La Generalitat obre la porta a aixecar el tancament perimetral a partir del 23 de novembre

Les mesures restrictives adoptades pel govern català es mantenen durant deu dies més però s’espera que, a partir de llavors, es pugui aplicar “una descompressió” si es confirma la millora de les dades epidemiològiques

Comentaris

Els mossos d'esquadra són els encarregats de controlar el confinament.
Els mossos d'esquadra són els encarregats de controlar el confinament. ARXIU

La Generalitat s’inclina per mantenir les mesures restrictives per frenar el coronavirus. Almenys durant deu dies més, a l’espera de veure si es confirma la millora de dades epidemiològiques de les darreres setmanes. Entre aquestes restriccions, hi ha el tancament perimetral de Catalunya que, per tant, impedeix que els visitants puguin arribar a Andorra. Tot i això, des del govern català s’ha avançat la possibilitat que sigui la darrera pròrroga i que a partir del dia 23 es puguin “descomprimir” les restriccions.

Les mesures han permès que els darrers dies millorar l’evolució sanitària, amb una reducció dels contagis i de la taxa de reproducció. Per ara, però, la pressió sobre el sistema hospitalari, amb especial incidència en les unitats de cures intensives (UCI) és elevada. Massa a l’entendre de les autoritats catalanes, que entenen que cal donar més temps perquè les mesures puguin donar el fruit esperat.

Per això, el comitè tècnic del Pla d’Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha provat aquest dijous mantenir les mesures. Com a mínim deu dies més. Fins al 23 de novembre. Aquesta és la data que han confirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d’Interior, Miquel Sàmper.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que el decret prorroga el tancament perimetral fins diumenge 22 a les dotze de la nit i, a partir d’aquest moment, confien a poder “donar pas a mesures de descompressió”

Entre les mesures que es prorroguen hi ha el polèmic tancament de bars i restaurants així com de cinemes i teatres. La que afecta especialment a Andorra, cal recordar, és el tancament perimetral de tota la comunitat autònoma -i també municipal els caps de setmana-, que impedeix que els possibles visitants puguin arribar a Andorra i, de retruc, que els ciutadans del Principat puguin travessar la frontera del riu Runer si no és pels motius considerats com a excepcions vàlides. 

Sàmper ha confirmat que aquesta restricció es manté però, a la vegada, ha obert la porta a la possibilitat que aquesta i altres mesures es puguin relaxar a partir del 23 de novembre. De fet, ha indicat que el nou decret les prorroga fins al diumenge 22 a les dotze de la nit. A partir d’aquí, ha explicat, “la voluntat que parteix de l’empatia és que puguem donar pas a mesures de descompressió”.

Preguntat sobre els diferents confinaments, Sàmper ha indicat que el toc de queda nocturn “segurament ens haurà d’acompanyar durant molt de temps”. En canvi, ha admès que el perimetral i el municipal de cap de setmana es podrien modificar “en la mesura que els índex mèdics es vagin estabilitzant”.

Per la seva banda, Vergés ha justificat la decisió d’allargar les mesures tot indicant que “estem baixant, però encara no hi ha prou” i alertant que “les dades als hospitals encara són preocupants”. Per això, ha remarcat que “és imprescindible un esforç més”. A la vegada, ha destacat que “la situació és molt complexa i demana actuacions dures que no agraden ningú”. Sobre aquestes, ha recordat que “tota Europa lluita amb vehemència contra el virus en aquest mateix sentit”. Per la seva banda, el secretari de Salut Pública del govern català, ha apuntat que “necessitem aquests deu dies”.

Comentaris (1)

Trending