Ni turisme català ni obertura (clara) de les estacions

El sector hoteler i de l’allotjament turístic reclama ajut per compensar aquelles empreses que s’havien activat arran de l’anunci del Govern que seria possible venir a Andorra des de Catalunya mentre que les societats que exploten les pistes han rebut de sorpresa la data del 2 de gener com a dia per posar-se en marxa

Sector Pal de Vallnord.
Sector Pal de Vallnord. VALLNORD-PAL ARINSAL

Si Catalunya ha ‘sorprès’ el Govern confirmant que el que diu la resolució de la Generalitat de mesures per evitar la propagació del coronavirus és que els residents catalans no poden venir de vacances a Andorra, el Govern també ha sorprès, i potser més encara, les estacions d’esquí anunciant que les pistes s’obriran el 2 de gener. Que no hi haurà turisme català de manera general -sempre hi ha escletxes- és clar, però no és gens clar quan obriran les estacions. Les empreses que exploten les estacions encara ara estan avaluant la situació.

Si la situació epidemiològica al Principat està relativament sota control, a Catalunya s’està desmarxant. Fins al punt que el govern català acaba d’anunciar que des d’aquesta propera mitjanit es tanquen perimetralment les comarques de la Cerdanya i del Ripollès. En certa manera, això es deu a l’increment de persones que des d’altres punts del territori català s’han traslladat a segones residències ceretanes i ripolleses. En fi, hi ha brots que fan que la pandèmia s’hagi sortit de mare en aquestes dues comarques. En trànsit, si s’hi podrà passar -es podrà passar pel Túnel del Cadí, sí- però anar a Puigcerdà o Ripoll no serà possible si no és per motius justificats.

El govern català manté que “no sé sap d’on ha sortit aquest error”, tot desautoritzant en certa manera el conseller Damià Calvet però deixant clar també al Govern andorrà que allò del que únicament i sempre s’havia parlat era d’equiparar només Andorra i l’Alt Urgell, sense anar més enllà

Davant d’aquest panorama, i ja abans de l’anunci del tancament perimetral de la Cerdanya i el Ripollès, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, havia deixat clar a preguntes de l’Altaveu que no es pot venir a fer turisme a Andorra aquests dies des de Catalunya. Fins poc abans d’aquestes manifestacions, el Govern encara s’aferrava a unes altres manifestacions, en aquest cas del titular català de Territori, Damià Calvet, fetes divendres, i en què va assegurar que famílies de Barcelona sí que podrien pujar a hotels andorrans. La publicació oficial de les mesures al DOGC, dissabte, ho va canviar tot.

El Govern assegura que l’anunci català, que limita a assimilar Andorra amb l’Alt Urgell per a la mobilitat de només aquests dos territoris, no és just ni equitatiu. I que no respon al suposat acord polític que s’havia arribat entre els mandataris andorrans i catalans. Amb tot, i quan el DOGC de dissabte era claríssim, aquest dilluns alts comandaments de l’administració andorrana continuaven mantenint als operadors turístics del país, davant el dubte, que era que sí, que es permetrien els viatges cap a Andorra. Avui ha quedat clar: no es pot.

De fet, encara aquest vespre, el conseller d’Interior català, Miquel Sàmper, en la compareixença per anunciar les restriccions a la Cerdanya i el Ripollès, ha tornat a deixar clar que mai no havia estat la intenció del govern català d’autoritzar viatges d’oci, de lleure. “No sé d’on ha sortit aquest error”, ha dit el conseller, desautoritzant en certa manera el seu company Calvet però deixant clar també al Govern que allò del que únicament i sempre s’havia parlat era d’equiparar només Andorra i l’Alt Urgell, sense anar més enllà.

govern allotjaments
Un moment de la reunió d'Espot i Canals amb representants del sector de l'allotjament turístic.

“Des de la perspectiva del govern català sempre ha estat aquesta la perspectiva”, ha deixat clar Sàmper, assegurant que les trobades amb l’executiu de Prat de la Creu “han estat moltes i profitoses”. El conseller català d’Interior ha manifestat també que assimilar a efectes de mobilitat Alt Urgell i Andorra “sempre és el que s’havia parlat” i ha ressaltat “les circumstàncies que tenim” i que si el que es vol és que hi hagi “una manca d’interacció social no es poden prendre mesures que vagin en contra”.

Ja abans de les manifestacions de Samper, i una vegada realitzat el posicionament oficial via la consellera Budó, el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Turisme, Verònica Canals, han convocat d’urgència representants del sector de l’allotjament turístic per demanar-los excuses i exposar-los les gestions fetes davant les autoritats catalanes. Els havien de dir, ara sí, que Catalunya no permet sortir cap a Andorra per a activitats d’oci. Els interlocutors governamentals tot i no per coneguda han rebut amb decepció les explicacions d’Espot i Canals.

El posicionament dels hotelers

El director de la Unió Hotelera (UH), Jordi Pujol, ha reconegut que el comunicat que va emetre divendres el Govern després de les manifestacions del conseller Calvet obrien una finestra amb la qual no comptaven. Però essent el posicionament de l’executiu oficial, hi ha hagut un seguit d’empreses que “per ordre vostre o per anunci vostre”, en relació al Govern, havien decidit activar personal que estava inclòs en ERTOs. Per tant, els hotelers el que demanen és que tot aquest embolic “no ens hagi de costar calés”.

La Unió Hotelera ha demanat al Govern que “ens donin un cop de mà” per a les empreses que eventualment puguin haver d’afrontar despeses per culpa de l’embolic generat entre administracions i després que l'executiu anunciés sense embuts divendres passat que des de Catalunya es podria venir al Principat

Pujol ha demanat al Govern que “ens donin un cop de mà pels hotels” que eventualment puguin haver d’afrontar despeses per culpa d’aquesta situació que s’ha donat per un malentès, una deficient comunicació o una mala negociació, però que al final hauria comportat, poc o molt, un perjudici. Espot també hauria explicat als representants dels col·lectius d’allotjaments turístics o hotelers que “França permetrà que els seus ciutadans esquiïn” a partir del 2 de gener. Més enllà de temes epidemiològics, res d’això no està clar tampoc.

Segons diverses fonts, les estacions d’esquí s’han assabentat de la posició d’obrir les seves instal·lacions a partir del 2 de gener per l’anunci fet per Xavier Espot. Cert que fa unes setmanes s’havia posat sobre la taula l’esmentada data com una possibilitat. Però igual com sí que es va acordar amb Ski Andorra posposar l’obertura ara no s’hauria consensuat res. Fins al punt que hores d’ara no està gens clar que les pistes vulguin obrir el 2 de gener. De fet, el posicionament no està gens clar.

De fet, hi havia alguns dels dominis que aquest dimarts tenien intenció de comunicar les activitats que pretenien activar per aquests dies de Nadal pensant més aviat amb el públic local. Tot això s’ha ajornat, com a mínim, fins aquest dimecres, quan és probable que alguns dels dominis, algunes de les estacions, facin públic el seu posicionament. De fet, la lectura que es fa és que el Govern el que fa és autoritzar l’activitat econòmica. I trasllada a les empreses la responsabilitat de decidir si s’activen o no. I això no està gens clar. Almenys, no aquesta nit de dimarts.

Comentaris (1)

Trending