Absolta la dona d’Higini Cierco en el cas dels WhattsApps a Martí, Saboya i Alcobé

El Tribunal de Corts desestima la petició de cinc mesos de presó feta per un fiscal general que s’ha quedat sol en el procés i al qual la defensa acusa d’haver volgut fer passar la seva clienta per “la pena de la banqueta”

Martí, Saboya i Alcobé xerren abans d'entrar a declarar al judici.
Martí, Saboya i Alcobé xerren abans d'entrar a declarar al judici.

El Tribunal de Corts considera que els WhatsApps que la dona d’Higini Cierco va enviar l’any 2016 al llavors ministres Jordi Alcobé i Gilbert Saboya, i a l’ex cap de Govern, Toni Martí, no són, en cap cas, constitutius de cap delictes. Per tant, l’ha absolt dels càrrecs de tràfic d’influències dels quals el fiscal general, Alfons Alberca, l’acusava, fins i tot, malgrat que els tres receptors dels missatges es van retirar fa molt de temps de la causa i van deixar clar en la vista oral que, en cap cas s’havien sentit ni amenaçats ni influïts. La resolució deixa molt en entredit la forma de fer del ministeri públic en tot l’afer.

Des d’un primer moment, l’acusada, i ara declarada innocent, va admetre que havia enviat els WhatsApps als tres membres del gabinet. Això sí, deixant clar que, en cap cas, tenia intenció d’intimidar-los. “Només demanava ajuda”, va explicar, tot recordant que “a casa ho estàvem passant molt malament” arran de la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA), de la qual la família Cierco eren els màxims accionistes.

Els tres receptors dels missatges van ensorrar la postura del ministeri públic quan van declarar que no s’havien sentit intimidats ni es mencionava cap contrapartida

Al judici també hi van comparèixer Saboya, Alcobé i Martí. Ho van fer cridats per la defensa perquè, com va remarcar l’advocada, el fiscal va “oblidar-se” de citar-los “de forma voluntària i intencionada”. Escoltant la seva declaració es podria entendre el perquè. Tots tres, que feia mesos que havien decidit retirar-se de la causa que Alberca va decidir tirar endavant gairebé en solitari, van ensorrar els arguments del ministeri públic quan van declarar que els missatges “no ens van influenciar en res” i que en ells “no es feia cap menció a una contrapartida”. Així, els van relacionar més “a una petició d’ajuda” que no pas a un delicte.

Malgrat aquestes declaracions, Alberca va optar per dur fins al final la seva voluntat condemnatòria. Això sí, havent de recórrer a tota una giragonsa jurídica per intentar defensar la seva posició. Va arribar a afirmar que el tràfic d’influències, al seu entendre, “es consuma amb la mera activitat” i no requereix “un resultat”. Arguments que, però, no han convençut els magistrats.

Tal com ha refermat la sentència absolutòria del Tribunal de Corts, en cap cas es donen els requisits per considerar que els WhatsApps, per “poc afortunats” que fossin, poguessin suposar un delicte de tràfic d’influències, pel qual el fiscal general demanava cinc mesos de presó condicional. Així ho havia defensat el passat febrer, durant la vista oral, l’advocada de processada que va retreure a Alberca que, al seu entendre, l’objectiu del fiscal no era pas obtenir una condemna que sabia que era molt complicada sinó “fer passar la meva clienta la pena de la banqueta”.

Martí, Saboya i Alcobé xerren abans d'entrar a declarar al judici.

Relacionat

Uns WhatsApps gens influents

Comentaris

Trending