Mecanisme exprés per recuperar la llicència dels apartaments turístics que no es lloguin en 6 mesos

La llei òmnibus manté el fet que l’autorització es perdrà en tres anys en el cas dels habitatges turístics dispersos per intentar que passin al mercat residencial, però si el propietari pot justificar la impossibilitat d’arrendar-los, no haurà de demanar el permís des de zero

Imatge d'arxiu del menjador d'un apartament turístic.
Imatge d'arxiu del menjador d'un apartament turístic. Arxiu

Els propietaris d’apartaments turístics que perdin la llicència seguint el que marca la llei òmnibus però no puguin ser llogats en el termini de sis mesos previst pel text podran recuperar l’autorització de forma relativament senzilla. La versió final del projecte legislatiu, que es votarà a inicis de març, obligarà Govern a establir “un procediment simplificat” per aquests tràmits que, en cap cas, podrà comportar demanar el permís per ser allotjament novament des de zero. La llei també deixa clar que aquesta mesura només afecta a apartaments i estudis, però no pas a habitatges com ara cases o xalets.

La part de la llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge que implementava les mesures en l’àmbit turístic, i en especial la supressió de les llicències per a aquells apartaments que es trobin dispersos i no pas en blocs majoritàriament destinats a allotjar visitants no ha patit, en línies generals, grans canvis durant el treball per part dels integrants de la comissió d’Economia. Per tant, es manté gairebé fil per randa la mesura que persegueix forçar el canvi d’ús d’aquests immobles: que passin a ser establiments turístics al mercat de lloguer residencial.

Aquells apartaments que estiguin en edificis on no suposin més del 30% del total perdran la llicència a finals de la temporada d’hivern 2027-28; si són de cinc estrelles i van aconseguir-la entre setembre del 2022 i desembre del 2023, el termini s’amplia fins a abril del 2030

Així, la llei estableix que els habitatges d’ús turístic (HUTs) amb llicència en vigor l’hauran de renovar quan hagin passat tres anys de l’entrada en vigor de la llei. Ara bé, si es troben en edificis on aquest ús no representi més del 30% del total, no podran optar a aquesta renovació i, per tant, perdran l’autorització. Sempre i quan, així sí, siguin “un apartament o estudi”. És un afegit al text que s’ha fet per permetre que, per exemple, els xalets puguin mantenir-se en aquest mercat turístic. Els altres pisos, com s’han dit, només podran seguir fent aquesta funció fins al 30 d’abril del 2028 -i si són de cinc estrelles i van aconseguir el permís entre el 28 de setembre del 2022 i el 31 de desembre del 2023, fins al 30 d’abril del 2030.

La idea de Govern, com s’ha dit, és forçar el passi d’aquests immobles al mercat residencial. Ara bé, tal com es va dir, es dona un temps perquè això pugui succeir; en cas contrari, es podria recuperar la llicència. La llei marcarà que si es justifica la impossibilitat de llogar el pis es podrà tornar a demanar el permís. Per fer-ho, s’ha de tenir el pis en oferta durant sis mesos a un “preu estadístic de mercat” o cedir-lo a la borsa d’habitatges de Govern durant el mateix període de temps.

I si no es lloga, es podrà recuperar la llicència, com s’ha dit. Ara bé, en comissió s’ha establert que, per fer-ho, no caldrà fer un procediment des de zero. Al contrari, s’indica que “únicament s’ha d’acreditar la concurrència d’algun dels supòsits previstos (...) sense necessitat d’iniciar un nou procediment d’autorització de l’HUT”. I, a més, Govern “reglamentàriament ha d’establir el procediment simplificat, així com la documentació acreditativa a adjuntar a l’efecte de renovar l’autorització inicialment atorgada”.

Altres canvis introduïts en comissió en la part turística de la llei òmnibus fan referència a la regulació dels càmpings. Així es recupera la possibilitat que, via els plans d’urbanisme parroquial, es puguin limitar el nombre i la distribució de les unitats d’acampada amb l’objectiu que “es respecti la naturalesa rústica dels terrenys i es minimitzi l’impacte que provoca la seva implantació”. Per altra banda, també es marca que, si el ministeri de Turisme té indicis que un pis s’està explotant com a HUT de forma il·legal, aquest haurà de demanar al comú responsable la identitat i la informació de contacte de la persona titular. La corporació disposarà d’un màxim d’un mes per facilitar aquestes dades, termini que no figurava en la versió original del projecte legislatiu.

Comentaris (6)

Trending