Un de cada cinc ingressos a Salut Mental són per ordre judicial

La mitjana d’altes globals entre adults se situa en 254 els darrers cinc anys, mentre que a l’àrea infanto-juvenil es produeixen uns cinquanta ingressos l’any, amb un fort increment des del 2016

-
-
L’àrea d’hospitalització de salut mental de Nostra Senyora de Meritxell experimenta una mitjana anual, els darrers cinc anys, de poc més de 300 ingressos. Uns 250 que ho fan en els espais destinats a adults i, la resta, a la zona infanto-juvenil. Aproximadament, el 20% dels ingressos, és a dir, un de cada cinc, es produeixen per ordre judicial. Així ho han explicat fonts oficials del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

L’hospitalització des d’urgències a la Unitat d’Aguts de Salut Mental tant per adults com per a infanto-juvenils és molt àgil, segons el SAAS. Això no treu, però, que hi pugui haver algun cas en què un pacient hagi d’esperar a urgències unes hores, “però afortunadament, l’accessibilitat és molt bona”. El SAAS remarca que la situació que es viu al Principat, encara que en ocasions pugui no semblar-ho, “és molt més favorable que la que tenen en els països veïns”. En el cas dels ingressos ‘programats’, és a dir no urgents, es planifica l’ingrés per un dia determinat que s’acorda amb l’usuari i/o la família en el cas dels menors.

L’àrea d’hospitalització disposa de setze places. Dotze llits són per a persones de 18 anys o més. La zona infanto-juvenil disposa de tres habitacions dobles. “Això  permet la separació per gènere i en cas d’algú que necessiti estar sol”, segons el SAAS. La mitjana d’ocupació dels llits d’hospitalització al SAAS és de 80,9%. En adults les xifres d’ingressos es mantenen bastant estables des del 2015. L’any 2015 l’hospital va tenir 289 altes i el 2019, 269. La mitjana d’altes en aquests anys és de 254.  

Quant a la zona infanto-juvenil, l’any 2015 hi va haver 23 ingressos a hospitalització. L’any 2016 es va passar a 53 ingressos i des d’aleshores, segons el SAAS, s’ha mantingut al voltant de mig centenar d’altes. Aquest augment es deu al fet que a partir de mitjans del 2015 s’ha assumit al país més persones menors d’edat que abans s’havien de derivar a l’estranger.

Etiquetes

Comentaris

Trending