Un sindicat per mirar d’aturar les batusses i ‘robatoris de carreres’ entre taxistes

L’USd’A crea una branca per intentar posar ordre al transport públic del país, que presenta “greus deficiències”

-
-
La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) impulsa una branca del taxi per intentar situar aquest sector “al seu lloc” i de retruc i, sobretot, dignificar el transport públic del país, que presenta “greus deficiències”. El secretari general de l’organització sindical, Gabriel Ubach, i el portaveu dels taxistes, Manuel Vázquez, han reconegut que encara hi ha pugnes molt grans entre les associacions de professionals del taxi i que això afecta, i molt, la qualitat del servei que s’ofereix a l’usuari, al client. Taxistes que es ‘roben carreres’, recepcionistes hotelers que ‘vénen’ trucades a canvi de comissions i turistes que podent tenir un cotxe al costat d’on estan allotjats han d’esperar que n’arribi un altre d’enllà estant són qüestions que estan a l’ordre del dia.

Vázquez ha explicat que hi ha una necessitat d’organitzar-se sindicalment per poder tenir una via més directa amb l’administració que fins ara. Creuen que així podran aconseguir ser distingits amb el qualificatiu de servei públic i això permetrà estructura de manera més digna i eficaç la professió. El portaveu dels professionals del taxi ha reconegut que Govern va proposar fa un temps establir un únic número de 3 xifres per al servei de taxi al Principat. Però que alguns taxistes s’hi van oposar. Vázquez ha admès que la unificació com a mínima de la centraleta seria l’objectiu fonamental, però també ha reconegut que és molt complicat. Com ell, molts dels promotors de la branca sindical del taxi són membres de l’Associació de Taxistes Interurbans (ATI).

La "por" i les "desavinences" entre professionals dificulten enormement la possibilitat de fer avançar el sector i millorar el servei

No obstant això, també hi ha altres professionals d’altres associacions o empreses que fan costat a la reivindicació de millora del sector. Però no ho manifesten públicament “per por”. I aquesta por i “les desavinences internes” entre el col·lectiu i dins mateix d’algunes de les associacions -el president de l’Associació de Taxistes d’Andorra (ATA), per exemple, hauria negat està al corrent de la posada en marxa del sindicat- “dificulta” enormement la confluència d’interessos i la posada en marxa de projectes com el sindical.

“No és normal que si un turista vol baixar de Canillo a Andorra la Vella a les 4 de la matinada i hi ha un taxi a Canillo s’hagi d’esperar a que en pugi un de la capital perquè hagi trucat a una centraleta o una altra”, ha explicat Gabriel Ubach, que ha afirmat que “s’ha de prescindir de les associacions”, que al final sols acaben fomentant “una lluita o una batalla”. “Hi ha recepcionistes d’hotel que cobren comissions per desviar els turistes a una centraleta o a una altra. I això va en detriment del servei. S’ha de dignificar al màxim la professió del taxi”, ha reclamat el secretari general de l’USd’A, que considera que aquest servei pot contribuir a millorar el deficient transport públic que hi ha al Principat atès que de matinada, per exemple, si algú s’ha de moure pel país ho ha de fer amb taxi o ho té molt complicat.


Manuel Vázquez, portaveu dels taxistes que impulsen la branca sindical. | ALTAVEU

L’USd’A intentarà fomentar punts de trobada entre associacions de professionals i es reunirà també amb sindicats espanyols que són específicament del món del taxi per poder extreure elements i casuístiques que ajudin els professionals andorrans. Després, i una vegada hi hagi nou Govern constituït, es mirarà d’iniciar els contactes amb l’administració. Si més endavant la branca sindical del taxi s’amplia a altres professionals de la conducció o del transport, benvingut serà, ha vingut a dir Ubach, que ha reclamat “un esforç per unificar serveis i que així aquests puguin ser d’una major qualitat”.

Comerç i hostaleria

El líder sindical també ha explicat que més recentment s’han començat a fer contactes per mirar d’obrir dues branques més a l’USd’A. Una de comerç i una altra d’hostaleria. Però “ens està costant moltíssim”, ha reconegut un Ubach, que ha criticat novament que “les lleis no ens són favorables”. En aquest sentit, el secretari general de l’USd’A ha lamentat que la major part de representants al Consell General són “o grans empresaris, o professionals liberals, o alts funcionaris” i acaben fent les lleis, suposadament, “en funció del que els convé a ells” i no a la classe treballadora, infrarepresentada a les institucions.

Si abans de final d’any es pot constituir la branca hostalera o la del comerç, o totes dues, serà més que celebrat. Per ara han detectat força temor a participar d’aquest projecte que l’USd’A voldria ampli i transversal. “Fer un sindicat de cuiners podria ser senzill, però no és representatiu del món de l’hostaleria”, ha vingut a dir Ubach, que ha destacat que allò realment interessant i necessari seria que el col·lectiu neixi amb un espectre de representants més ampli. De cuiners a cambrers i de cambrers a cambreres d’habitacions. Tot un repte.

-

Relacionat

El sindicat del taxi neix amb l’objectiu de promoure una sola central i reforçar el caràcter de servei públic

Comentaris

Trending