Els propietaris i gestors d’allotjaments turístics treuen foc pels queixals amb la moratòria

Fa més d’un mes que des del ministeri es va insinuar que hi podria haver una aturada en l’atorgament de llicències, però des del sector no es pensava que “es pogués concretar aquesta animalada”

El nombre d'allotjaments d'ús turístic ha incrementat moltíssim.
El nombre d'allotjaments d'ús turístic ha incrementat moltíssim. ARXIU

Els propietaris i gestors d’allotjaments d’ús turístic (HUT) s’enfilen per les parets amb la moratòria de llicències que el Govern planteja. El president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, ha confirmat el malestar que ha generat la mesura. Malgrat que el col·lectiu estava informalment al corrent que es podria adoptar algun tipus de mesures per frenar el creixement urbanístic i fomentar l’habitatge de lloguer mai no es va pensar que s’anés tant lluny.

De fet, fonts del col·lectiu han arribat a dir que malgrat que fa més d’un mes des del ministeri de Turisme ja es va apuntar que hi podria haver algun tipus d’acció tendent a frenar, també, la conversió d’habitatges en habitatges d’ús turístic mai va passar pel cap dels professionals que “es pogués concretar aquesta animalada”. “És molt bèstia”, han assegurat les fonts.

Espot, durant la seva intervenció al Debat d'Orientació Política.

Relacionat

Moratòria encoberta a la construcció: Govern haurà d’autoritzar tota nova llicència d’edificació

Ruiz ha admès que la mesura anunciada durant la primera jornada del debat d’orientació política està causant un enorme malestar en el col·lectiu. I que hi ha diversos professionals o propietaris del sector que es veuen molt directament afectats per la mesura tal i com s’ha plantejat, ja que en el cas d’una operació de compra-venda la llicència també decau i, per tant, caldrà esperar dos anys a poder obtenir els permisos per poder operar com a HUT.

El president de l’AEAT ha reconegut que com indica el Govern en l’exposició de motius del projecte de llei, el nombre d’allotjaments turístics ha incrementat moltíssim. S’ha duplicat en pocs temps. Però no està gens d’acord amb el fet que l’administració pretengui fer veure que això no ha comportat un increment de pernoctacions al país. De fet, per al col·lectiu professional, l’administració no fa bé els càlculs i no té en compte, pel que no li convé, les empreses d’allotjaments turístics.

“Que es faci en els immobles de nova construcció s’entendria, però quan hi ha una compra-venda no està justificat”, ha lamentat el president de l’AEAT

En aquest sentit, i per rebatre en certa manera la posició oficial de l’administració, l’AEAT està acabant de perfilar un estudi sobre l’impacte econòmic que comporta el sector al turisme i a l’economia del país. Sense avançar detalls, Ruiz deixa entreveure que l’impacte que generen els allotjaments turístics és més que notable. I que l’increment d’HUTs ha comportat també un augment d’activitat econòmica.

Un element que especialment s’ha posat malament al sector és el fet que decaigui l’autorització, la llicència, quan hi hagi una operació de compra-venda. “Que es faci en els immobles de nova construcció s’entendria, però quan hi ha una compra-venda no està justificat”, ha lamentat Àlex Ruiz, que ha explicat que ja s’ha sol·licitat una reunió urgent amb el ministre del ram, Jordi Torres Falcó, per fer-li avinent el malestar que hi ha en el col·lectiu.

I és que segons que consta a l’AEAT hi ha diversos membres del col·lectiu que estan en tràmits d’operacions de compra-venda i l’aprovació dels canvis legals, que es tramitaran per l’extrema urgència, podrien perjudicar moltíssim. En una desena de dies, un mes a tot estirar, podrien quedar congelada l’atorgament de noves llicències. I no és evident que en aquest lapse de temps es puguin tancar les operacions de compra-venda que hi ha al forn.

Comentaris (10)

Trending