L’ocupació hotelera del 2023 frega el 60% i supera en dos punts l’assolida el 2022

El mes de desembre es tanca amb un 58,90% de llits plens, el que suposa una caiguda de més de 4 punts que la Unió Hotelera atribueix tant al fet que la temporada passada era la primera sense restriccions com a la manca de neu en algunes zones aquest hivern

M

M. P. / T. S.

Comentaris

L'ocupació hotelera del 2023 ha fregat el 60%.
L'ocupació hotelera del 2023 ha fregat el 60%. T. S.

Andorra va registrar una ocupació hotelera del 59,67% durant l’any 2023. La xifra suposa un increment de dos punts respecte al 2022 i de quatre punts respecte al 2019. En canvi, el mes de desembre s’ha tancat amb unes dades pitjors que fa un any. La patronal ho atribueix a la primera temporada sense restriccions després de la pandèmia que hi va haver l’any passat, però tampoc amaga que la falta de neu ha afectat en el període entre la Puríssima i Nadal, sobretot a peu de pistes.

El sector hoteler “consolida la recuperació i l’estabilitat” després d’uns anys de pandèmia en què les restriccions de mobilitat van afectar especialment l’àmbit turístic. Ho asseguren des de la Unió Hotelera (UHA) que aquest dijous ha et públiques les dades d’ocupació referents tant al mes de desembre com al global del 2023.

En aquest sentit, des de la patronal s’explica que l’ocupació global del 2023 ha fregat el 60% i ha estat, concretament, del 59,67%. Això suposa dos punts més respecte al 57,77% assolit el 2022 i quatre punts més que els 55,45% registrat el 2019. De fet, és la dada més alta des del 2018. “Estem satisfets, la situació s’ha estabilitzat i el 2023 destaca per una ocupació més regular”, ha destacat el president de la UHA, Jordi París.

En aquest sentit, ha explicat que els mesos de maig, juny, juliol i setembre “han estat bons”, amb ocupacions d’entre 2 i 4 punts per sobre de les assolides el 2022, fet que insisteix que és “satisfactori perquè dona estabilitat i permet desestacionalitzar i fer més regular l’ocupació”.

DAVALLADA

En canvi, no són tan bones les dades referents a l’últim mes de l’any. Al desembre l’ocupació hotelera va ser del 58,90%, és a dir, 4,45 punts menys que el desembre del 2022 (63,35%). En el comunicat de la patronal s’assenyala que la diferència ha de tenir en compte que ara fa un any “era l’inici d’una temporada sense restriccions i les ganes de retornar a la neu eren molt altes”. A més, justifiquen la davallada perquè s’ha tingut “una ocupació per sota de les previsions habituals en alguns hotels, especialment de les parròquies altes, entre el pont de la Puríssima i Nadal”, mentre que a les parròquies centrals s’han mantingut més estables. París reconeix que la poca neu “pot haver afectat” i assenyala que qui potser ha tingut més problemes són aquells hotels situats a peu de pistes i que depenen més de la neu que no pas altres.

Amb tot, afirma que l’any “és satisfactori tot i que la xifra pot semblar rellevant respecte la de l’any passat”, reconeix París, que insisteix que l’inici de la temporada d’hivern 2022-2023 va ser diferent en suposar la fi de les restriccions “i vam tenir gent que potser feia dos anys que no esquiava”.

Pel que fa al període entre Nadal i Cap d’any, s’han mantingut les xifres “de l’any anterior” que alhora són les “habituals” per aquest període.

Quant a les previsions per a la present setmana de Reis es mantenen “optimistes” i s’espera que siguin “similars a les històriques d’aquest període”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending