Sorpresa a Govern per la ‘reinterpretació’ catalana sobre la mobilitat turística amb Andorra

Catalunya manté que la norma oficial publicada aquest dissabte restringeix als residents de l’Alt Urgell i el Principat els moviments sense límit dins d’aquesta ‘nova comarca’ i no permet desplaçaments a hotels o segones residències

El ministre Jordi Gallardo i el conseller de la Generalitat Damià Calvet en les instal·lacions de l'aeroport de la Seu.
El ministre Jordi Gallardo i el conseller de la Generalitat Damià Calvet en les instal·lacions de l'aeroport de la Seu. J. A. VILADOT / SFGA

Sorpresa majúscula a Prat de la Creu. Govern manté contactes amb la Generalitat per tal que aquest dilluns des de Catalunya s’emeti un posicionament clar i rotund respecte la possibilitat que persones de qualsevol punt del territori català es puguin desplaçar al Principat si ho fan per pernoctar-hi, ja sigui en un allotjament turístic o en una segona residència. Per ara, la posició tècnica oficial catalana és que la mobilitat turística entre Catalunya i Andorra no està permesa, i que els moviments sense límit només es podran produir entre residents al Principat i l’Alt Urgell.

La ‘nova’ interpretació feta des de Catalunya arran de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) aquest dissabte de la resolució amb les noves mesures relatives a la Covid ha agafat de sorpresa el Govern. Els mandataris andorrans estan convençuts que “la posició més justa i més equitativa” és la que va manifestar divendres el conseller de Territori català, Damià Calvet, que va assegurar sense embuts que “sí” hi podria haver desplaçaments turístics entre Catalunya i Andorra. Hi havia un doble condicionant: que els trasllats han de ser de la bombolla convivent -no pot viatjar al Principat, doncs, un grup d’amics- i que calia pernoctar a Andorra. És a dir, no era possible el viatge d’anada i tornada només per comprar, per dir-ho planerament.

Isabel Ferrer és la directora de Protecció Civil a Catalunya

Relacionat

Catalunya assegura ara que Andorra només podrà rebre turistes catalans si resideixen a l’Alt Urgell

Davant d’aquest escenari, Andorra Turisme va iniciar divendres mateix una campanya de difusió del nou escenari per tal de promocionar Andorra com a destinació per passar una part de les festes nadalenques i, alhora, diversos negocis relatius a l’allotjament turístic es van activar i ara veuen amb neguit, malestar i preocupació la nova situació i el fet que no hi hagi una posició pública inequívoca tampoc per part de l'executiu del Principat. De fet, diverses fonts del sector han reconegut un bon ritme de reserves, que ara estan en l’aire davant el posicionament català a tenor de la publicació del DOGC i la posició oficial mantinguda pels responsables de Protecció Civil, que són els baluards del Procicat, malgrat que hi ha altres departaments implicats en aquesta unitat de coordinació de l’emergència sanitària.

Diversos negocis relatius a l’allotjament turístic es van activar i ara veuen amb neguit, malestar i preocupació la nova situació i el fet que no hi hagi una posició pública inequívoca tampoc per part de l'executiu del Principat. De fet, fonts del sector han reconegut un bon ritme de reserves

Hores d’ara, però, fonts oficials de Protecció Civil a Catalunya mantenen que no és possible fer turisme des de territori català cap a Andorra “amb la normativa actualment vigent”. Per deixar-ho clar i segons la versió catalana: una família de Barcelona no podria venir a Andorra a passar uns dies en un hotel o una casa rural. A partir d’aquí operen tot un seguit d’excepcions. Hi ha les que funcionen des de fa temps i les que entraran en vigor a partir d’aquest dilluns o d’aquest dimecres, segons les qüestions que es vulguin fer.

Fins avui, i en principi també a partir de demà, qualsevol persona que volgués venir a Andorra per raons sanitàries, de treball o per fer-se càrrec d’una persona dependent o en situació vulnerable o podia fer. Això continua així. A més, a partir d’aquest dilluns i fins l’11 de gener, es possibilita des de Catalunya la mobilitat des de l’Alt Urgell cap a Andorra com si tot fos una única comarca. Per tant, un resident a Organyà podrà venir al Principat sense limitació igual com un resident a Andorra pot baixar tant com vulgui a Montferrer, per dir un municipi.

Més encara, la Generalitat hores d’ara fa una interpretació àmplia del concepte resident i interpreta que qualsevol persona que estigui pernoctant aquests dies a l’Alt Urgell -perquè hi tingui una segona residència o perquè estigui allotjat a l’Hotel Parador de la Seu, per dir quelcom-, pot venir també al Principat sense limitació. Ara per ara, però, una família de Vilanova i la Geltrú no podria venir a pernoctar dos dies en un hotel d’Ordino segons la lectura que es fa arran de la publicació al DOGC i que ha agafat el Govern a contrapeu.

Catalunya tornarà a restringir de forma important la mobilitat a partir de divendres.

Relacionat

Les contradiccions a Catalunya desconcerten l’activitat turística a Andorra

Encara hi ha un altre element a tenir en compte: del 23 de desembre, és a dir, des de dimecres, i fins al dia de Reis inclòs, el 6 de gener, qualsevol persona que visqui a Catalunya pot venir a Andorra a visitar un familiar. I qualsevol resident al Principat tindrà via lliure per anar a visitar un familiar que visqui en territori català. Sobre el paper i la normativa. Visitar vol dir anar i tornar, res de pernoctar. Queda veure com es controlarà tot això. Perquè està clar que des del punt de vista andorrà l’entrada i sortida a les fronteres és lliure i també l’Estat espanyol manté oberta la frontera.

El Govern espera que durant aquesta jornada de dilluns s’aclareixi la situació perquè creu que el posicionament mantingut pels dirigents catalans divendres i exemplificat amb les declaracions del conseller Damià Calvet a preguntes de l’Altaveu és el bo. I qualsevol cosa que no sigui que turistes catalans puguin venir a pernoctar a Andorra sempre que tinguin una reserva prèvia i ho facin en el marc del nucli convivent seria un greuge comparatiu. Els contactes polítics estan a l’ordre del dia. Les contradiccions i els dubtes també. La pandèmia afecta a tots nivells.

Comentaris (13)

Trending