Un dels presos per l’atemptat jihadista de Barcelona assegura que hi havia un grup que volia atacar a Lloret de Mar passant per Andorra

Tant experts francesos en seguretat com la guàrdia civil ha detectat en diverses ocasions el pas o l’estada de radicals islamistes pel Principat, com un dels terroristes de la sala Bataclan de París

Mohamed Houli entre dos guàrdies civils en el trasllat cap a l'Audiència nacional espanyola pocs dies després de la seva detenció.
Mohamed Houli entre dos guàrdies civils en el trasllat cap a l'Audiència nacional espanyola pocs dies després de la seva detenció.
“L’imam coneixia un altre imam que tenia un altre grup com nosaltres, de vuit o nou persones. Aquest grup era de França i tenia pensat passar a Espanya per Andorra, comprar armes i atemptar a Lloret de Mar. Volien atemptar contra l'Ajuntament i la policia.” Que així s’expressa és un dels pocs terroristes que van preparar o executar els atemptats jihadistes de Barcelona i Cambrils que va sobreviure i que està empresonat. En una declaració feta als investigadors del cas i que consta en el sumari que ara ha deixat de ser secret, Mohamed Houli, ferit en l’explosió de la casa d’Alcanar, explica que terroristes jihadistes pensaven passar pel Principat.

Aquesta manifestació cobra encara més rellevància després que l’Altaveu hagi pogut saber que experts francesos en seguretat pública fa un cert temps que estan fent arribar advertiments a responsables de la policia andorrana i directament a alts comandaments del ministeri d’Interior -fins i tot informes escrits- avisant-los que Andorra és un punt de pas, de contacte o d’intercanvi de missatges o materials entre seguidors jihadistes més important del que pot semblar i, sense cap mena de dubte, amb una incidència i importància molt major del que a nivell policial se li vol donar tot i que s’ha reforçat l’equip d’experts del cos d’ordre que treballa sobre el terrorisme en general i el terrorisme islàmic en particular.

Mohamed Houli formava part del grupuscle de joves terroristes que juntament amb l’imam de Ripoll i suposat líder del grup preparaven explosius a Alcanar, al sud de Catalunya. Houli va sobreviure a l’explosió que va matar la resta de membres d’aquell grupuscle i va acabar precipitant el que serien els atacs mortals a Barcelona i Cambrils el 17 d’agost passat. Davant la por que sentia en saber que hi havia altres jihadistes preparats per atemptar, ja essent a la presó, Houli va demanar als investigadors poder compartir alguna de les coses que sabia o havia sentit per així mirar de frenar un altre atac.

Declaració inclosa al sumari

En la seva declaració, recollida en el sumari de la causa dels atemptats, a la qual ha tingut accés l’agència espanyola d’informació Efe, va assenyalar que l'objectiu "principal" de la cèl·lula de Ripoll era la Sagrada Família, a Barcelona, ​​però que havia escoltat que un altre grup pensava atacar Lloret de Mar. Segons el seu relat, Younes Abouyaaqoub -l’autor de l'atropellament mortal de la Rambla i abatut dies després pels mossos a la població penedenca de Subirats- i Omar Hychami -que va ser abatut a Cambrils- van estar a casa seva després d'un viatge a Marsella i a París.

L’únic supervivent de l’explosió que hi va haver a Alcanar ha explicat als investigadors del 17-A que una cèl·lula establerta a França pretenia entrar a Espanya pel país

Tots tres van viatjar després fins a la casa d'Alcanar i allà va sentir una conversa dels dos amb Youssef Aallaa -que va morir en l'explosió del xalet de la població tarragonina- sobre dos homes que feien viatges a França i a Bèlgica i que es movien molt amb l'imam de Ripoll, Abdelbaki és Satty, considerat el cervell dels atemptats i també mort en l’explosió. Segons va escoltar, aquests homes "eren els que manaven per ell", eren "gent de diners" i el pretenien ajudar.

"Una altra cosa que els vaig sentir dir, que és pel que tinc por, per la meva família, és que deien que no estàvem sols, que coneixien un altre grup. Que l’imam coneixia un altre imam que tenia un altre grup com nosaltres, de vuit o nou persones. Aquest grup era de França i tenia pensat passar a Espanya per Andorra, comprar armes i atemptar a Lloret de Mar. Volien atemptar contra l'Ajuntament i la policia", ha declarat. No tenia més detalls, ni sabia si anava a ser una acció coordinada amb la cèl·lula de Ripoll. No hi ha cap altra referència al Principat. Però no és la primera vegada que apareix Andorra en actes preparatoris d’intents d’atemptats. O atemptats que mig es van poder avortar.

La policia andorrana ja va estar seguint el 2015 un resident que s’havia radicalitzat i que hauria pogut tenir contacte, per exemple, amb un home que pretenia atemptar en un tren

La informació que haurien facilitat experts en seguretat francesos vinculats amb Andorra per diferents projectes relacionats, justament, amb la formació en seguretat té més transcendència del que aparentment se li vol donar. De fet, en els cossos de seguretat dels països de l’entorn hi ha temor que Andorra pugui ser un punt de connexió. D’entrades i de sortides. L’Altaveu ha pogut confirmar que no hi ha dubte que un dels terroristes que va causar una mortaldat a la sala Bataclan de París mentre s’hi celebrava un concert el 13 de novembre del 2015 havia passat amb anterioritat pel Principat.

De fet, l’agost d’aquell mateix any, un home nascut a Tetuán i que durant uns quants anys va viure a Espanya -Ayoub El Kahzzani- va declarar poc després de ser detingut quan es disposava a atacar els passatgers d’un tren Thalys que, com ell, anaven d’Amsterdam a París, que entre els països que havia estat els mesos abans hi havia a Andorra. I, efectivament, a través dels canals oficials però discrets de cooperació policial la guàrdia civil havia comunicat al Principat que El Kahzzani havia accedit a Andorra o ho pretenia fer. Un dels contactes d’aquest jove podia ser un resident que professava l’islamisme i que la policia andorrana va estar seguint en detectar que s’estava radicalitzant.“L’objectiu era la Sagrada Família, però no sabíem ni dia ni hora”

"L'objectiu principal del nostre grup era la Sagrada Família. La forma de fer-ho no ens ho havien dit. Crec que esperaven a l'últim moment per indicar-nos la forma, el dia i l'hora. No sé si hi havia més objectius, crec que esperaven a dir-nos-en l'últim moment i el que havíem de fer cadascú", va assegurar. Mohamed Houli no tenia dubtes de quin hauria estat l’epicentre del seu atemptat si les coses no s’haguessin alterat producte de l’inesperada explosió d’Alcanar. Houli també va escoltar que l'imam tenia alguna cosa guardada “als forats de la muntanya”. Es Satty no estava llavors a la casa, però va cridar i, segons la versió de Houli, va haver d'ordenar als seus tres companys que preparessin un cinturó explosiu, cosa que es van posar a fer.

Després va arribar l'imam i, segons la seva versió, fins que es va produir l'explosió va estar davant de l'ordinador i escrivint en àrab en un paper. L'imam, segons el relat d’Houli, era el líder del grup; tenia un mòbil Nokia i diverses targetes SIM, alguna d'una companyia de telefonia belga. De les declaracions de diversos testimonis que el van conèixer quan era imam en una mesquites de Castelló -estan recollides en el sumari- es desprèn també l'ascendència d'Es Satty i la seva ascendència sobre els joves de la cèl·lula terrorista; era "el que manava en el grup" i "tenia molta capacitat d'influir i manipular”. Segons Houli, abans d'ocupar el xalet d'Alcanar van intentar llogar una casa rural per la zona de Ripoll, però no en van trobar cap. A Alcanar, va explicar, hi havia uns cinquanta sacs d'uns tres a cinc quilograms d'explosiu, ficats en fundes de coixí. 

Comentaris (1)

Trending