La taxa turística estarà implantada no més tard del segon semestre del 2022

La totalitat de la recaptació haurà de revertir en millores per al sector, es pagarà per persona i dia amb excepció dels menors de 12 anys i la tarifa encara s’està calculant

Turistes en una visita guiada pel centre del país.
Turistes en una visita guiada pel centre del país. Toni Solanelles

El Govern treballa amb la voluntat d’implementar la taxa turística a partir del mes de maig del 2022 encara que ja preveu que l’entrada en vigor segurament es retardi una mica. En tot cas, durant el segon semestre de l’any que ve estarà en vigència un nou tribut finalista: la pagaran els usuaris d’infraestructures turístiques i tota la recaptació haurà de revertir en millores per al sector.

Així ho han exposat responsables del ministeri de Turisme, amb el seu titular, Jordi Torres, al capdavant, en una reunió que han mantingut amb representants dels operadors turístics. Segons fonts del sector, el ministeri està treballant ja intensament en la implementació de la taxa, que en altres indrets d’alta incidència turística ja està plenament activa i assumida. Una de les qüestions que queda pendent, a banda de la concreció de l’entrada en vigor, és el preu, la tarifa de la taxa, per dir-ho així.

Hi haurà un preu per als de cinc estrelles, per als de quatre i per als de dues i tres estrelles de forma agrupada. Els allotjaments o apartaments turístics quedaran alineats amb els hotels de dues i de tres estrelles. I encara hi haurà una darrera modalitat per gravar els estadants en càmpings

En aquest sentit, segons les fonts consultades, s’està fent un estudi dels imports que es paguen en els països o llocs de tot Europa on hi ha implantada una taxa similar. Es farà una mitjana i es fixarà un import que quedi situat a la banda baixa d’aquella mitjana, tenint en compte que es farà pagar per persona i dia. Amb algunes excepcions: les persones de nacionalitat andorrana no pagaran; tampoc els menors de dotze anys. A més, la taxa només tindrà vigència les dues primeres setmanes. A partir del 14è dia d’estada ja no caldrà abonar més diners.

La taxa tindrà una gradació en funció del nivell dels establiments turístics. O el que és el mateix, els hotels pagaran en funció de les seves estrelles. Així, hi haurà un preu per als de cinc estrelles, per als de quatre i per als de dues i tres estrelles de forma agrupada. Els allotjaments o apartaments turístics quedaran alineats amb els hotels de dues i de tres estrelles. I encara hi haurà una darrera modalitat per gravar els estadants en càmpings.

Una de les qüestions que preocupa els operadors turístics -a banda de la destinació dels diners recaptats, que el ministeri s’hauria compromès a justificar detalladament- és com es gestionarà la taxa. En aquest sentit, les fonts consultades han explicat que les dades que figurin al registre de turistes allotjats en establiments hotelers (ROAT) es faran arribar al ministeri de Finances. Serà des d’aquest departament des del qual es farà la proposta de pagament, que inicialment es preveu trimestral tot i que aquest termini està obert a negociació.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending