Les companyies de bus maleeixen els deficients acomptes financers de l’administració

Coopalsa i Nadal fan un “recurs preventiu” per si al final no hi acaba havent acord amb la compensació per la rebaixa del preu de l’abonament fins als trenta euros

Un bus circulant pel centre d'Andorra la Vella aquesta tarda plujosa de dimarts.
Un bus circulant pel centre d'Andorra la Vella aquesta tarda plujosa de dimarts. Toni Solanelles

Si la compensació per pràcticament un any de rebaixa del preu de l’abonament mensual del bus, segons les concessionàries, queda molt lluny del que les empreses creuen que és el que hauria de ser, també curts es quedaran els acomptes que s’han fet per als mesos de juliol i agost i el transport ara gratuït. Els responsables de Coopalsa i Nadal, les dues adjudicatàries de les línies estatals de bus, no acaben d’entendre aquesta voluntat de l’administració de tensar la tresoreria de dues empreses privades.

De fet, les dues concessionàries de manera conjunta han presentat aquest matí a l’edifici de Prat de la Creu un recurs administratiu considerat “preventiu” en relació amb la resolució adoptada pel ministeri d’Economia fa just un mes -aproximadament, abans que el titular de la cartera, Jordi Gallardo, marxés de vacances- per la qual es van abonar a Coopalsa i Nadal sengles quantitats que l’administració considera que és l’aportació que ha de fer per compensar la rebaixa unilateral del preu de l’abonament mensual que va dictar l’estiu passat i que va entrar en funcionament l’1 de setembre del 2021.

Cues en el primer dia de funcionament d el'abonament gratuït en els transport públic.

Relacionat

Les concessionàries de bus es plantejaran al setembre ampliar els serveis

Segons les fonts consultades, hi ha molta distància entre el que han percebut les empreses i el que consideren que els pertoca. I això que les posicions, en les darreres reunions prèvies a la resolució, es van acostar lleugerament, vist que la base del càlcul es va equiparar entre el que consideren els experts de l’administració i el que troben els assessors de les companyies de transport. Però la fórmula definitiva no s’acaba de trobar i això està comportant important perjudicis a les empreses.

Com que no és gens clar que hi acabi havent acord, les adjudicatàries s’han reservat la bala de la Justícia promovent el recurs administratiu. De fet, Nadal, que està sent més bel·ligerant que Coopalsa malgrat que aquesta segona, en un pastís de tres porcions en tindria dos per una la seva competidora, també ha recorregut contra el segon equilibri financer de la concessió. El desajustament que va produir la pandèmia entre el setembre del 2020 i l’agost del 2021. El que els ha abonat l’administració tampoc no creuen que sigui encertat i com ja van fer en el cas del primer any de concessió, han posat en marxa les eines necessàries per acudir a la Batllia. En fi, que l’enrenou és gran i no s’atura.

Un bus de la L1 aquesta tarda a l'altura del pont de París.

Relacionat

Les concessionàries del bus esclaten contra Govern: primer que resolgui les compensacions

Perquè tampoc els acomptes fets per ajudar les empreses els mesos de juliol i agost, i que s’hauran de revisar amb posterioritat, no arriben a la realitat. Lamenten les empreses que les previsions de l’administració sempre es queden curt i gairebé sempre també perjudiquen els interessos privats. Els avançaments dineraris que s’han fet no arribaran al necessari perquè el transport gratuït ha tingut molta més acceptació de l’inicialment previst.

Però malgrat que el transport gratuït es va anunciar sense que el Govern n’hagués parlat ni amb Coopalsa ni amb Nadal -situació que no va agradar gens a les companyies, que lamenten que especialment el ministeri que lidera Jordi Gallardo empri sempre les polítiques de fets consumats-, les adjudicatàries consideren que una vegada es tanqui les diferències sobre els càlculs per a la compensació de la rebaixa origen de tots els maldecaps -més enllà de la Covid- el problema s’haurà resolt en un altíssim percentatge.

Comentaris (5)

Trending