Xofers residents al país reclamen que s’accelerin els tràmits per poder accedir al permís de bus

Malgrat l’anunci efectuat pel ministeri d’Economia, professionals de la conducció establerts al Principat veuen com les companyies van ocupant llocs vacants amb estrangers sense carnet andorrà

Per conduir un bus cal el permís D2.
Per conduir un bus cal el permís D2. Toni Solanelles

L’administració fa mesures ad hoc quan i com vol. I fa anuncis que compleix o no. Que hi ha una manca de conductors d’autobús és tan cert com que hi ha professionals de la conducció al Principat que voldrien poder accedir a la llicència D2 i no ho poden fer perquè no és d’any en any que es poden fer els exàmens pertinents. Certament, el ministeri d’Economia, a través del seu titular, Jordi Gallardo, va assegurar que aquest termini s’escurçaria, però ara per ara no hi ha res en ferm. Vaja, escrit negre sobre blanc.

I professionals de la conducció establerts al país que han anat obtenint les llicències corresponents i voldrien poder accedir al permís per poder conduir vehicles de més de 18 passatgers no ho poden fer. Alhora, lamenten, veuen com les companyies de transport de viatgers van acudint al mercat estranger, especialment llatinoamericà, per ‘fitxar’ persones que tenen autorització de bus als seus països d’origen però que ni tan sols acrediten experiència. Això sí, pel salari mínim es posen rere el volant sense contemplacions.

Cert que cada companyia no només paga el que vol sinó que adopta les mesures que considera. Algunes de les empreses de transport de viatgers del país sotmet els eventuals nous conductors a proves de conducció abans de deixar-los posar al volant. La feina és massa sensible. Però aquest requisit, aquesta manera de fer, no la duen totes les empreses a la pràctica. Ni es respecten, si escau, la normativa vigent.

Denuncien professionals del sector que amb les decisions que s’estan adoptant “l’únic que s’està fent, i ja hi van bé algunes de les empreses del sector, és precaritzar la feina. Salarialment i pel que fa a la qualitat del servei”

Certament, també es vol flexibilitzar els requisits per poder circular amb llicències foranes. Fins ara, una persona que ve al país pot estar-se sis mesos conduint qualsevol vehicle amb el carnet del seu país d’origen. Però al cap de mig any d’estar-se al Principat, ha d’homologar la llicència. I l’única que és homologable, sempre que hi hagi els convenis pertinents, és la de turisme. Per la resta, a partir dels sis mesos, cal fer les proves pertinents i obtenir la l’autorització escaient del país. “Si es flexibilitza una cosa que es faci el mateix amb l’altra”, afirmen les fonts consultades, que lamenten les traves o el fet d’estar en desigualtat de condicions pel fet d’anar pas a pas seguint els terminis que fixa la normativa andorrana. Només es pot fer el salt de categoria d’any en any.

A més, recorden les fonts, teòricament no hi ha quota de temporers per a la conducció de vehicles. Per tant, per accedir a la quota general cal acreditar una experiència de quatre anys com a conductor, requisit o circumstància que, asseguren les fonts, moltes de les persones a les mans dels quals actualment les empreses estan deixant els autocars no sempre reuneixen. De fet, molts difícilment els podrien acreditar.

Per ara, però, segons fonts empresarials, s’hauria fet una mena de quota especial per poder solucionar la problemàtica que afecta el sector del transport de viatgers. Però tot plegat, asseguren les fonts, “l’únic que s’està fent, i ja hi van bé algunes de les empreses del sector, és precaritzar la feina. Salarialment i pel que fa a la qualitat del servei i l’experiència”. I això sense tenir en compte la qüestió de la llengua, que seria un capítol a part.

Comentaris (8)

Trending