Espot defensa que Andorra podrà rebre turistes “en condicions de garantia”

El cap de Govern es mostra optimista i confia que “en dies o setmanes” Espanya accepti permetre l’arribada de visitants de la regió sanitària de l’Alt Urgell i l’Aran

Un moment de la intervenció de Xavier Espot a TV3.
Un moment de la intervenció de Xavier Espot a TV3. TV3

El cap de Govern, Xavier Espot, ha defensat que els turistes que vulguin venir a Andorra a partir de dilluns ho faran amb plenes condicions de seguretat. El màxim responsable de l’executiu també s’ha mostrat convençut que, en poc temps, no només hi haurà la possibilitat de rebre visitants francesos sinó també d’Espanya. I és que confien que, “en uns dies o setmanes” arribarà el vistiplau de la Moncloa per obrir la frontera als habitants de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran.

Espot ha estat entrevistat aquest dissabte al matí a TV3 i ha volgut posar en relleu el fet que, en gran part gràcies al programa de doble tanda de tests massius “podem fer un procés de desconfinament de forma pautada, aïllant a qui hagi contret la malaltia però sigui asimptomàtic”. Això, ha indicat, permet que l’obertura de fronteres a partir de dilluns sigui sent “un país Covid Ready” i, per tat, “estem preparats per rebre la gent en condicions de garantia”.

El cap de Govern ha remarcat que el cribratge de la ciutadania, amb un total de 140.000 tests, permet “tenir un coneixement científic i tècnic de la malaltia i conèixer millor que cap altre país el grau de contagis i el d’immunització de la nostra població”. En aquest sentit, també ha volgut destacar que l’alt grau de participació en el programa de proves, tot i que “eren voluntàries”.

"Aquest retorn a la normalitat s'ha de fer des de la premissa que no tornem a la situació dle març", ha alertat el màxim responsable de l'executiu

Aprofitant les càmeres de la televisió pública catalana, Espot ha volgut llançar una advertència. “Aquest retorn a la normalitat s’ha de fer des de la premissa que no tornem a la situació del març”, ha alertat. Cal, ha afirmat, “aplicar les mesures de seguretat, de distanciament, de prevenció que abans ni ens plantejaven”.

El màxim responsable de l’executiu ha admès que, per ara, andorrans i residents no poden anar a França i Espanya i, de fet, des del país veí del sud encara tampoc poden arribar visitants. S’ha mostrat, però, esperançat que aquesta situació no trigarà gaire a canviar. “Mantenim converses bilaterals amb els dos governs i som moderadament optimistes en el sentit que aquí també hi haurà un retorn a la normalitat”, ha manifestat, tot apuntant que “això evolucionarà molt ràpid i podrem tenir turistes francesos, espanyols i catalans”.

Espot ha reconegut que, per ara, no han tingut resposta de la Moncloa a la petició de ser inclosos en la regió sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran, proposta raonable, ha argumentat, pel fet que “la situació sanitària és similar”. Sobre aquest punt, ha indicat que “som perfectament conscients que no és una resposta fàcil”, però s’ha mostrat esperançat en el fet que arribi en poc temps i que sigui positiva. “És una qüestió de dies o de setmanes. Durant el juny estem segurs que es desbloquejarà”, ha declarat.  

Espot ha recordat la "duresa extraordinària" de les primeres setmanes de crisi i ha admès que vam temir pel col·lapse de l'hospital

Sobre la gestió de la crisi sanitària a Andorra, Espot ha posat en relleu que “la nostra dimensió ens converteix en més vulnerables en alguns aspectes i en altres ens fa més forts”. Entre aquests segons, la possibilitat de fer el programa de tests massius que “és difícil de traslladar a un país de 20 o 30 milions d’habitants”. Al seu entendre, s’ha sabut treure profit d’aquestes “fortaleses” que s’han combinat “amb decisions valentes i estrictes des d’un principi”.

Malgrat això, el cap de Govern no ha amagat que “les primeres setmanes van ser d’una duresa extraordinària”, tot recordant que hi havia un gran “desconeixement de la malaltia i de com evolucionaria”, a més del “punt d’incertesa sobre quin havia estat el grau de contagi” en esclatar en plena temporada turística. “Ens va preocupar molt i temíem per un eventual col·lapse del sistema sanitari públic, de l’hospital”, ha reconegut.

Comentaris (1)

Trending