Les confirmacions a les agències de viatges arriben “set mesos tard”

La situació sembla positiva per a la temporada d’hivern en teoria, però l’agreujament de la pandèmia a Europa provoca incertesa sobre les reserves que es tenen

Una agència de viatges d'Andorra la Vella.
Una agència de viatges d'Andorra la Vella. Altaveu

Si hi ha un sector que està sofrint la pandèmia, és el de les agències de viatges. El treball amb molta antelació i la situació viscuda els últims temps, on tothom es deixa portar per l’última hora, ha fet que la confirmació de les prereserves per a la temporada d’hivern arribi molt més tard del que és habitual. De moment, sembla que els pròxims mesos podran ser positius per a les agències, l’agreujament de la situació de la Covid-19 crea incertesa en els empresaris.

Les confirmacions de les reserves ens estan arribant set mesos més tard del que és usual”, explica el president de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra, Jaume Escoda. Es tracta d’un sector que treballa amb fins a un any d’antelació, i al qual la incertesa que comporta el coronavirus els ha dut a tenir una temporada que no està gens clara. “Sobre el paper, tot pinta bé, però veurem si això es confirma”, apunta Escoda.

Les reserves per a la temporada de neu estan arribant, principalment, del “turisme de proximitat”, que és França i Espanya. També s’esperen visitants europeus, però no en la mesura en què s’havia fet altres anys. “Tenim un tipus de viatger que reserva dimecres per a divendres, que ho fa a última hora perquè ho té a prop”, explica Escoda. Les agències continuen oferint una política de cancel·lació molt lliure, amb la totalitat de la devolució i sense grans problemes. Però no es pot cancel·lar si no es reserva. És cert que a l’estiu ja hi havia planificacions per als pròxims mesos, però les confirmacions no acaben d’arribar i no s’acaben de tancar els viatges.

La situació actual de la pandèmia, amb un agreujament dels casos a tot arreu d’Europa també ha creat, de nou, inestabilitat en un panorama que semblava que retornava a la normalitat. Això ha fet que, un dels grans incentius de la temporada per a les agències, ara mateix estigui en perill. “Els viatges escolars no estan fluint, els pares tenen por d’enviar als fills”. Però no es tracta únicament dels joves, sinó que tothom sembla, de nou, reticent. “Tenim pànic que endureixin les mesures i que ens tanquin les fronteres de nou, de moment sembla que no passarà, però ja no sabem què esperar”.

Les agències de viatges porten gairebé dos anys facturant sota mínims. Tot i que l’estiu ha funcionat relativament bé, ha estat molt per davall de què solia ser habitual. A sobre, s’han retirat les ajudes i els ERTO’s, que donaven certa estabilitat front aquesta inactivitat. “Sense el suport de Govern no haguérem sortit, però som els que més hem patit i encara patim”, afirma Escoda, “tots hem de treure fons propis ara mateix perquè la nostra recuperació està sent molt més lenta”.

Etiquetes

Comentaris

Trending