Un curtcircuit és la possible causa de l’incendi mortal a l’avinguda Carlemany

(AMB VÍDEO) El difunt, un home de 43 anys d’origen gallec i treballador d’un dels grans centres comercials del país, s’ha tancat al bany amb totes les aixetes obertes i cobert amb tovalloles molles però el fum no l’ha perdonat

-
-
La vetusta instal·lació elèctrica en un edifici ja de per sí estructuralment vell i poc cuidat, amb deficiències de manteniment, seria, presumiblement, l’element on s’hauria originat l’incendi mortal que hi ha hagut a l’avinguda Carlemany. Just abans que apareguessin les flames i el fum, segons testimonis presencials, s’ha sentit un patac i tot l’immoble s’ha quedat sense corrent. De ser un curtcircuit, aquest s’hauria focalitzat en el pis 2n 2a del número 55 del cèntric vial escaldenc. De fet, el difunt, un home de 43 anys d’origen gallec i treballador actualment d’un dels grans centres comercials del país, vivia en aquell habitatge juntament amb la seva parella, que ha resultat il·lesa. El foc s’ha acarnissat amb l’esmentat pis, però pitjor encara ha estat el fum. L’escala i un celobert que connecten els vuit habitatges de l’immoble s’han convertit en una xemeneia de terror per les plantes superiors.

Els inquilins de l’edifici feia anys i panys que reclamaven a la propietat una actuació profunda per millorar les condicions de l’immoble. Alguns dels llogaters, a base d’esforç, haurien anat fent petits arranjaments. Els tècnics de FEDA, que una vegada s’ha extingit l’incendi i s’ha començat a ventilar l’edifici, aproximadament dos hores i mitja després d’haver-se originat el foc, que s’ha iniciat sobre 2/4 de 2 de la tarda, hauran de valorar juntament amb altres experts, inclosos els bombers, l’estat de tot plegat. El que sembla evident és que una instal·lació vella cinc setmanes funcionant a ple rendiment degut al confinament no hauria aguantat prou.

Una mare i un fill, de 42 i 16 anys respectivament, estan extremadament greus a l’UCI mentre que els cinc ferits restants han estat donats d’alta després de passar per urgències

Més enllà d’això, el drama ha estat majúscul. Amb les flames sortint per la finestra del segon segona i altres veïns de l’edifici clamant auxili des de les seves estances, esperant agònicament l’arribada dels bombers. En ser un lloc tan cèntric, altres persones, desenes de veïns, han estat testimoni de la situació. I de la tensió que es vivia. L’estona que han passat fins que  han arribat els bombers, no més de deu minuts, ha estat eterna per a molts d’ells. El cos d’extinció ha mobilitzat tots els efectius que tenia al parc central d’Andorra la Vella i s’ha activat també el recurs de guàrdia de la Massana. SUM, policia, agents de circulació d’Escaldes i Creu Roja han enviat desenes d’efectius cap a l’indret per fer-se càrrec d’una situació dantesca.

Segons que ha pogut saber l’Altaveu, l’inquilí de la segona planta que ha acabat perdent la vida s’ha enclaustrat al bany, ha posat en marxa totes les aixetes i s’ha cobert completament amb tovalloles molles per intentar salvar-se de l’envestida del foc i sobretot del fum. Els primers indicis apuntaven que la mort s’hauria produït per la intoxicació. De fet, el director adjunt del cos de bombers, Jordi Farré, ha destacat l’impacte de la fumera i ha ressaltat que per als humans el fum sol ser el pitjor enemic en un incendi. De fet, en anar-se enlairant el fum hauria anat ‘penetrant’ als altres habitatges de les plantes superiors.


Policies cobreixen els sanitaris mentre intenten remuntar un dels ferits per inhalació de fums. | ALTAVEU

Quan els bombers han arribat a l’indret, han tret tres dels veïns d’un dels pisos de la quarta planta per la façana gràcies al camió escala. Altres dels residents a l’immoble s’han evacuat per l’interior de l’immoble i encara d’altres, quan han arribat els agents dels cos d’extinció, ja havien aconseguit sortir pel seu propi peu. Una mare i el seu fill, residents al 4t 1a juntament amb la parella i pare respectivament han resultat ferits molt greus per inhalació de fum. De fet, els sanitaris desplaçats a l’indret els han hagut remuntar a la via pública mateix i han arribat amb les constants vitals actives a l’hospital, on automàticament han estat ingressats a l’UCI i intubats per poder rebre ventilació mecànica.

En un dels habitatges de l’edifici, el número 55 del cèntric vial escaldenc, hi vivia un matrimoni amb la seva filla que passaven el coronavirus confinats després de ser donats per positius

La inhalació de fum ha afectat lleument a quatre residents més de l’immoble -dona de 20 anys, dona de 48 anys, home de 50 anys i dona de 54- que, juntament amb una dona de 35 anys que ha sofert un traumatisme lleu en una cama, han rebut l’alta al servei d’urgències de l’hospital unes hores després d’haver-hi entrat. També ha resultat afectat aparentment pel fum un dels bombers que ha accedit a l’interior de l’edifici, que hauria patit una lipotímia i ha hagut de ser atès a l’avinguda mateix. Al darrer moment s’ha estalviat haver d’anar a l’hospital. D’entre els llogaters residents a l’edifici que han hagut de ser rescatats pels bombers hi havia també un matrimoni amb la seva filla que estaven confinats al domicili tot passat el millor que poden el coronavirus, atès que estaven diagnosticats com a positius.

A banda dels residents en l’immoble afectat directament per les flames i el fum, també s’han desallotjat els dos immobles adjacents en el sentit nord, és a dir, els edificis números 53 i 51. En total s’han desallotjat preventivament una cinquantena de persones que, després d’una estona al carrer, han estat confinades al centre d’art escaldenc, a tocar mateix de la zona on s’han succeït tots els fets i on hi havia una enorme presència d’agents dels cossos de seguretat i salvament del país. Mentre els veïns de l’immoble situat al número 55 de l’avinguda han estat traslladats amb vehicles de la Creu Roja cap a un hotel de la Baixada del Molí d’Andorra la Vella, vers les 4 de la tarda la resta de desallotjats preventius han pogut tornar als seus domicilis.


Un dels agents del cos de bombers també ha resultat lleugerament intoxicat. | ALTAVEU

El dispositiu desplegat ha estat molt nombrós. La manca d’activitat per l’excepcionalitat del coronavirus, que manté el país pràcticament aturat, ha fet que la immensa majoria dels efectius sanitaris, d’extinció, de salvament o la policia s’han traslladat a l’avinguda Carlemany. També s’hi han atansat el cap de Govern, Xavier Espot (el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, ha arribat quan el dispositiu ja estava a les acaballes), o els dos cònsols escaldencs, Rosa Gili i Joaquim Dolsa. Tots plegats han estat traginant d’una banda a l’altra de l’avinguda enmig de l’expectació ciutadana. Nombrosos curiosos s’han acostat a la zona tot i la situació de confinament. Respectant el fet de dur mascareta però sense la distància prudencial recomanada en molts casos.

Els inquilins de l’edifici feia anys i panys que reclamaven a la propietat una actuació profunda per millorar les condicions de l’immoble, amb un deficient manteniment estructural

Consellers comunals com Magda Mata o Valentí Closa han estat al cas dels desallotjats i juntament amb el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, també present a l’indret (i la cúpula ministerial encapçalada per Joan Carles Villaverde i Jordi Oliver) han gestionat la reubicació hotelera d’aquells veïns que no podien tornar a casa. Diversos investigadors de la policia també han estat presents en tot moment en les immediacions de l’epicentre de l’incendi, fins on s’han desplaçat també mitja dotzena d’ambulàncies o més. Tampoc podia passar per alt la presència del fiscal adjunt Ivan Alís, que durant una estona se l’ha pogut veure comentar la jugada amb el director adjunt de la policia i màxim comandament policial sobre el terreny Miquel Àngel Barbolla.

El xàfec d’aigua que s’ha intensificat quan el dispositiu principal ja estava en franca retirada i era l’hora dels tècnics (de FEDA, per exemple), dels investigadors i experts en incendis o dels treballadors de manteniment -el comú d’Escaldes n’ha mobilitzat uns quants- o quan una empresa de càtering ha portat sandvitxos per a les persones que encara quedaven treballant en la resolució del cas ha estat el moment que la zona ha començat a quedar ja desallotjada. Havia estat un dissabte negre. En ple confinament, en plena crisi sanitària, un drama al bell mig de l’eix comercial -ara amb comerços amb la persiana abaixada- del país.

 

Comentaris (6)

Trending