Els operadors turístics exigeixen que la futura taxa no s’apliqui fins a la temporada 2022/2023

El ministeri està ultimant el nou tribut, que hauria de revertir en el sector i que podria anar d’entre 1 i 3 euros per persona i dia en funció del nivell de l’establiment on s’estigui allotjat

Un grup de turistes portuguesos.
Un grup de turistes portuguesos. Toni Solanelles

Els operadors turístics demanen al ministeri de Turisme que el Govern promogui la nova taxa turística -a l’empara d’una llei que s’està definint- quan sigui però que l’impacte de la mateixa, la seva aplicació, no sigui vigent fins, com a molt aviat, la temporada hivernal 2022/2023. Si pot ser a partir de l’1 de desembre del 2022 o, fins i tot, en vista a l’1 de gener del 2023. Aquesta demanda va ser trasllada al titular ministerial, Jordi Torres, en una reunió sectorial realitzada fa pocs dies.

La voluntat governamental seria enviar a tràmit parlamentari l’esmentat projecte de llei tan aviat com sigui possible i que la futura taxa entrés en vigor durant el primer semestre del 2022. Els empresaris turístics del país creuen que vist l’impacte de la pandèmia, i tot i que molts turistes que vénen al país ja tenen assumit un tribut d’aquestes característiques perquè ja està implantat en altres destinacions, s’ha de ser prudent en l’aplicació de nous mecanismes que encareixin els productes. I que s’hauria de donar tot el proper cicle hivern-estius sense afectacions tributàries.

Els representants governamentals, d’entrada, haurien escoltat la petició empresarial i no l’haurien vist descabellada. La demanda es va fer en el marc d’una reunió tècnica en què es van posar sobre la taula detalls de la feina comparativa que s’està fent en relació a tributs similars al que es vol implantar a Andorra i que ja operen en altres destinacions de tot el món. En aquest sentit, una de les primeres conclusions serien que normalment la taxa en qüestió, de mitjana, se situa entre 1 i 3 euros. Aquesta seria la xifra que es podria adoptar al Principat. Però encara no hi ha una decisió definitiva. Aquest és un dels aspectes amb què s’està treballant.

El que sí que ha quedat clar és que la taxa s’aplicarà per persona i dia d’estada i tindrà un valor diferent en funció del nivell de l’establiment on s’estigui allotjat. Hotels de 2 a 5 estrelles, càmpings, allotjaments turístics i una darrera classe com podrien ser els albergs. Entre les qüestions que caldrà acabar de definir és a partir de quina edat es farà pagar la taxa: es calcula que serà a partir dels deu o els dotze anys. I també s’ha de determinar si es faran algunes exempcions. És a dir, si a partir de quants dies o setmanes d’estada ja no es farà abonar més la taxa. El que sí que està clar és que la recaptació que generi aquesta futura taxa hauria de revertir de forma directa en el sector turístic.

Comentaris (5)

Trending