La pròrroga de les restriccions a Catalunya i França deixa en l’aire l’inici de la campanya d’hivern

L’allargament de les mesures tant al sud com al nord fan incrementar els dubtes del sector turístic que veu cada cop més possible que pels dies de la Puríssima segueixin sense poder arribar visitants

Imatge recent de l'avinguda Meritxell.
Imatge recent de l'avinguda Meritxell. Altaveu

Queden tres setmanes per a la que, tradicionalment, ha estat (sobretot pels visitants espanyols) la primera gran cita de la temporada d’hivern: el pont de la Puríssima, que enguany aniria del dissabte 5 al dimarts 8 de desembre. Aquest cop, però, no és segur que Andorra pugui rebre turistes. Els anuncis fets pels governs de Catalunya i França no conviden pas a l’optimisme, especialment la compareixença del primer ministre gal Jen Castex. Els dubtes del sector turístic, lluny d’esvair-se, s’han intensificat.

Pel que fa a Catalunya, la Generalitat ha oficialitzat aquest dijous el que ja fa dies que s’esperava: les mesures restrictives per intentar frenar la pandèmia no s’aixequen. Al contrari, s’allarguen en el temps. L’únic punt per a un cert optimisme és el fet que la pròrroga no és de catorze dies sinó de deu, amb la possibilitat, apuntada pel conseller d’Interior, Miquel Sàmper, d’una “descompressió” de les restriccions a partir del 23 de novembre.

Els mossos d'esquadra són els encarregats de controlar el confinament.

Relacionat

La Generalitat obre la porta a aixecar el tancament perimetral a partir del 23 de novembre

Està per veure, però, si aquesta relaxació anunciada, que dependrà, evidentment, de com evolucionin les dades epidemiològiques, afecta o no el confinament perimetral que fa dies que es va decretar i que és, de facto, el que impedeix l’arribada de visitants catalans al Principat. Des del govern català s’ha deixat clar que el toc de queda nocturn va per llarg, però menys concret s’ha estat amb el tancament de la comunitat autònoma -i dels municipis el cap de setmana-. S’aixecaran “en la mesura que els índexs mèdics es vagin estabilitzant”.

Per tant, ara per ara és una incògnita saber si les fronteres s’obriran un cop passin aquests deu dies o encara romandran tancades. I si és així, si aquesta mesura s’allargarà fins als dies que a Espanya i Catalunya celebren el pont de la Puríssima. Dubtes que planen sobre un sector turístic molt tocat des de fa dies, quan es va confirmar que les mesures tant al nord com al sud suposaven, de facto, la impossibilitat que Andorra rebi visitants.

I els dubtes a Catalunya es transformen gairebé en certesa a França, on l’evolució de la pandèmia arriba ja a extrems dramàtics -una hospitalització nova cada 30 segons i un ingrés a les unitats de cures intensives cada tres minuts, segons ha afirmat Castex-. El confinament vigent des d’inicis de més, ha anunciat el primer ministre, es mantindrà inalterable tal com està previst. Per tant, res d’aixecar mesures durant els pròxims quinze dies. I no s’ha amagat que  el més probable és que s’hagi d’allargar encara més.

Jean Castex durant la seva intervenció d'aquest dijous.

Relacionat

França manté el confinament almenys els pròxims 15 dies amb previsió d'allargar-lo

Per tant, es mantindrà les mesures especialment restrictives. I el tancament de fronteres tret de casos excepcionals. Tot fa preveure, doncs, que l’arribada de visitants francesos seguirà sent impossible durant bastants dies mes, incloent-hi les dates del teòric inici de la temporada d’hivern.

Plou doncs, sobre mullat –i potser ja caldria dia sobre terreny inundat- per als sectors de l’economia andorrana que més depenen del turisme. Cal recordar que la gran majoria d’hotels han optat per tancar portes a l’espera que els països veïns relaxin aquestes restriccions i, per tant, els visitants puguin tornar a travessar les fronteres. Els comerços també passen moments complicats, amb davallades molt fortes de les vendes. Moltes són les empreses que ultimen, sin no la tenen ja, la documentació per demanar acollir-se, una vegada més, als ERTO.

Comentaris (1)

Trending