L’economista Miquel Puig assegura que el model turístic d’Andorra “és insostenible”

La seva ponència ha format part del cicle organitzat pel comú de Canillo per estudiar i analitzar les novetats, la situació i les reformes que cal fer al sector

Miquel Puig durant la seva intervenció
Miquel Puig durant la seva intervenció

Miquel Puig és l’expert economista que ha ofert la darrera ponència del cicle organitzat pel comú de Canillo per fer una anàlisi del sector turístic i dels canvis que calen per aconseguir una evolució positiva. En aquest sentit, Puig ha afirmat que el model que existeix actualment al país és “és insostenible”, i que s’ha d’anar canviant de forma progressiva.

La primera solució, de manera general, que ha ofert l’economista ha sigut l’aposta per un turisme de més qualitat. Segons ha explicat Puig, es tracta d’un nou model que aposti per pagar més. “S’han d’apujar els preus”, tot i que ha puntualitzat que “es diu molt fàcilment, però és molt difícil de fer”. Actualment, es té una forma de funcionar massificada, i s’ha de seguir un camí cap a l’exclusivitat.

La principal por, ha explicat Puig, quan es parla d’apujar preus i fer un turisme “més car”, és que els visitants marxaran a altre lloc. “És la nostra obligació moral no voler acaparar-ho tot”, és a dir, amb aquesta modificació evidentment es perdrien persones que deixarien de visitar Andorra, però es guanyarien aquells que volen apostar per pagar més i tenir una exclusivitat que no es pot aconseguir actualment.

D’altra banda, també surt la gran pregunta de “on trobarà Andorra aquests turistes?”. Puig ha assegurat que el país ja els té, que la majoria de visitants estaríem disposats a pagar més, “ho fem quan no queda altre remei”. Però, ha assegurat que aquest canvi no ha de ser immediat, “no es té necessitat tampoc i un transatlàntic no vira ràpidament”.

De fet, ha assegurat que les projeccions “més sensates” s’haurien de fer a 20 anys vista, d’una manera sostinguda, però que “no cal patir per ser més restrictiu”. En aquest sentit, Puig també ha parlat sobre la forta pressió que té el sector immobiliari i ha afirmat que, una de les majors solucions per poder concentrar el turisme i evitar un creixement desmesurat passa per no donar més llicències per a habitatges turístics.

 “No tenim la necessitat de crear futurs llocs de treball perquè no hi haurà ningú per ocupar-los”

Puig en tot moment ha volgut deixar palès que el turisme seguirà creixent, “la gent vol continuar viatjant”. A més, la situació demogràfica, en què totes les piràmides mostren que la base de joves dels països és altament baixa, també ajuden a relaxar aquest creixement desenfrenat en el qual s’ha volgut entrar en els últims anys. “No tenim la necessitat de crear futurs llocs de treball perquè no hi haurà ningú per ocupar-los”.

En aquest cicle de conferències, a més, ha participat la directora de màrqueting, Blanka Trauttmansdorff, que ha mostrat la realitat del model de turisme austríac, basat en la qualitat i, sobretot, en la sostenibilitat. D’altra banda, també ha intervingut Bruno Hallé, vocal a l’Instituto Tecnológico Hotelero, i que forma part de la Mesa de Turismo de España. Hallé ha parlat de la sobre-segmentació dels perfils de visitants, de com cada persona té unes necessitats i es decanta per una mena d’establiment diferent i com cada hotel ha de tenir present quin és el seu públic objectiu i com adaptar-se a ell.

Comentaris (10)

Trending