending