Balanç positiu d’un Andorra Mountain Music amb final abrupte

El festival té gairebé garantida la continuació, tot i que l’època de l’any i l’emplaçament continuen en l’aire

Joan Verdú llegint el manifest abans del concert de Timmy Trumpet
Joan Verdú llegint el manifest abans del concert de Timmy Trumpet @andorraworld

L’Andorra Mountain Music sembla que acaba amb un balanç positiu, tenint en compte que ho ha fet de forma abrupta, amb alguna que altra problemàtica entremig i amb molts canvis al cartell.  Serà Timmy Trumpet qui posarà el punt final al festival, i no pas Dimitri Vegas & Like Mike com estava previst. La continuació està gairebé garantida, el format sembla que agrada i es pot donar la convivència amb el Cirque du Soleil, un dels grans atractius del turisme. La incògnita sorgeix amb el quan i l’on. Aquests detalls s’hauran d’estudiar i tancar de cara a una pròxima celebració, i encara estan en l’aire.

Martin Garrix ha estat l’únic que ha aconseguit aproximar-se més a les entrades exhaurides. Tiësto i Timmy Trumpet es quedaran al 80%. Tot i això, el director general d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, assegura que els objectius s’han assolit. Ho han fet amb dificultats, amb moltes entrades de darrera hora i un concert cancel·lat a causa de la situació que es viu els últims dies a Ucraïna. De fet, abans del concert hi ha hagut un manifest en contra de la guerra. “Primer la pandèmia, ara amb el conflicte bèl·lic, per fer un resum global hem d’esperar també a tenir l’opinió de les persones que han assistit, a les quals farem una enquesta”, ha explicat Budzaku.

La satisfacció amb què clou el festival fa que la tornada sigui quasi segura. Quasi, però no al 100%. Les intencions per part d’Andorra Turisme hi són. “El concepte ens ha agradat molt”, ha afirmat Budzaku. El que cal és mirar els detalls, concretar certes coses que, de moment, no es tenen clares de cara a una pròxima edició. La primera d’elles és l’època de l’any, tot i que es descarta completament fer-lo de nou a l’estiu, per no coincidir amb el Cirque du Soleil. Però que torni a ser a l’hivern tampoc està assegurat.

“Al juliol és impossible tenir-lo, això és l’única cosa definitiva”, ha apuntat Budzaku. En aquest sentit, la convivència del Cirque du Soleil i el festival al mateix temps és insostenible. “És la vuitena vegada que el tindrem, és bastant complet i és l’espectacle estrella”, ha explicat el director general, fent referència al circ, del que ha fet un repàs dels bons resultats obtinguts al llarg dels anys assegurant que “fa vuit anys el juliol era temporada baixa, i abans de la pandèmia veiem com un nombre molt important de turistes venien per aquest motiu a Andorra”. Per tant, ha afirmat rotundament que “substituir-lo per una altra cosa en aquest moment no seria intel·ligent”. Per poder ubicar el festival al llarg de l’any, per tant, caldrà veure els resultats que s’obtinguin d’aquesta edició, “mirarem altres possibilitats i alternatives per veure el període on el podem fer”.

“Encara hi ha massa incògnites pel que fa a la situació, encara no hem definit això i queda temps per mirar més detalls”

El lloc és la darrera cosa que preocupa a l’organització. Es té clar que, de repetir una edició hivernal, les pistes queden completament descartades, “la gent està esquiant allà i és impossible”. De moment, es considera tornar a repetir-lo a Andorra la Vella, “és una de les opcions de futur”. En aquest sentit, Budzaku ha remarcat que l’estadi ha estat el “lloc idoni per fer concerts”. Malgrat això, “encara hi ha massa incògnites pel que fa a la situació, encara no hem definit això i queda temps per mirar més detalls”.

La venda d’entrades, sobretot d’aquest darrer concert que s’ha celebrat, ha estat més bé d’última hora que no pas amb antelació. El 80% que s’espera i que es creu que s’ha assolit no era una evidència fins ara. A més, la distribució d’entrades s’ha donat per molts canals diferents, fins i tot de forma gratuïta per part dels col·laboradors com Crèdit Andorrà. Malgrat això, Budzaku s’ha volgut centrar en els resultats del distribuïdor oficial, així com els hotels i el canal turístic. “A partir del percentatge al qual arribarem ja podem considerar que és un èxit qualsevol concert”, ha apuntat, “300 o 400 entrades més o menys no és important, estem satisfets”.

L’impacte de la cancel·lació del darrer concert, segons Budzaku, no hauria de ser força elevat. Sempre i quan, l’actuació de Dimitri Vegas & Like Mike es pugui recuperar abans de 18 mesos, termini en el qual “poden actuar sense cap cost i cap penalització”. Si en aquest temps resulta impossible, es tornaran els diners de forma automàtica. Per tant, aquests artistes ara mateixa serien més aviat una inversió per al futur. Es té l’esperança, per tant, que puguin ser-hi al país en 12, màxim 16 mesos, “és un avantatge tenir-los segur, però, per altre costat, em sap greu que ho teníem planificat, i el muntatge d’aquest festival és excel·lent, però no hem tingut la possibilitat d’acabar la setmana vinent”. La decisió ha estat pressa per part dels artistes, que ha explicat que són “molt afins a causes socials”, i ha apuntat que “ens fa mal moralment, però la situació bèl·lica és molt complexa, però esperem tenir la possibilitat de tenir-los a la pròxima edició”.

L’Andorra Mountain Music en contra de la guerra

Abans de l’actuació de Timmy Trumpet, la darrera d’aquesta edició, s’ha llegit un manifest en contra de la guerra que ha esclatat els darrers dies a Ucraïna. L’encarregat de fer-ho ha estat una figura destacada del món de l’esport andorrà com és Joan Verdú. L’esquiador s’ha dirigit als assistents del festival, citant a Beethoven, i pronunciant unes paraules cridant a la pau.

Comentaris (11)

Trending