Un jutjat gironí avança en la investigació del cas de la destral neolítica falsa de Juberri

L’arqueòleg Gerard Remolins confirma davant l’instructor els detalls que ja havia donat als mossos i que van portar a la detenció de dos germans d’Amer com a espoliadors i falsificadors 

-
-
Un jutjat d’instrucció de Santa Coloma de Farners indaga sobre el cas de la fabricació exprés d’estris que es volien fer passar com de l’època neolítica, és un afer que va esquitxar el Govern d’Andorra, que va comprar una suposada destral que procediria del jaciment de Juberri i que va trobar per Internet, i que va tenir en l’arqueòleg Gerard Remolins un dels resolutors de tot l’entramat: ell va ser qui va sospitar dels venedors i qui va destapar dos germans d’Amer com els estafadors.

Remolins ha hagut d’acudir aquesta setmana a l’esmentat jutjat per ratificar la declaració que al seu dia ja va fer davant els mossos d’esquadra. La seva perícia, el seu olfacte, la seva tossuderia en voler fer evident allò que el Govern d’Andorra s’havia empassat -que havia comprat per bona encara que de rebaixes una destral neolítica que no ho era- va acabar conduint el setembre del 2017 a la detenció de Raimon i Àlex Fuentes Buxó. 

Es feien passar per grans investigadors -de fet, tots dos són geòlegs i tenen, el primer, estudis de paleontologia i arqueologia i el segon d’arxivística- i oferien per Internet, en portals especialitzats, materials que suposadament havien aconseguit i que eren d’importants jaciments. Al final tot plegat va resultar ser una mentida. En alguns casos sí que havien espoliat algun jaciment. Però en la majoria d’ocasions l’únic que havien fet havia estat polir pedres de riu, del riu Brugent, i donar-los forma de suposats estris prehistòrics.

A casa seva i en altres punts d’emmagatzematge que tenien se’ls va trobar abundant material. Tot fals. I eines per convertir suposadament el que no era en allò que volien fer veure que era. Però Remolins els va enxampar. Va començar a sospitar d’ells i mentre els seguia la corrent els va anar ‘interrogant’. “Si no haguessin volgut donar tants detalls…” deia l’arqueòleg andorrà aquesta setmana després d’anar a declarar a Santa Coloma de Farners. Remolins va lamentar al seu dia i també ara que el Govern no li fes “ni cas” de les alertes que va donar.

“Era tot molt rar, molt estrany. Jo vaig portar tota la informació als mossos d’esquadra i els vaig fer l’històric d’anar resseguint el fil. Totes les converses, tot el material que llavors serviria, suposo, per iniciar la causa policial i poder-los detenir”. Gerard Remolins sabia que es tractava de gent amb formació en la matèria que “munten tot un ‘tinglado’ molt ‘cutre’” i “volen ser tan curosos” que “se’ls acaba veient el llautó”. “Potser si no haguessin volgut fer la venda per Internet ningú no se n’hagués adonat”, sentencia.

Comentaris (1)

Trending