Govern urgeix Air Nostrum a evitar canvis en els vols entre Madrid i la Seu

El ministeri d’Economia és conscient que desviar els trajectes cap a Lleida, com va passar el darrer divendres, “dóna mala imatge i té un impacte negatiu”

Un dels ATR-72 d'Air Nostrum a l'aeroport de la Seu.
Un dels ATR-72 d'Air Nostrum a l'aeroport de la Seu. air nostrum

Els màxims responsables del ministeri d’Economia han tramès una carta a Air Nostrum demanant a la companyia que eviti desviar cap a Lleida els vols que han d’enllaçar Madrid i l’aeroport d’Andorra-la Seu o a la inversa. La petició es fa arran de la modificació dels vols que va succeir divendres passat. Les fonts governamentals consultades han reconegut que aquestes modificacions de traçat de darrera hora “donen mala imatge i tenen un impacte negatiu” en els potencials usuaris de la línia.

Certament, han recordat les fonts, en el contracte signat entre el Govern i la companyia s’estableix que quan, pel motiu que sigui, no pugui volar un ATR-72, que és l’aparell idoni per a l’aeroport de la Seu, “en la mesura del possible” s’intentarà disposar d’un aparell que permeti també operar a l’aeròdrom urgellenc. Com han remarcat les fonts, però, l’epítet “en la mesura del possible” dóna un marge de maniobra important a la companyia.

Per ara, els vols s’han desviat a Lleida tres vegades, una per culpa de la meteorologia i dos per falta d’aparells arran de problemes tècnics. Dels avions adequats per aterrar a la Seu, Air Nostrum en té cinc. Evidentment, també operen en altres aeròdroms (Melilla, Hondarribia, Sevilla…) i no sempre es pot assegurar un canvi d’aparell si sorgeix alguna disfunció. Fonts coneixedores dels vols de divendres han assegurat que l’avió efectivament assignat per fer els trajectes es va haver de desplaçar cap a la seu central de la companyia per anar directe al taller.

L'aeroport de Lleida-Alguaire.

Relacionat

Un problema “tècnic” obliga els vols a Madrid a sortir i arribar a Alguaire

Aquesta circumstància quadraria amb la motivació -problemes de manteniment, segons les fonts oficials de la companyia transmeses a Economia- que va portar Air Nostrum a desviar els vols de divendres a Lleida. És a dir, a aterrar a la capital del Segrià volant des de Madrid i a enlairar-s’hi per enllaçar amb la capital d’Espanya. El problema amb la clientela és que és va avisar amb tant poca antel·lació que això va suposar més d’un i de dos problemes als usuaris, més enllà de la molèstia d’haver de fer dues hores de trajecte terrestre.

QUIN PROBLEMA TÈCNIC?

Fonts totalment alienes a Govern han assegurat que el problema tècnic o de manteniment ho era molt col·lateral. Divendres, tot estava a punt a la Seu perquè l’avió d’Air Nostrum volés com tocava. Però segons aquestes fonts, la companyia havia venut més bitllets dels que normalment ven i, per tant, tenia un problema amb el passatge i, per tant, d’accés de pes que volia compensar amb una reducció de carburant.

Per poder volar amb el carburant mínim exigible necessitava ‘fer benzina’ a la Seu. Però el sistema de què disposa l’operadora de carburants de l’aeroport urgellenc no és compatible amb els avions d’Air Nostrum. Calia fer la càrrega amb camió cisterna i del cost suplementari que això suposava, segons sempre fonts coneixedores del cas, se n’havia de fer càrrec la companyia. I ho va descartar, amb la qual cosa per poder encabir tot el passatge va haver d’optar per un aparell més gran que havia d’aturar-se a Lleida. Amb tota la problemàtica que això suposa.

Les fonts oficials consultades, a més, han destacat que no té res a veure la falta de l’avió per al trajecte Madrid-Andorra amb el fet que Air Nostrum tingués altres compromisos. El fet que hi hagi ATR retolats amb la marca Andorra respon a una estratègia promocional. I, en aquest cas, el Govern ja és conscient que dits aparells operen en altres llocs. De fet, és volgut, és una manera més de promocionar la destinació andorrana.

Comentaris (2)

Trending