Govern va prorrogar l’agost el contracte amb Cirque du Soleil per al 2021 i 2022

Andorra Turisme ha avançat prop de 700.000 euros per l’espectacle que la companyia havia de fer aquest estiu i que s’ha cancel·lat per la pandèmia

Un dels espectacles del Cirque du Soleil a Andorra.
Un dels espectacles del Cirque du Soleil a Andorra. ARXIU

Andorra Turisme, amb la connivència del ministeri, va signar el 7 d’agost l’ampliació del contracte amb Cirque du Soleil per al 2021 i el 2022, per una quantitat aproximada de 2,6 milions d’euros de mitjana. La signatura de l’addenda prevista en l’acord establert amb la companyia canadenca el desembre del 2019 es va produir sabent ja que la pandèmia de la Covid està produint estralls i que el muntatge per aquest 2020 havia estat cancel·lat. Per cert, que tot i haver-se suspès, Andorra Turisme ha fet un avançament de pagament de prop de 700.000 euros.

Aquestes dades les ha obtingut el grup parlamentari socialdemòcrata a partir d’una pregunta formulada pel conseller Roger Padreny, que el juliol, després de diverses negatives de la ministra de Turisme, Verònica Canals, tant davant els periodistes com al propi parlamentari, d’explicar què s’havia pagat a Cirque du Soleil, va acabar promovent una demanda d’informació per obtenir els contractes signats amb la companyia canadenca, que passa per severes dificultats econòmiques, fins al punt que està almenys tècnicament el fallida. Més encara quan se li han cancel·lat nombroses i quantioses representacions arreu del món.

El conseller socialdemòcrata Roger Padreny s’ha mostrat estupefacte per algunes de les dades que ha pogut veure en la documentació que se li ha permès consultar i reclama aclariments per part del ministeri de Turisme

Finalment, Padreny va ser convidat a consultar la documentació, si ho volia, a la seu d’Andorra Turisme. A partir de la informació recopilada, el conseller socialdemòcrata formularà noves preguntes al Govern. Essencialment el parlamentari vol saber què ha portat l’executiu, en plena crisi, no només sanitària, també econòmica, a prorrogar un contracte milionari quan s’estan promovent ajustaments pressupostaris i retallades de tota mena. La pregunta haurà de ser resposta de manera oral en la propera sessió de preguntes de control al Govern.

Roger Padreny s’ha mostrat estupefacte per algunes de les dades que ha pogut veure en la documentació que se li ha permès consultar. En aquest sentit, el detall més cridaner és la signatura de la pròrroga contractual per als 2021 i 2022 de l’acord signat el desembre de l’any passat entre Andorra Turisme i Cirque du Soleil INC. Però també hi ha dos pagaments, en data 9 de gener i 9 de març, de 225.000 euros i 463.000 euros, respectivament, a compte de l’espectacle que s’hauria d’haver fet aquest passat juliol i la pandèmia va obligar a suspendre.

Cert és que els dos abonaments es van fer quan encara no havia esclatat la crisi sanitària ni hi havia massa indicadors -en tot cas, al març ja alguns, encara que en cap cas que indiquessin la transcendència posterior- de la tempesta que vindria. Però no ha transcendit cap ‘input’ sobre què passarà amb les quantitats ja satisfetes. S’hi van a compte de futurs espectacles. En tot cas, el PS vol transparència i que aclarir la situació en un moment econòmic molt complicat. “Fem aquesta pregunta oral, perquè ens agradaria saber, com en un context de Covid, s'ha decidit prendre una decisió com aquesta”, ha remarcat el parlamentari.

Comentaris (13)

Trending