Un error deixa desenes de temporers sense poder renovar la matriculació dels seus vehicles

Una mala interpretació legislativa de l’ACA va permetre expedir un seguit de plaques i ara, quan ha estat el moment de revisar-les, el Govern ha deixat clar que no les valida i, per ara, no hi ha una solució clara

Un exemple de matrícula temporal.
Un exemple de matrícula temporal. ARXIU

Les oficines de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA) són un degoteig constant aquests darrers dies, també, de treballadors temporers. Persones que arriben al país a fer la temporada laboral hivernal, que ja l’han fet anys anteriors, que disposen d’un cotxe que només fan servir al país i que ara no poden utilitzar el vehicle en qüestió perquè un error de l’ACA expedint en el seu moment unes plaques que no hauria d’haver expedit impedeix ara renovar les matriculacions i, per tant, els automòbils estan fora de joc.

La situació està enutjant i molt algunes desenes de temporers que, normalment, adquireixen un cotxe de segona mà per poder voltar pel país o desplaçar-se des del lloc on estan allotjats fins a la feina i que, quan és l’hora d’abandonar el país, en no pocs casos, deixen a algun conegut o paguen un petit pupil·latge amb el benentès que l’any següent tornaran a venir i podran tornar a fer servir el vehicle en qüestió després de renovar la matriculació i l’assegurança, que tenen en els dos casos un preu sensiblement més elevat que en el cas d’un procés ordinari.

La situació, segons l’ACA, podria afectar unes setanta persones. El que és clar és que des de dilluns les oficines de l’entitat estan rebent de forma més o menys constant treballadors temporers que han d’iniciar en breu la seva temporada laboral i que veuen com no hi ha solució per al seu cas i l’automòbil l’han de mantenir, fins ara, al pàrquing on l’han tingut durant mesos. El departament de Transports de moment no ha ofert cap més solució que no sigui que usin el transport públic.

La recepta tempora que ofereix l’ACA: “Fins a trobar una solució a la situació de les matrícules temporals, actualment les persones amb permís temporal de treball tenen dues modalitats de desplaçament: rènting o transport públic”

L’ACA ha exposat que “com és de coneixement públic, el Reglament relatiu a la matriculació i al Registre de Vehicles estableix que poden matricular vehicles al seu nom: les persones físiques estrangeres residents a Andorra amb autorització de residència o de residència i treball, tret de la temporal.  Per una interpretació incorrecta de la llei per part de l’ACA, evidentment involuntari, es van emetre un seguit de matrícules a persones físiques amb permís temporal de treball”. I aquí ve el problema.

Les matrícules temporals tenen una durada d’un any. Per tant, gairebé de temporada hivernal en temporada hivernal cal procedir a la renovació de la matrícula. En el moment de detectar-se la problemàtica -que va ser a l’agost d’aquest any segons l’ACA tot i que els efectes principals no s’estan notant fins ara, que arriben la major part dels afectats-, s'havien emès un total de setanta matrícules, onze encara estaven en tràmit i per no generar majors perjudicis als interessats, es va finalitzar el tràmit.

Tant des de l'Àrea de Transport del Govern d'Andorra, com des de l'Automòbil Club d'Andorra, un cop detectada la situació, se n'ha informat els interessats. “En tot cas, tant l’ACA com de part de l'Àrea de Transport del ministeri de Presidència, Economia i Empresa,  tenen la ferma voluntat i compromís de trobar una solució a curt termini per a aquesta situació concreta”. Però reconeixen les parts, i de moment clarament i fermament l’ACA, que no hi ha una solució clara per al cas. “Fins a trobar una solució a la situació de les matrícules temporals, actualment les persones amb permís temporal de treball tenen dues modalitats de desplaçament: rènting o transport públic”.

Comentaris (7)

Trending